Πριν γίνει η Οικονομική Διευθύντρια της Google, το Μάρτιο του 2015, ήταν η «ισχυρότερη γυναίκα της Wall Street». Τώρα, η Ruth Porat έχει διακριθεί και στο χώρο της τεχνολογίας. Ποια είναι, όμως, και πώς έφτασε εδώ που είναι σήμερα;
Γεννήθηκε στην Αγγλία, το 1957. Δύο χρόνια μετά, ο πατέρας της, που ήταν φυσικός, ξεκίνησε να εργάζεται στο Harvard κι έτσι μετακόμισε ολόκληρη η οικογένεια στη Βοστόνη. Το 1962 δέχτηκε μία θέση στο Stanford, οπότε εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.
Η μητέρα της ήταν ψυχολόγος. Βλέποντάς τη να θριαμβεύει στην καριέρα της, ενώ ταυτόχρονα παρέμενε κοντά στα παιδιά, η Ruth ποτέ δεν ένιωσε ανίσχυρη λόγω του φύλου της. Μάλιστα, τόσο η ίδια, όσο και η αδελφή της, ήταν εξίσου φιλόδοξες με τον αδελφό τους. Όλοι τους διέπρεπαν στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πήρε πτυχία από το Stanford, το Wharton School και το London School of Economics. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, ξεκίνησε να εργάζεται για τη Morgan Stanley. Επτά μήνες μετά, έγινε η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της Wall Street.
Λάτρευε τη δουλειά της και δεν την άφηνε ποτέ. Ακόμα και όταν γέννησε το μεγαλύτερο γιο της, την ώρα του τοκετού δεχόταν κανονικά επαγγελματικές κλήσεις. Όταν, το 2001 και το 2003, έδωσε μάχη με τον καρκίνο, συνέχισε να εργάζεται στο διάστημα της θεραπείας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Για εμένα, το να πηγαίνω στη δουλειά σήμαινε ότι εγώ έλεγχα τη ζωή μου. Ήμουν πολλά παραπάνω από αυτή την ασθένεια. Κι έπειτα, η εργασία ήταν πολύ σημαντική για να διατηρούμε υγιής», είχε πει στο Big Think.
Το μάθημα που πήρε από την εμπειρία της εκείνη, ήταν ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε, τη στιγμή που το θέλουμε. «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να μην πετύχει. Έχω δει τόσους ανθρώπους στην καριέρα μου να πιστεύουν πως υπάρχει μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, με συγκεκριμένα επαγγελματικά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν προχωρήσουν στην προσωπική τους ζωή. Δυστυχώς, η ζωή δεν ξέρει πως πρέπει να ακολουθεί κάποιο σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό που πάντα υποστήριζε, δεν ήταν η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή, αλλά η ανάμειξή τους. Η προσπάθεια για το πρώτο, λέει πως οδηγεί τις γυναίκες στην αποτυχία. Όταν, όμως, δίνουμε βαρύτητα πότε στο ένα και πότε στο άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, δεν υστερούμε πουθενά.
Με αυτή της τη φιλοσοφία κινήθηκε και την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ως σύμβουλος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Εκείνη την εποχή, όπως έχει δηλώσει στο Politico, συχνά γυρνούσε σπίτι μόνο για να κάνει ένα γρήγορο ντους και να ξαναφύγει. Ήταν ο «πιο σημαντικός ρόλος» που έχει κληθεί να παίξει.
Η σκληρή της προσπάθεια αναγνωρίστηκε και έγινε CFO της Morgan Stanley το 2010.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έχει τονίσει πολλές φορές τη σημασία του να βρούμε ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε στην καριέρα μας. Εκείνοι είναι που θα μας υπερασπιστούν ακόμα κι όταν δε θα είμαστε εκεί. Θα μας στηρίξουν στις μάχες που θα δώσουμε.
Σήμερα, είναι η Οικονομική Διευθύντρια της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, και βρίσκεται σε αυτή τη θέση τα τελευταία πέντε σχεδόν χρόνια. Είναι η 19η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes και ένα από τα ελάχιστα στελέχη που συμμετείχαν στο Google Walkout for Real Change, ένα κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ των υπαλλήλων. Μία γυναίκα που μας εμπνέει.