Power

Τζαστίν Μπέιτμαν: H συγγραφέας που μαθαίνει στις γυναίκες να αγκαλιάζουν την ηλικία τους

πηγή: Instagram

«Σιχαινόμουν την ιδέα πως ο μισός πληθυσμός της Γης περνά το δεύτερο μισό της ζωής του νιώθοντας ντροπή για τα απόλυτα φυσικά σημάδια του χρόνου στο πρόσωπό τους», έγραψε η Τζαστίν Μπέιτμαν στο τελευταίο της βιβλίο. Κι είχε απόλυτο δίκιο – οι γυναίκες από νωρίς μαθαίνουν να προσέχουν για όταν μεγαλώσουν, να βάζουν κρέμες προληπτικά, να κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μείνουν «για πάντα νέες».

Πόση σκέψη αφιερώνουμε στο αν πρέπει να «πειράξουμε» κάτι στο πρόσωπο ή το σώμα μας, επειδή μερικά χρόνια πριν είχε διαφορετική όψη; 

Μέσω του τελευταίου της έργου με τίτλο Face: One Square Foot of Skin, η Τζαστίν Μπέιτμαν εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει το πέρασμα του χρόνου. Με μία σειρά από μικρές ιστορίες, περιγράφει πόσο περίπλοκη είναι η αποδοχή της ηλικίας για τις γυναίκες, απ’ όπου κι αν προέρχονται – όσο διάσημες κι αν είναι. Βρίσκουν καταφύγιο σε θεραπείες και προϊόντα ομορφιάς που υπόσχονται μία καλύτερη όψη, με λιγότερες ρυτίδες – τις οποίες έχουμε πλέον δαιμονοποιήσει. Τι θα γινόταν, άραγε, αν μαθαίναμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, αντι να τον καταδικάζουμε για κάθε του ατέλεια;

«Κοιτάζεις την αποφασιστικότητα, την αλήθεια και τη δημιουργικότητα. Κοιτάζεις το χαμό και τον πόνο και την προσπάθεια για βαθύτερη αντίληψη. Κοιτάζεις την ικανοποίηση και την ευτυχία. Κοιτάζεις την εκδήλωση μίας σύνδεσης τόσο βαθιά ριζωμένης που είναι πιο αληθινή από εμένα. Κοιτάζεις το πρόσωπό μου», έγραψε.

Εκτός από συγγραφέας, είναι και σκηνοθέτιδα. Το τελευταίο της έργο με τίτλο Violet κυκλοφόρησε πρόσφατα, όμως έπρεπε να βγει έναν χρόνο νωρίτερα. Η πανδημία καθυστέρησε τα πάντα και τώρα, η ίδια βρίσκεται πρωταγωνίστρια σε ποικίλες καλλιτεχνικές συζητήσεις. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της, αυτό που την εξοργίζει στον κόσμο του σήμερα, είναι η ανάγκη που αισθάνονται πολλές γυναίκες για να αλλάξουν το πρόσωπό τους.


Ως μητέρα δύο εφήβων, βλέπει πως η δική της γενιά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Πολλές συνομήλικές της έχουν λιγότερες γραμμές έκφρασης από τη 17χρονη κόρη της κι αντιλαμβάνεται ότι κυριαρχεί ένας φόβος. Καμιά δε θέλει να ακούσει τις λέξεις «Η τάδε γέρασε», στόχος είναι να διατηρηθεί η λάμψη των 20 ετών για πάντα. Αυτό, όμως, είναι αδύνατο.

Η μητέρα της Τζαστίν Μπέιτμαν δεν είχε συζητήσει μαζί της για την ομορφιά, ούτε για το τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα και τι όχι. Μεγάλωσε στα ‘70s, όταν οι γυναίκες κυκλοφορούσαν με ελάχιστο μακιγιάζ, χωρίς στηθόδεσμο. Πρότυπά της ήταν η Άλι ΜακΓκρο και η Ζακλίν Μπισέτ, οι γεμάτες αυτοπεποίθηση Ευρωπαίες ηθοποιοί που έμοιαζαν ανεξάρτητες. Αυτό ήθελε να γίνει κι η ίδια.

Όταν της έλεγαν πως ήταν όμορφη, δεν έδινε σημασία. Μεγάλωσε, όμως, και ξεκίνησε να το πιστεύει – μέχρι τα 40 της, τουλάχιστον. Τότε ήταν που έψαξε το όνομά της στο Google και πρώτο ήρθε το αποτέλεσμα «Τζαστίν Μπέιτμαν γριά». Δεν το περίμενε. Δεν είχε αναλογιστεί ποτέ τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η εμφάνιση, ανάλογα με το χρόνο.

Στο βιβλίο της με τίτλο Fame, αναφέρεται σ’ εκείνη την περίοδο της ζωής της. Αντί να σκεφτεί πως είναι λάθος της κοινωνίας να τη χαρακτηρίζει κάπως επειδή μεγάλωσε, πίστεψε πως οι «μέρες της δόξας» είχαν περάσει. Της πήρε πολύ καιρό να αγαπήσει το χαλαρό της λαιμό και τις ρυτίδες γύρω από το στόμα.

Πλέον, τα μόνα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι μία ενυδατική κρέμα και το αντηλιακό της. Δύο φορές το χρόνο κάνει απολέπιση – και τίποτα άλλο. Έχοντας περάσει χρόνια πίσω από τις κάμερες, γνωρίζει καλά τη δύναμη του φωτισμού και του Photoshop, μαζί με την ανάγκη των ανθρώπων να φαίνονται ωραίοι. «Αυτό μας μαθαίνουν», δήλωσε στο αμερικανικό Glamour. Και, ξαφνικά, χωρίς να το καταλάβουμε, βρίσκουμε ευχαρίστηση στα επιφανειακά κοπλιμέντα και παύουμε να ενδιαφερόμαστε για την εξέλιξη της προσωπικότητάς μας. «Γιατί να μη γεμίζεις υπερηφάνεια από κάτι που δεν μπορεί να φθαρεί, όπως το ακαδημαϊκό σου υπόβαθρο; Κάτι που δεν μπορεί κανείς να σου αφαιρέσει», αναρωτήθηκε.


Σήμερα, είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση. Και θέλει να βοηθήσει κάθε γυναίκα να αισθανθεί το ίδιο. Παρά την ανασφάλεια που μπορεί να εμφανίζεται κατά καιρούς, το σημαντικό είναι να σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι και να θυμόμαστε την πραγματική μας αξία.

«Πιστεύω πως όλα θα συμβούν είτε έχω ρυτίδες, χαλαρό λαιμό και σακούλες κάτω από τα μάτια, είτε όχι. Θα περάσω καλά ή θα περάσω άσημα εξαιτίας τους; Επειδή τώρα έχω ένα βιβλίο που βγαίνει και μία ταινία που κυκλοφόρησε σε μεγάλο φεστιβάλ. Αν έμενα στο ότι το πρόσωπό μου δείχνει πως είμαι 55, θα κολλούσα εκεί και δε θα χαιρόμουν τη ζωή μου. Όλα θα γίνουν, είτε μου αρέσει το πρόσωπό μου, είτε όχι. Οπότε τι θα κάνω; Θα μου γίνει εμμονή το ότι μεγαλώνω; Όχι, απλώς θα περάσω καλά!»

 

Διαβάστε επίσης:

Η δύναμη του να αγαπάς τον εαυτό σου: 4 γυναίκες παραδίδουν μαθήματα αυτοπεποίθησης

Perfect Imperfections Project: Μία καμπάνια που ξεκίνησε από το Instagram, για να μας αγαπήσουμε λίγο παραπάνω

6 γυναίκες που δείχνουν πως τα πρότυπα ομορφιάς, είναι για να σπάνε

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση