Όταν μεγαλώσει, είναι αποφασισμένη να αλλάξει τον κόσμο. Θέλει να εργαστεί στη NASA, να ταξιδέψει στο φεγγάρι, προκειμένου να βρει τρόπους να σώσει τον πλανήτη μας. Σήμερα, όμως, είναι μόλις 8 ετών και παλεύει ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Licypriya Kangujam από την Ινδία μας δίνει ελπίδα για το μέλλον.
Πρόκειται για μία από τις νεότερες ακτιβίστριες της ιστορίας. Ξεκίνησε να ασχολείται με την περιβαλλοντική κρίση το 2015 όταν, στα 4 της χρόνια, έζησε τους καταστροφικούς σεισμούς του Νεπάλ. Βοηθούσε τον πατέρα της να σώσει όσο περισσότερο κόσμο μπορούσε, βλέποντας τα σπίτια γύρω της να γκρεμίζονται. Εννέα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν τότε.
Τώρα, είναι η αρχηγός ενός κινήματος που ασκεί πίεση στην ινδική κυβέρνηση για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα περιορίζει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η πατρίδα της, άλλωστε, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο κι ευθύνεται για τεράστιο μέρος του φαινομένου του θερμοκηπίου.
«Προσπαθώ να σώσω τον πλανήτη μας και το μέλλον», δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου έξω από τη Βουλή στο Νέο Δελχί. Στα χέρια της, ένα πλακάτ που έγραφε: Παιδικό κίνημα για το κλίμα, περάστε το νόμο για την κλιματική αλλαγή, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
Η ινδική πρωτεύουσα είναι μία από τις πόλεις του κόσμου που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα ρύπανσης. Οι 19 εκατομμύρια κάτοικοί της έρχονται καθημερινά σε επαφή με τοξικές ουσίες που βλάπτουν την υγεία τους.
Η Licypriya δε θέλει να μεγαλώσει κάτω από τέτοιες συνθήκες. «Ανησυχώ για την υγεία των παιδιών και των πολύ, πολύ μικρών μωρών», είπε στο Reuters.
Έχει κερδίσει βραβεία χάρη στην ακτιβιστική της δράση κι αποτελεί παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, όμως, είναι ένα κορίτσι Δημοτικού. Λατρεύει να παίζει μαξιλαροπόλεμο με την αδελφή της, να χορεύει, να τραγουδάει και να βλέπει ξανά και ξανά την ταινία Frozen με την οικογένειά της.
«Θέλω να πάω στο φεγγάρι και να ψάξω πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε καθαρό αέρα στη Γη για να αναπνέουμε, και πώς θα πάρουμε καθαρό νερό για να πίνουμε, και φαγητό», είπε. «Γιατί ο δικός μας πλανήτης θα πεθάνει σύντομα.»
Διαβάστε επίσης:
Γιατί η σωτηρία του πλανήτη να θεωρείται γυναικεία υπόθεση;
Howey Ou: H «Greta Thunberg της Κίνας» πληρώνει το σκληρό τίμημα του ακτιβισμού της
Melati Wijsen: Η ακτιβίστρια που αλλάζει τον κόσμο με 3 βήματα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση