Στην ηλικία των 13, η Sabrina Gonzalez Pasterski είχε κατασκευάσει και μάθει να πετάει το δικό της αεροσκάφος. Ένα χρόνο αργότερα, έκανε την πρώτη της solo πτήση με το ίδιο αεροπλάνο. Λίγο πιο μετά, η ίδια επισκέφθηκε τα γραφεία της πανεπιστημιούπολης στο MIT, ζητώντας έγκριση για το μονοκινητήριο αεροπλάνο της. Και την έλαβε. Στα 21 της, ήταν ήδη υποψήφια διδάκτωρ στο Harvard και το 2019 τα κατάφερε.
Η Pasterski γεννήθηκε στο Chicago στις 3 Ιουνίου 1993. Ο πατέρας της, Mark Pasterski, δικηγόρος και ηλεκτρολόγος μηχανικός, την ενθάρρυνε από μικρή να ακολουθήσει τα όνειρά της. Το 1998, γράφτηκε στο Edison Regional Gifted Center και αποφοίτησε από την Ακαδημία Μαθηματικών και Επιστημών του Illinois το 2010.
Πήρε το πρώτο της μάθημα για αεροπλάνα το 2003 και δυο χρόνια αργότερα πιλόταρε το FAA1 στο EAA AirVenture Oshkosh. Άρχισε να κατασκευάζει αεροσκάφη το 2006, ενώ το 2007 πραγματοποίησε την πρώτη της solo πτήση στις ΗΠΑ με δικό της αεροσκάφος. Αποφοίτησε από το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης) με τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό (5.00) και τώρα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Harvard.
Σε συνέντευξη της, το 2012 στο Scientific American 30 under 30, η Pasterski αποκάλυψε πως η αγάπη της για τη φυσική προήλθε από τον Jeff Bezos, αφού για εκείνη αποτελεί πηγή έμπνευσης. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει λάβει προσφορές εργασίας από την Blue Origin, μια αεροδιαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Jeff Bezos της Amazon και την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).
Το ερευνητικό της έργο
Η έρευνά της εξετάζει τις μαύρες τρύπες, τη φύση της βαρύτητας και του χωροχρόνου. Εργάζεται, κυρίως, για την κατανόηση της «κβαντικής βαρύτητας», που επιχειρεί να εξηγήσει το φαινόμενο της βαρύτητας, στο πλαίσιο της κβαντικής μηχανικής. Μια ανακάλυψη στο πεδίο αυτό, θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό την κατανόηση του σύμπαντος από τους ανθρώπους. Τα επιστημονικά της επιτεύγματα είναι ο λόγος, που το Forbes έγραψε μια ιστορία για αυτήν και το έργο της και η NASA της προσέφερε δουλειά. Πολλοί κορυφαίοι φυσικοί, όπως οι Stephen Hawking, Andrew Strominger και άλλοι, έχουν αναφερθεί στη δουλειά της. Το Hertz Foundation Fellowship και Lindau Nobel Laureate Meetings Young Researcher είναι μερικά από τα βραβεία και τις διακρίσεις, που έχει λάβει κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας της.
«Οδηγήθηκα στη φυσική μετά από χρόνια πίεσης των ορίων μου», είπε στο Yahoo News. «Η φυσική είναι αρκετά συναρπαστική. Δεν είναι μια δουλειά, που κάνεις 9 με 5. Όταν είσαι κουρασμένος κοιμάσαι και όταν δεν είσαι, ασχολείσαι με τη φυσική». Η Pasterski αποτελεί παράδειγμα για πολλά νέα παιδιά, τόσο για τα επιτεύγματά, όσο και για τη συμπεριφορά της. Όπως η ίδια είχε πει, δεν είχε ποτέ φίλο, δεν είχε δοκιμάσει ποτέ αλκόολ, ούτε κάπνισε κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Η Pasterski δεν διαθέτει λογαριασμούς στο Facebook, το LinkedIn ή το Instagram και δεν έχει smartphone. Ωστόσο, ενημερώνει τακτικά τον ιστότοπό της, PhysicsGirl, ο οποίος περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο με τα επιτεύγματά της. Της αρέσει πάντα να αμφισβητεί ο,τι είναι δυνατό. Παρά τη σημαντική ακαδημαϊκή της πορεία, παραμένει ιδιαίτερα προσιτή και προσγειωμένη. Μιλώντας για τα μελλοντικά της σχέδια, είχε δηλώσει: «Δεν ξέρω ακριβώς ποιο πρόβλημα θα επιλύσω ή δεν θα επιλύσω, ή με τι ακριβώς θα καταλήξω να δουλεύω σε μερικά χρόνια. Το διασκεδαστικό με τη φυσική είναι ότι δεν ξέρεις τι πρόκειται να κάνεις.»
H 27χρονη, που δεν γνωρίζει όρια, παρά μόνο προκλήσεις, χωρίς να δέχεται τη λέξη αδύνατο, έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς ως ο νέος Einstein, με την ίδια να μην αποδέχεται τον χαρακτηρισμό: «Είμαι απλά μια απόφοιτος πανεπιστημίου, έχω πολλά να μάθω ακόμα και δεν αξίζω τόση προσοχή». Παρόλα αυτά, θεωρείται μια από τις σημαντικές επιστήμονες της σύγχρονης εποχής, που έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση.
Διαβάστε επίσης:
Maryam Mirzakhani: Η μοναδική γυναίκα που κέρδισε το «Νόμπελ των Μαθηματικών», σπάζοντας τα ταμπού
Inge Lehmann: Η πρώτη επιστήμονας που ανακάλυψε τη δομή του πυρήνα της Γης
Artemisia Gentileschi: H γυναίκα που πήρε την εκδίκησή της μέσα από την τέχνη
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις