«Θεωρώ πως μία περίοδος ύφεσης είναι ιδανική για να ξεκινήσει κανείς τη δική του επιχείρηση», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η Κόρντια Χάρινγκτον. «Προκύπτουν προβλήματα που χρειάζονται λύση.»
Εκείνη, έχει καταφέρει να χτίσει μία περιουσία 180 εκατομμυρίων δολαρίων και δε φοβάται καμία οικονομική κρίση. Ίδρυσε τρεις διαφορετικές εταιρείες σε δύσκολους καιρούς και σήμερα θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες αυτοδημιούργητες γυναίκες του κόσμου.
Το 1981, άνοιξε ένα μεσιτικό γραφείο στο Αρκάνσας. Με τα έσοδά της, αγόρασε το 1990 το πρώτο από τα τρία της franchise για τα McDonald’s. Τέλος, εγκαινίασε την The Bakery Cos. πίσω στο 1997, για να προμηθεύσει αυτήν την τεράστια αλυσίδα γρήγορου φαγητού με ψωμάκια, με τα Burger King και Wendy’s να στρέφονται εναντίον της από την πρώτη κιόλας μέρα. Η Κόρντια Χάρινγκτον ήταν σχεδόν σίγουρη πως η χρεωκοπία αποτελούσε μονόδρομο. Αυτήν τη στιγμή, 23 χρόνια αργότερα, τα κέρδη της εκτοξεύονται παρά την πανδημία. Η ζήτηση έχει αυξηθεί τρομερά, καθώς ο κόσμος ανυπομονεί να βγει από το σπίτι, ακόμη κι αν η μοναδική του διαδρομή είναι μέχρι το πλησιέστερο take away και πάλι πίσω.
Πώς ξεκίνησαν όλα;
Δεν είχε κανένα σχέδιο, ούτε θεωρούσε τον εαυτό της leader. Όταν, όμως, το 1993, ήρθε σε επαφή με τον άγνωστο, ως τότε, κόσμο της αρτοποιίας, κατάλαβε αμέσως πώς έπρεπε να κινηθεί. Είδε πως τα McDonald’s υστερούσαν σημαντικά στο κομμάτι των μπέργκερ και των σάντουιτς, με τα ψωμάκια να είναι αδιάφορα. Έτσι, προσφέρθηκε να γίνει «η νέα τους φουρνάρισσα», όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της, και στρώθηκε στη δουλειά.
Δεν είχε γνώσεις, όμως εργαζόταν ακούραστα. Με πείσμα και υπομονή, πέρασε από 32 συνεντεύξεις και της είπαν το μεγάλο «ναι». Έγινε, έτσι, προμηθευτής της εταιρείας.
Ως CEO της The Bakery Cos., η οποία έχει τις θυγατρικές Tennessee Bun Company, Nashville Bun Company, Cold Storage of Nashville, CornerStone Baking Company και Masada, απασχολεί 500 υπαλλήλους και συνεργάζεται με 1.500 εταιρείες – ανάμεσά τους τα McDonalds, Five Guys, Whole Foods, Perkins και Pepperidge Farm. «Στόχος μου είναι να ταξιδέψουν τα προϊόντα μου σε κάθε γωνιά της Αμερικής, είτε σε μίνι μάρκετ, είτε σε σούπερ μάρκετ, είτε σε εστιατόριο», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Forbes.
Η Κόρντια Χάρινγκτον είναι γνωστή στο χώρο της αρτοποιίας ως η «Bun Lady». Κατάφερε να κάνει διαφορά στη βιομηχανία αυτή καθώς λειτούργησε ως μέντορας νέων επιχειρηματιών, προσπαθούσε να τους δει να βελτιώνονται και πρόσφερε ευκαιρίες στους πιο αδύναμους. Παράλληλα, μαζί με το σύζυγο και συνέταιρό της, Τομ, δίνει υποτροφίες σε μαθητές και προωθεί τους υπαλλήλους των McDonald’s που ονειρεύονται να ανοίξουν τα δικά τους εστιατόρια της αλυσίδας.
Ο κορονοϊός την ανάγκασε να βάλει «φρένο» στην ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρείας της. Όλες οι συσκέψεις γίνονται πλέον ψηφιακά, ενώ εκείνη περνά τον περισσότερο χρόνο της στο σπίτι. Από εκεί, ελέγχει τα εστιατόρια και τα γραφεία της The Bacery Cos. προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να αλλάξει τον κόσμο έχοντας αγοράσει μετοχές σε δέκα επιχειρήσεις γυναικών από ολόκληρο τον κόσμο – ανάμεσά τους και μία startup παροχής ηλιακής ενέργειας στη Ναμίμπια.
«Πιστεύω πως οι επιχειρηματίες γεννιούνται ανήσυχοι», έχει πει. «Αν πιστεύεις πως μία δική σου επιχείρηση είναι το πεπρωμένο σου, ίδρυσέ την και μην αφήσεις τίποτα να μπει στο δρόμο σου. Μην αφήσεις την ηλικία να σου σταθεί εμπόδιο, μην αφήσεις τη μητρότητα να σε κρατήσει πίσω. Ζούμε μία φορά, έχουμε μία μόνο ευκαιρία.»
Διαβάστε επίσης:
Xούντα Κατάν: Πώς η αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος έχτισε την αυτοκρατορία της από ένα blog
Martha Stewart: Η άνοδος και η πτώση της πρώτης αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση