Σύμφωνα με την Ursula von der Leyen, η παγκόσμια κρίση στην υγεία θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανασυνταχθεί και να χτίσει την οικονομία από την αρχή.
Σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο στης Βρυξέλλες, η επικεφαλής της Κομισιόν περιέγραψε ένα σχεδιάγραμμα ανάκαμψης, ώστε να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ορθοποδήσουν.
Σύμφωνα με αυτό, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα διατεθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες: την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας και των επενδύσεων, βοηθώντας παράλληλα τη μετάβαση σε μία ψηφιοποιημένη και «πράσινη», ανθεκτική Ευρώπη.
Η von der Leyen αναγνώρισε τις επιπτώσεις της τρίμηνης οικονομικής παύσης, κι υπολόγισε πως θα χρειαστεί χρόνος ανασυγκρότησης.
«Οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας θα ανοίξουν αργά, προσεκτικά και σταδιακά. Όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά, οι περισσότεροι γονείς θα χρειαστεί να συνεχίσουν την τηλεργασία. Κι ενώ τα μέτρα προστασίας και η διατήρηση των αποστάσεων θα συνεχιστούν, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν τους τρόπους εργασίας. Με άλλα λόγια: Θα ορθοποδήσουμε, όμως δε θα το κάνουμε αμέσως», τόνισε.
Find more statistics at Statista
Σημείωσε πως η κρίση δεν επηρέασε εξίσου την οικονομία σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μ’ εκείνα που βασίζονται στον τουρισμό να υποφέρουν περισσότερο, ενώ πρόσθεσε πως η Ιταλία και η Ισπανία είναι εκείνες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.
Συνέχισε τονίζοντας τη σημασία του περιβάλλοντος. Οι διάφορες χώρες θα χρειαστεί να κινηθούν με αυτό σαν οδηγό.
«Αργά ή γρήγορα, οι επιστήμονες και οι ερευνητές μας θα βρουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Για την κλιματική αλλαγή, ωστόσο, δεν υπάρχει εμβόλιο. Γι’ αυτό η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να επενδύσει σ’ ένα πιο καθαρό μέλλον», τόνισε.
«Βγαίνοντας από την κρίση, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες, δεν πρέπει να βασιστούμε στην οικονομία του χθες για να αναγεννηθούμε», συνέχισε. «Επιτέλους, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να χτίσουμε μία σύγχρονη, καθαρή και υγιή οικονομία, που θα εξασφαλίσει την ευημερία των επόμενων γενεών»,