Fashion

Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ για το βραβείο LVMH 2020

Πηγή φωτογραφίας Instagram @lvmhprize

Η βιομηχανία της μόδας είναι γεμάτη με ανατρεπτικά, καινοτόμα και εκκεντρικά ταλέντα, που χαρίζουν την δικιά τους ματιά στην «τέχνη» και την ιστορία της. Ωστόσο, πάντα κάποια θα ξεχωρίζουν από άλλα για την ιδιαίτερη ματιά τους, όπως οι 8 σχεδιαστές που είναι υποψήφιοι για το βραβείο LVMH 2020.

Οι 8 finalists που θα βρεθούν ενώπιον της κριτικής επιτροπής στις 5 Ιουνίου είναι οι Ahluwalia, Casablanca, Chopova – Lowena, Nicholas Daley, Peter Do, Sindiso Khumalo, Supriya Lele και Tomo Koizumi. «Για ακόμη μία χρονιά οι 20 υποψήφιοι μας εντυπωσίασαν με το ταλέντο και τη δέσμευσή τους να σχεδιάζουν ρούχα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Οι 8 φιναλίστ έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη δημιουργικότητα στον τομέα τους και τη φιλοδοξία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους», δήλωσε η Delphine Arnault, η executive vice president του οίκου Louis Vuitton που θέσπισε και το βραβείο LVMH.

Η κριτική επιτροπή περιλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της μόδας όπως εκείνα των Jonathan Anderson,  Kris Van Assche,  Maria Grazia Chiuri, Nicolas Ghesquière, Marc Jacobs και Clare Waight Keller. Βέβαια στην φετινή επιτροπή προστέθηκαν και τα ονόματα της Rihanna, του Virgil Abloh και της Stella McCartney.

Ποια είναι τα φετινά αστέρια της μόδας;

-Η βρετανίδα Priya Ahluwalia μέσα από το brand της εξερευνά τη ζωή vintage και dead stock ρούχων και υφασμάτων, χρησιμοποιώντας πρωτότυπες tailoring τεχνικές για να τους δώσει νέα ζωή και να δημιουργήσει ενδιαφέροντα ενδυματολογικά μωσαϊκά για τον σύγχρονο άντρα. Η ίδια καταγράφει μέσα από φωτογραφίες την έρευνα για τις συλλογές της, κάτι που την βοηθάει στην παραγωγική διαδικασία.

Charaf Tajer έχει δημιουργήσει ένα menswear brand που φέρει το όνομα «Casablanca». Ο  Tajer αντλεί έμπνευση για τις δημιουργίες του από την ιστορία αγάπης μεταξύ της Καζαμπλάνκα και του Παρισιού, από όπου κατάγονται οι γονείς του. Τα σχέδια του αποτελούν αναφορές στην κοσμοπολίτικη αισθητική του ταξιδιού, στο κομψό leisurewear των αθλητών τένις της δεκαετίας του ’70 (και ότι περιβάλει αυτό το άθλημα όπως το Country Club). Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά σχεδιάζει ρούχα για «εκείνες τις στιγμές που οι δραστηριότητες της ημέρας έχουν τελειώσει, αλλά η νύχτα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα».

-Οι σχεδιάστριες Emma Chopova και Laura Lowena, με καταγωγή από τη Βουλγαρία-Αμερική και Βρετανία αντίστοιχα, δημιούργησαν το brand «Chopova Lowena». Τα σχέδια τους έχουν ξεχωρίσει στη βιομηχανία της μόδας καθώς αποτίουν φόρο τιμής στα παραδοσιακά ζεστά ρούχα των εργατικών γυναικών της Βουλγαρίας. Τα σχέδια «one-off» χειροποίητων φορεμάτων βασίζονται στη τέχνη, τα κεντήματα, την παράδοση και το φολκλόρ. Μάλιστα, τα υλικά που χρησιμοποιούν στις συλλογές τους, έρχονται από το χωριό των γονιών της Chopova στα βουνά της Βουλγαρίας, ενώ αγοράζουν και από δημοπρασίες ή από αγγελίες πωλήσεων second hand ρούχων.

– Ο Nicholas Daley έχει δημιουργήσει το δικό του ομώνυμο menswear brand. Με μικτή καταγωγή από την Τζαμάικα και τη Σκοτία, ο Nicholas δημιουργεί συλλογές εμπνευσμένες από την πολυπολιτισμικότητα και το χώρο της μουσικής. Οι συνεργασίες του με τον θρυλικό DJ Don Letts και μερικούς από τους πιο επιφανείς μουσικούς της σύγχρονης jazz σκηνής, όπως ο Yusseff Dayes, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία σπάνιων live sessions και mixtapes που συνοδεύουν σταθερά τα fashion shows του.

-Ο σχεδιαστής Peter Do προτιμά τον όρο «clean» αντί για «minimal» όταν κάποιος προσπαθεί να περιγράψει τα σχέδιά του. Με επιρροές από τις γραμμές του Helmut Lang και του Martin Margiela, ο Peter Do φαίνεται να έχει ήδη καταφέρει αυτό που πάντα ήθελε, να ντύσει τη σύγχρονη γυναίκα η οποία έχει το ανεπιτήδευτο κομψό style. Ο ίδιος έχει τονίσει: «Θέλω να σχεδιάζω ρούχα για γυναίκες που θα φοράνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους το πρωί και θα έχουν πάντα ωραίο στυλ».

-H σχεδιάστρια Sindiso Khumalo σχεδιάζει βιώσιμα υφάσματα με έμφαση στο storytelling και την Αφρικανική καταγωγή της. Στα σχέδια της επικρατούν χρώματα, prints και τεχνικές που εμπνέεται από τις φυλές Zulu και Ndebele. Μάλιστα, η δουλειά της Sindiso έχει ήδη εκτεθεί στο Smithsonian Museum of African Art στην Ουάσιγκτον, στο Louisiana Museum στη Δανία και στο Zeitz Mocaa Museum στο Κέιπ Τάουν.

Supriya Lele συνδυάζει τη 90s minimal αισθητική του Helmut Lang με την ενδυματολογική παράδοση των sarees και των κοσμημάτων της Ινδίας. Η διαπολιτισμική ματιά της απέναντι στη μόδα είναι το δυνατό στοιχείο της και όπως δήλωσε και η ίδια «Είναι αυτές οι ιδέες από τους σκελετούς που κουβαλάς… το ξεθώριασμα της ταυτότητάς σου όσο περνάς από την εφηβεία και μέχρι να βρεις την αυτοπεποίθηση να γίνεις η γυναίκα που θέλεις και να βρεις τον εαυτό σου».

Tomotoka Koizumi σχεδιάζει χρωματιστά, over-the-top γυναικεία ρούχα τα οποία βασίζονται στην Ιαπωνική του καταγωγή. «Θέλω να δημιουργήσω κάτι που δεν είναι εμπορικό», είχε δηλώσει ο ίδιος πριν το Spring 2020 fashion show του. Ο Tomokota χρησιμοποιεί το atelier του Marc Jacobs για το σχεδιασμό των συλλογών του, την μπουτίκ του στο Madison Avenue για το show του και μάλλον και την ίδια τη φιλοσοφία του Marc Jacobs για τη μόδα.