Success stories

Λόρα Στάτσελ: Η γυναικολόγος που βοήθησε εκατομμύρια Νιγηριανές να γεννήσουν με ασφάλεια τα μωρά τους

Το Μάρτιο του 2008, μια μαιευτήρας – γυναικολόγος βρισκόταν στην πτέρυγα νεογνών του νοσοκομείου Kofan Gayan State της Νιγηρίας. Αισθανόταν αβοήθητη. Ήταν η Λόρα Στάτσελ, η οποία ξεκίνησε να ασχολείται με την ιατρική το 1985 κι έχει αφιερώσει τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στη φροντίδα των μωρών – δεν ήταν η εμπειρία, λοιπόν, που της έλειπε, ούτε οι γνώσεις. Ο λόγος για τον οποίο βρισκόταν σε απόγνωση, ήταν πολύ πιο απλός, αλλά σοβαρός: Το κτήριο δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι.

«Οι μαίες βοηθούσαν σε τοκετούς με τη βοήθεια φαναριών κηροζίνης, έκαναν ενδοφλέβιες ενέσεις υπό το φως των κεριών. Οι χειρουργοί πάλευαν να ολοκληρώσουν τις επεμβάσεις πριν να δύσει ο ήλιος», είπε σε συνέντευξή της στο Forbes. «Ήμουν στο χειρουργείο, σε καισαρική, όταν σκοτείνιασε. Κι είχα στο τραπέζι μου μία γυναίκα να αιμορραγεί, κι εγώ δεν μπορούσα να δω τι έκανα».

πηγή: Instagram @stalkerwalker2.0

H Στάτσελ πήγε στη Νιγηρία στο πλαίσιο ενός ανθρωπιστικού προγράμματος, το οποίο αποτελούσε «Plan B» για την καριέρα της. Είχε ξεκινήσει με στόχο να γίνει χειρουργός, όμως μία πάθηση επηρέασε τα νεύρα των χεριών της κι αναγκάστηκε να αλλάξει δρόμο. Έκανε μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία και έγινε μαιευτήρας. Στόχος του ταξιδιού της αυτού, ήταν η βαθύτερη κατανόηση των συνθηκών που οδηγούσαν στο θάνατο του 11% των νεαρών μητέρων σε μία χώρα που φιλοξενούσε το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όταν πια έφυγε κι επέστρεψε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, είχε πάρει τις απαντήσεις της κι ήταν έτοιμη να βοηθήσει.

Γύρισε σπίτι και αμέσως συζήτησε με το σύζυγό της, ο οποίος ήταν μηχανικός. Του είπε όσα είδε σ’ εκείνο το νοσοκομείο, πόσο επιτακτική ήταν η ανάγκη για αλλαγή. Μαζί, σχεδίασαν ένα ηλιακό σύστημα που θα τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα τα σημαντικότερα τμήματα του νοσοκομείου – τα χειρουργεία, για παράδειγμα. Έξι μήνες αργότερα, πήγαν στη Νιγηρία με την εφεύρεσή τους, αλλά και ένα ψυγείο αποθήκευσης αίματος.

πηγή: wikipedia.org

Μέσα σε έναν χρόνο, τα ποσοστά θανάτου των μητέρων «έπεσαν» κατά 70%. Το ζευγάρι λοιπόν, θεώρησε ότι το έργο του τελείωσε. Μέχρι που το τηλέφωνο της Λόρα άρχισε να χτυπάει. «Βοήθησες αυτό το νοσοκομείο, αλλά κι εμείς είμαστε στο σκοτάδι. Μπορείς να μας βοηθήσεις;», της έλεγαν γιατροί από μικρότερες κλινικές.

Η ιδέα που ξεκίνησε ως λύση έκτακτης ανάγκης για ένα νοσοκομείο, πήρε τεράστιες διαστάσεις. Δύο χρόνια μετά την πρώτη της επίσκεψη στη Νιγηρία, στα 51 της χρόνια, είχε εξελίξει την «ηλιακή βαλίτσα», όπως την ονόμαζε, η οποία πλέον μπορούσε να φορτίσει μόνιτορ, κινητά τηλέφωνα και πολλά ακόμη. Έγινε, επίσης, επιχειρηματική κίνηση, κι η Λόρα Στάτσελ ίδρυσε την We Care Solar.

Σήμερα, η We Care Solar έχει συνεργαστεί με 6.200 νοσοκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο, βοηθώντας περισσότερες από 7 εκατομμύρια μαμάδες και μωρά.

Κι όμως, υπάρχει ακόμη πρόοδος που χρειάζεται να σημειωθεί. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον 300 χιλιάδες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους στη γέννα – ένας αριθμός που θα ήταν πολλές φορές μεγαλύτερος, χωρίς τη συμβολή της Στάτσελ.

πηγή: poweringhc.org

«Θεωρώ πως ξεκίνησα από ένα από τα πιο απαιτητικά επαγγέλματα στον κόσμο – ως μαιευτήρας-γυναικολόγος που ερχόταν καθημερινά σε επαφή με τη ζωή και το θάνατο – σε ένα εξίσου απαιτητικό επάγγελμα, ως διευθύντρια μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης με διεθνή απήχηση», είπε. «Τώρα πια, δε χτυπά το τηλέφωνο με νοσοκόμες να ρωτούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή, αλλά από ανθρώπους από την Αφρική που έχουν ερωτήσεις ή θέλουν να συνεργαστούμε. Και πάλι, λοιπόν, δουλεύω νυχθημερόν».

 

Διαβάστε επίσης:

Πατρίσια Μπαθ: Η θρυλική γιατρός κι εφευρέτης που έδωσε πίσω την όραση σε εκατομμύρια ανθρώπους

Alice Hamilton: Η γιατρός που εξασφάλισε την ασφάλεια των εργατών της Αμερικής

Μάριον Παρκ: Η γιατρός και επιχειρηματίας που επαναπροσδιόρισε το σχεδιασμό του παπουτσιού με τακούνι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση