Success stories

Vivienne Westwood: Η ανατρεπτική σχεδιάστρια που «πάντρεψε» την υψηλή ραπτική με το punk

πηγή: Instagram @viviennewestwood

Έδωσε τέλος στο μύθο ότι punk και υψηλή ραπτική δεν πάνε μαζί. Είναι ακτιβίστρια, επιχειρηματίας και σχεδιάστρια που δε διστάζει να αγγίξει ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα με το έργο της κάνοντας, παράλληλα, τέχνη. Η Vivienne Westwood ξεκίνησε ως δασκάλα στo Derbyshire και κατέληξε σε μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του κόσμου.

Γεννήθηκε στο Cheshire της Αγγλίας το 1941. Άρχισε να σπουδάζει σχέδιο κοσμημάτων στο Πανεπιστήμιο του Westminster που τότε ακόμη λεγόταν Harrow Art School, όμως άντεξε μόνο ένα εξάμηνο. «Δεν ξέρω πώς ένα κορίτσι από την εργατική τάξη, όπως εγώ, θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα στον κόσμο της τέχνης», είπε στους γονείς της κι έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο. Τελικά, έγινε δασκάλα και δημιουργούσε τα δικά της κοσμήματα, τα οποία πουλούσε σ’ έναν αυτοσχέδιο πάγκο στην Οδό Portobellο.

Το 1962 συνάντησε τον Dereck Westwood, με τον οποίο παντρεύτηκε μέσα σε ελάχιστους μήνες. Σχεδίασε μόνη της το νυφικό της για ένα γάμο που κράτησε κάτι λιγότερο από τρία χρόνια, όταν μπήκε στη ζωή της ο Malcolm McLaren. Ο άνδρας εκείνος ευθύνεται για την έκρηξη της δημιουργικότητάς της, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.

Μαζί, το ’71, άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στην οδό King’s Road του Λονδίνου. Το ονόμασαν Let It Rock κι έκαναν ό, τι περνούσε από το χέρι τους για να παραμείνει ανεπηρέαστο από τον αέρα των hippies που έπαιρνε τα πάντα στο διάβα του.

Από τότε, η Vivenne Westwood άρχισε να ταράζει τον κόσμο της μόδας. Το 1972, η συλλογή με τίτλο Too Fast to Live, Too Young to Die, έκανε τάση το δέρμα και τα φερμουάρ. Το 1974, το κατάστημα μετονομάστηκε σε SEX και πουλούσε χειροποίητα ρούχα που προκαλούσαν – από μπλουζάκια με θρησκευτικά σύμβολα κι αγκυλωτούς σταυρούς, μέχρι παντελόνια που παρέπεμπαν σε σεξουαλικά φετίχ. Έγινε το στέκι των μελών του συγκροτήματος Sex Pistols και δύο χρόνια αργότερα βαπτίστηκε για μία ακόμη φορά. Έγινε το Seditionaries και καθιέρωσε την punk αισθητική στον πολυσύχναστο εκείνο δρόμο.

Έπειτα, ήρθαν τα 80s και τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Το διαζύγιό της από τον McLaren και το κίνημα που, πια, εξασθενούσε, οδήγησαν τη σχεδιάστρια σε νέα μονοπάτια. Αποφάσισε να συνδυάσει το ρετρό με το μοντέρνο και κυκλοφόρησε μία από τις διασημότερες κολεξιόν της, τη Mini-Crini. Ο συνδυασμός κρινολίνου και μίνι φούστας τάραξε τις πασαρέλες της εποχής και, μέχρι σήμερα, παραμένει εκκεντρικός κι αξεπέραστος. Συνέχισε με τη Harris Tweed, χρησιμοποιώντας το διασημότερο βρετανικό ύφασμα και κορσέδες. Σύμβολα αριστοκρατίας του παρελθόντος «κούμπωσαν» τέλεια πάνω στο σύγχρονο στιλ και κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Το 1990 έγινε η Σχεδιάστρια της Χρονιάς για τη Μεγάλη Βρετανία και δημιούργησε την πρώτη συλλογή με ανδρικά. Το 2012, μάλιστα, κάθε ρούχο της είχε αναφορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στη πατρίδα της.

Η Vivienne Westwood, όμως, δεν κάνει μόνο μόδα. Κάνει πολιτικές δηλώσεις.

Το 2011, ταξίδεψε στην Αφρική με το φωτογράφο Juergen Teller. Συνάντησε ντόπιες τεχνίτριες και τις προσέλαβε για να δημιουργήσουν μία σειρά από τσάντες. Το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο, υπέρκομψο, iconic.

Πέντε χρόνια αργότερα, διαμαρτυρήθηκε για την εξόρυξη πετρελαίου με τη Red Label Collection. Τα έσοδά της, μάλιστα, διατέθηκαν σε ιθαγενείς φυλές σε τροπικά δάση και, πλέον, η κατασκευή των ρούχων της ακολουθεί τις αρχές της ηθικής μόδας.

Μόλις πέρσι, το Φεβρουάριο του 2019, διοργάνωσε επίδειξη – δήλωση ενάντια στον υπερκαταναλωτισμό και τα media με τίτλο Homo Loquax. Ένα από τα μπλουζάκια έγραφε «Πουλήσαμε την ψυχή μας στο βωμό του υπερκαταναλωτισμό μας. Ο Τύπος μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε».

Τον περασμένο μήνα, στις 21 Ιουλίου, κλειδώθηκε σε κλουβί μεγάλου μεγέθους, φορώντας κατακίτρινο κοστούμι, έξω από το ποινικό δικαστήριο του Λονδίνου. Διαμαρτυρήθηκε έτσι για την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάφωνο, είπε: «Είμαι ο Julian Assange. Είμαι το καναρίνι στο κλουβί. Εάν πεθάνω στο «ανθρακωρυχείο» από δηλητηριώδες αέριο, αυτό είναι το σήμα για να φύγουν όλοι οι ανθρακωρύχοι.»


«Είμαι ήδη μισός δηλητηριασμένος από κυβερνητική διαφθορά, παιχνίδια του συστήματος και του νομικού συστήματος από τις κυβερνήσεις. Εξακολουθώ να σφυρίζω, αλλά 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν ξέρουν τι συμβαίνει», φώναζε.

Η Vivienne Westwood δε σταματά να σπάει τα στερεότυπα και να παλεύει να κάνει τη διαφορά.

«Είναι φιλοσοφία ζωής. Αν το κάνεις, κάτι θα αλλάξει κι αυτό που άλλαξε θα είσαι εσύ και η ζωή σου. Κι αν αλλάξεις μέσα σου, μπορείς, ίσως, να αλλάξεις τον κόσμο»Vivienne Westwood.

 

Διαβάστε επίσης: 

Diane von Furstenberg: «Ήθελα να είμαι ανεξάρτητη, να ορίσω η ίδια τη ζωή μου – και το έκανα»

Victoria Beckham: Η αδιάφορη Posh Spice που κατέκτησε τον κόσμο της μόδας

Vera Wang: Η κορυφαία σχεδιάστρια που άλλαξε τον κόσμο της μόδας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση