Όταν ανεβαίνει στη σκηνή, ο κορυφαίος χορευτής του American Ballet Theatre, Τζέιμς Γουάιτσαϊντ, μεταμορφώνεται στο ρομαντικό πρίγκιπα του παραμυθιού. Από τη στιγμή που θα σβήσουν τα φώτα όμως, δημιουργεί τη δική του μουσική, πρωταγωνιστεί σε drag shows και «σπάει» κάθε ταμπού.
Από την ημέρα που, εξαιτίας της πανδημίας, τα θέατρα έκλεισαν τις πόρτες τους, ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τις διαδικτυακές του πλατφόρμες για να δείξει τι συμβαίνει στα παρασκήνια, έκανε live μαθήματα χορού και, σταδιακά, απομυθοποίησε το χώρο του μπαλέτου.
Όταν ο ίδιος ανακάλυψε την αγάπη του για το χορό, ήταν μαθητής Γυμνασίου. Το μπαλέτο δεν του άρεσε καθόλου, όμως οι καθηγητές του έβλεπαν το ταλέντο του. Τελικά, τον έπεισαν να γραφτεί σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα του American Ballet Theatre και να φοιτήσει στο Virgina School of the Arts – το οποίο περιγράφει σήμερα ως «το Χόγκουαρτς του μπαλέτου». Εκεί ήταν που ανακάλυψε το πάθος του για το συγκεκριμένο είδος και αποφάσισε να κάνει τα αδύνατα, δυνατά, για να πετύχει.
Ήξερε πως ήταν καλός και η αυτοπεποίθησή του βρισκόταν ψηλά. Δεν περίμενε να δεχθεί κακή κριτική, ωστόσο έμαθε με το σκληρό τρόπο πως «η απόρριψη πηγαίνει “πακέτο” με αυτήν την καριέρα. Η απογοήτευση είναι καθημερινό φαινόμενο», δήλωσε στο Fast Company.
«Πρέπει να ξέρεις ότι οι χορογράφοι, οι προπονητές, οι διευθυντές – δε θα σε συμπαθήσουν όλοι. Το κλειδί είναι να ελέγξεις αυτά που μπορείς. Πρέπει να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται στο δρόμο σου».
Παρότι αποκαλεί το μπαλέτο «έρωτα της ζωής» του, ο Γουάιτσαϊντ αντλεί έμπνευση από κάθε σκηνή – είτε αυτή είναι η pop, είτε η drag. Έμαθε από νωρίς να δημιουργεί ψηφιακά τη δική του μουσική, ενώ το 2019 ολοκλήρωσε ένα βίντεο κλιπ εμπνευσμένο από την ομοφοβία, το μισογυνισμό και το κίνημα #MeToo.
Παρότι τα social media τον έχουν φέρει στο επίκεντρο, δεν θεωρεί τον εαυτό του infuencer. Όλα, όπως τονίζει, γίνονται για χάρη του χορού. Κατά τη διάρκεια του lockdown, μαζί με τη συνάδελφό του Ιζαμπέλα Μπόιλστον, παρέδιδε διαδικτυακά μαθήματα προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για το ταμείο του American Ballet Theatre. Ανάρτησε βίντεο από πρόβες, αλλά έδειξε το ταλέντο του και σε άλλα είδη χορού. «Θέλω να καταλάβει ο κόσμος πόση δουλειά απαιτείται», τονίζει. «Είμαι ομοφυλόφιλος και ποτέ δεν χόρεψα με άνδρα, σε ρομαντική σκηνή. Θα ήθελα να δώσω χώρο στον κόσμο να δει την αλήθεια των χαρακτήρων του κλασικού μπαλέτου».
Διαβάσε επίσης:
Άντι Σούσα: Ο χορευτής μπαλέτου που δίνει τέλος στην τοξική αρρενωπότητα με μία ταινία μικρού μήκους
Μαρία Τόλτσιφ: Η πρίμα μπαλαρίνα που ενέπνευσε τον Μπαλανσίν
Anna Pavlova: Η ιστορία της κορυφαίας Ρωσίδας μπαλαρίνας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση