Αν αποφάσιζε κανείς να κατατάξει τα κράτη του κόσμου ανάλογα με το αν και πόσο σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών, δε θα τοποθετούσε την Ιαπωνία στις πρώτες θέσεις. Τα σεξιστικά σχόλια του επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το αποδεικνύουν περίτρανα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μάλιστα, η συγκεκριμένη χώρα είναι 121η από τις 153, συνολικά, στη λίστα με το μικρότερο χάσμα των φύλων.
Γίνονται, όμως, βήματα για την αλλαγή. Υπάρχουν δυναμικές γυναίκες με στόχους, αποφασισμένες να κάνουν τη διαφορά και να ανταγωνιστούν τους άνδρες. Η Μέγκουμι Σάκα είναι μία από αυτές.
Άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο με το όνομα At Kitchen εν μέσω πανδημίας, το Μάιο του 2020. Σ’ αυτό εργάζονται πέντε ανεξάρτητοι σεφ, οι οποίοι μοιράζονται την ίδια κουζίνα αλλά εξειδικεύονται σε διαφορετικές κατηγορίες πιάτων. Παράλληλα, παρέχει χώρο σε μάγειρες που αναζητούν χώρο για την παρασκευή των γευμάτων που παραγγέλνουν οι πελάτες στο σπίτι.
«Η πανδημία έφερε στο φως ένα τεράστιο κενό στην εστίαση», δήλωσε σε συνένευξή της στο Forbes, ενώ πρόσθεσε πως πολλοί αναγκάστηκαν να κλείσουν τα εστιατόριά τους ή να περιορίσουν σημαντικά το προσωπικό, εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας. «Ήρθε η ώρα όχι απλώς να βοηθήσουμε τους σεφ που απολύθηκαν, αλλά να δώσουμε νέο παλμό σε ολόκληρη τη βιομηχανία».
To At Kitchen έχει εξελιχθεί πλέον σε όμιλο εστιατορίων, τα οποία μπορεί να λειτουργήσει κάθε ανεξάρτητος επιχειρηματίας. Τους παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη διαφήμιση και τη διαχείριση των οικονομικών τους, ενώ τους μαθαίνει πώς να προσεγγίζουν νέους πελάτες. Το project, αυτήν τη στιγμή, έχει πέντε επιπλέον παραρτήματα στο Τόκιο – κι όλα αυτά σε διάστημα οχτώ μηνών.
To At Kitchen έχει εξελιχθεί πλέον σε όμιλο εστιατορίων, τα οποία μπορεί να λειτουργήσει κάθε ανεξάρτητος επιχειρηματίας. Τους παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη διαφήμιση και τη διαχείριση των οικονομικών τους, ενώ τους μαθαίνει πώς να προσεγγίζουν νέους πελάτες. Το project, αυτήν τη στιγμή, έχει πέντε επιπλέον παραρτήματα στο Τόκιο – κι όλα αυτά σε διάστημα οχτώ μηνών. Παράλληλα, σχεδιάζει τα εγκαίνια τριών ακόμη καταστημάτων.
«Κανένα από τα εστιατόριά μας δεν έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση. Χάρη στην προσοχή που μας έχουν δώσει τα μέσα ενημέρωσης, έχουμε δεχθεί πολλές προσφορές για να ανοίξουμε νέα υποκαταστήματα, με τους δικούς μας όρους», σημείωσε.
Η Σάκα απέδειξε πως οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές με τους άνδρες της βιομηχανίας της εστίασης, η οποία είναι κατεξοχήν ανδροκρατούμενη και αντιμετωπίζει το ρόλο τους με δυσπιστία. Αυτό, μάλιστα, είναι κάτι που την «κυνηγά» ολόκληρη τη ζωή της.
«Ήμουν μία από τις ελάχιστες φοιτήτριες Μαθηματικών στη σχολή και εργάστηκα σε εταιρεία που οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 3% των υπαλλήλων. Για εμένα, το να είσαι γυναίκα σημαίνει πως θα παίρνεις παραπάνω προσοχή κaι δεν αποτελεί εμπόδιο. Ελπίζω να αποτελέσω πρότυπο και να αποδείξω πως τα έμφυλα στερεότυπα δεν πρέπει να μπαίνουν ανάμεσα σε εμάς και τους στόχους μας».
Διαβάστε επίσης:
Κριστίν Μπούλοκ: Η επιχειρηματίας που πίστεψε στο wellness και έχτισε μία αυτοκρατορία
Κλαιρ Βαλέ: Η πρώτη vegan σεφ που βραβεύεται με αστέρι Michelin
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση