INSPIRATION

Τα πρόσωπα της πανδημίας: Γιατροί και νοσηλευτές όλου του κόσμου στη μάχη κατά του κορονοϊού

«Δεν είμαι και δε νιώθω ήρωας», έγραψε ο Ιταλός Δρ. Nicola Sgarbi

πηγή: pexels.com
πηγή: pexels.com

Ενώ εμείς #μένουμεσπίτι για να προστατεύσουμε τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας από τον κορονοϊό, οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται νυχθημερόν φροντίζοντας τους αρρώστους.

Στη χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας κάλεσε γιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές και συνταξιούχους σε εθελοντική βοήθεια, ενώ έχει ήδη υπάρξει ανταπόκριση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Στο εξωτερικό, που η μάχη με την πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο καιρό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μοιράζονται την δύσκολη καθημερινότητά τους από τα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται.

Ανάμεσά τους, ο Nicola Sgarbi, ο οποίος άθελά του, ξεκίνησε μία τάση που σιγά – σιγά έγινε viral: Την ανάρτηση φωτογραφιών μετά τη λήξη της βάρδιας.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία προκαλεί σε όλους μας τρόμο. Έχουν χάσει τη ζωή τους 6.820 άνθρωποι, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 69.176. Ο Nicola Sgarbi είναι ειδικευόμενος στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Baggiovara της Μοδένα.

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, την ημέρα που ανέβασε τη φωτογραφία του, η ζωή του είχε ήδη αλλάξει. Η νέα του πραγματικότητα περιλαμβάνει πλέον τη συνεχή φροντίδα ασθενών με COVID-19, φορώντας ειδικό εξοπλισμό. Κατά τις 8 το απόγευμα, έβγαλε τη μάσκα του και τράβηξε μία selfie – κάτι που κάνει σπάνια.

«Δε μου αρέσουν οι selfie. Χθες, όμως, με έβγαλα αυτή τη φωτογραφία. Μετά από 13 ώρες στην εντατική, αφού έβγαλα όλο τον προστατευτικό εξοπλισμό, έβγαλα μία selfie. Δεν είμαι και δε νιώθω ήρωας. Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, που αγαπά τη δουλειά του και που, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι περήφανος που μπορεί να το κάνει αυτό, δίνοντας όλο του τον εαυτό στην πρώτη γραμμή μαζί με άλλους υπέροχους ανθρώπους (γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς, καθαριστές). Γι’ αυτό δε με νοιάζουν οι τόσες ώρες εργασίας, τα σημάδια, ο πόνος στην πλάτη, η κούραση, τα γεύματα που δεν τρώω και όλα τα άλλα. Όλο αυτό θα περάσει. Θα περάσει χάρη και σ’ εσάς και στην αφοσίωση και τις θυσίες σας. Θα περάσει εάν είμαστε όλοι ενωμένοι σε μία κοινή και τεράστια προσπάθεια. Μην εγκαταλείπετε. Ποτέ», έγραψε στην ανάρτησή του στο Facebook.

Η παραπάνω φωτογραφία έκανε το γύρο του διαδικτύου. Κάποιοι, μάλιστα, σύγκριναν τον 35χρονο με «το συνδυασμό Batman και Superman», με τους περισσότερους να στοιχηματίζουν υπέρ του.

Από τότε, πολλοί επαγγελματίες υγείας ακολούθησαν το παράδειγμά του και μας έδωσαν μία γεύση από την πανδημία, όπως τη ζουν καθημερινά.

Η Sherry Dong είναι μία 25χρονη νοσηλεύτρια. Εργάζεται εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια στην εντατική μονάδα του νοσοκομείο John Hopkins στη Βαλτιμόρη και αποφάσισε να μοιραστεί μία φωτογραφία από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά. Η παρακάτω λήψη, συγκέντρωσε πάνω από 2.100 σχόλια.

 

Greetings from the front lines of COVID-19 at Johns Hopkins Hospital ICU! from r/pics

«Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη και στεναχώρια, βλέποντας επαγγελματίες υγείας σε όλον τον κόσμο να θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, πολεμώντας αυτήν την πανδημία. Πιστεύω πως η ιατρική κοινότητα έχει βρει πολλούς τρόπους να τα βγάλει πέρα, με τα social media για διέξοδο», ανέφερε στο CNN.

Αυτές οι φωτογραφίες μας δίνουν να καταλάβουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας είναι σε ετοιμότητα ακούραστοι, χωρίς πια να μετρούν το χρόνο και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να είμαστε εμείς καλά, για να μη χαθεί άλλος κόσμος από τον κορονοϊό.

«Δεν είμαστε ήρωες, απλώς κάνουμε τη δουλειά μας, και αυτή τη στιγμή η δουλειά μας μας ζητάει πολλά σε μία εποχή που έχουμε λίγα μέσα. Το κάνουμε γιατί αυτό είμαστε», είπε ο Sgarbi. Ας έχουμε αυτό στο μυαλό μας, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε περιορισμένοι στο χώρο μας.

Ας αναρωτηθούμε: Μήπως είναι τεράστιο προνόμιο που το μόνο που πρέπει να κάνουμε εμείς για να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η κατάσταση, είναι το να μείνουμε σπίτι;