Fashion

50s: Όταν τα παντελόνια έγιναν γένους θηλυκού

Πηγή φωτογραφίας Instagram @hepburnism

Οι γυναίκες της δεκαετίας του ’50 ήταν οι πρώτες που απόλαυσαν την ελευθερία του παντελονιού, καθώς εκείνη η δεκαετία σηματοδότησε την «κοινωνική αποδοχή» του παντελονιού ως μέρος του γυναικείου style.

Το 1950 αποτέλεσε έτσι την «αφετηρία» για τις γυναίκες ώστε να φορούν πλέον ελεύθερα τα παντελόνια. Και μπορεί στην τηλεόραση, που τότε ήταν η αδιαμφισβήτητη «βασίλισσα» των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι γυναίκες να μην εμφανίζονταν σχεδόν ποτέ με αυτά, μερικές τηλεπερσόνες ωστόσο, όπως η Lucille Ball και η Vivian Vance, τόλμησαν να εμφανιστούν στους αμερικάνικους τηλεοπτικούς δέκτες, έστω και σπάνια, φορώντας αυτό το κοινωνικά «στιγματισμένο» ρούχο  κατά τα μέσα της δεκαετίας. Αυτή όμως που πράγματι «έσπασε» το κατεστημένο της μόδας ήταν η Αμερικανίδα ηθοποιός Mary Tyler Moore, η οποία εμφανιζόταν συχνά φορώντας παντελόνια.

Στην αρχή των 50s οι γυναίκες αναγκάζονταν να φορούν τα εύχρηστα και άνετα παντελόνια μόνο στο σπίτι όταν ασχολούνταν με τα οικιακά, εκεί όπου τα αδιάκριτα βλέμματα της τότε «συντηρητικής» κοινωνίας δεν θα τους κατέκριναν. Έτσι, όταν οι διάσημες τηλεπερσόνες προς το τέλος της δεκαετίας εμφανίζονταν όλο και πιο συχνά με παντελόνια, το «στίγμα» άρχιζε να εξαφανίζεται και οι γυναίκες να αποκτούν στις ντουλάπες τους τα τότε groundbreaking παντελόνια.

Τα ανδροκρατούμενα παντελόνια μεταμορφώθηκαν στο must have item για την τότε γυναίκα, μέσω των θηλυκών «πινελιών» που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τα brands τη δεκαετία του 1950. Τα γυναικεία παντελόνια εκείνης της περιόδου χωρίζονταν σε Capri, Cigarette, Jeans και Western, και το κάθε ένα είχε την δική του «αισθητική» και, φυσικά, το δικό του styling.

Τα Cigarette παντελόνια

Μπορεί τα Capri παντελόνια να τράβηξαν την προσοχή ωστόσο, αυτά που προτιμήθηκαν περισσότερο από τον γυναικείο πληθυσμό ήταν τα Cigarette! Τα συγκεκριμένα παντελόνια ήταν ψηλόμεσα με πλαϊνά ή πισινά φερμουάρ, είχαν μεγάλη περιφέρεια και δεν είχαν κατασκευαστεί με λουράκια για ζώνη. Η εφαρμογή τους ήταν slim ώστε να κολακεύει την γυναικεία σιλουέτα και έφταναν μέχρι τον αστράγαλο. Τα Cigarette παντελόνια κατασκευάζονταν τότε από καλής ποιότητας μαλλί ή βαμβάκι τα οποία επένδυαν από μέσα με φόδρα, με σκοπό την «στενή» εφαρμογή τους στα πόδια. Η επένδυση με φόδρα στόχευε στην αποφυγή του τσαλακώματος του παντελονιού στα γόνατα, κάτι που θεωρούνταν «ντροπή» και αποτελούσε taboo.

Τα Cigarette παντελόνια στην αρχή της εμφάνισης τους κυκλοφορούσαν συνήθως σε μαύρο χρώμα. Τα πιο ανοιχτά χρώματα είχαν κατοχυρωθεί από άλλους τύπους παντελονιού, όπως τα Capri και τα αθλητικά σορτς. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’50 όμως τα «Cigarette» έφεραν περισσότερα σχέδια και χρώματα όπως πουά, ρίγες και animal print. Μάλιστα, για να προσθέσουν περισσότερο σχήμα στην σιλουέτα τους, οι γυναίκες συνδύαζαν το Cigarette Pant με μία φαρδιά ζώνη, ψηλά στη μέση για να διαφοροποιούνται από το ανδρικό style.

Τα Capri Παντελόνια 

Μαζί με τα Cigarette παντελόνια την εμφάνιση τους έκαναν και τα Capri. Σαν σχέδιο έμοιαζαν με τα Cigarette, όμως αυτά έφταναν μέχρι τη μέση της γάμπας αντί για τον αστράγαλο. Την δεκαετία του 50 με τον όρο «Capri» χαρακτήριζαν όλα τα παντελόνια, σε αντίθεση με σήμερα που αναφερόμαστε μόνο στα στενά και κοντά παντελόνια. Τα Capris αγαπήθηκαν ιδιαίτερα  και γρήγορα έγιναν ένα statement piece της γυναικείας γκαρνταρόμπας, ενώ κυκλοφορούσαν σε πολλά χρώματα, με το πιο classic να είναι το μονόχρωμο μαύρο Capri. Το styling τους είχε επιρροές από την Ισπανία και την Ιταλία, συνδυάζονταν με στενές, ριγέ μπλούζες και όπως και τα Cigarette παντελόνια «διακοσμούνταν» με μια ζώνη (λεπτή αυτή τη φορά) ψηλά στην μέση. Τα Capri pants αγαπήθηκαν και από αρκετές celebrities, με την πιο θερμή υποστηρίκτρια τους την Audrey Hepburn!

Τα Jeans 

Τα Jean παντελόνια που άνηκαν σε κάθε γυναικεία ντουλάπα, λεγόντουσαν και «φόρμες εργασίες», ενώ είχαν έναν αρκετά πιο casual χαρακτήρα και χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις καθημερινές δουλείες ή τις σύντομες εκδρομές. Σαν φόρμα διαφέρουν από τα Capri και τα Cigarette, έχουν loose εφαρμογή, το μάκρος τους φτάνει λίγο πιο πάνω από τον αστράγαλο και συνήθως είχαν τσάκιση στο τέλος. Το βασικό σχέδιο των Jeans είχε μεγάλες και φαρδιές τσέπες (οι οποίες ήταν στοιχείο των ανδρικών Jeans στη δεκαετία των 40s) με περίτεχνη χρωματιστή ραφή.

Τα Jeans αγαπήθηκαν αρκετά και από τους έφηβους εκείνης της εποχής. Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε η «επαναστατική» καρδιά τους, ήταν casual αλλά και comfy και οι γονείς τους δεν τους άφηναν να τα φορούν στις βόλτες τους (πόσο μάλλον στο σχολείο), γιατί ήταν πολύ «καθημερινά» και καθόλου preppy. Ωστόσο, οι έφηβοι μεταμόρφωσαν τα Jeans παντελόνια στη δικιά τους «στολή»: Jeans με λευκή μπλούζα, χοντρές κάλτσες και loafers. Βέβαια, με τον καιρό έγιναν όλο και πιο formal για το γυναικείο style καθώς το συνδύαζαν με μπαλαρίνες και διάφορα πουλοβεράκια, ενώ αργότερα έγινε και το σήμα κατατεθέν του Bohemian Style.

Τα Westerns Παντελόνια 

Τα Westerns παντελόνια βασίζονται στην εμμονή που αναπτύχθηκε με τo lifestyle και την ιστορία του Νότου στην Αμερική. Έτσι, τις δεκαετίας του 40 και του 50 η μόδα έφερε στις τάσεις της (και στη γυναικεία γκαρνταρόμπα) τα συγκεκριμένα παντελόνια που θύμιζαν τους Cowboys. Μάλιστα, τα Westerns εμφανίστηκαν και στη μορφή των Jeans, πέρα από τα αρχικά υφασμάτινα τους σχέδια. Το brand Wrangler επένδυσε αρκετά πάνω στην παραγωγή τους και έτσι έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή brands εκείνης της εποχής!