Beauty

Χημικό Peeling: Όσα πρέπει να ξέρετε για την έντονη θεραπεία απολέπισης

Πηγή φωτογραφίας Instagram @lai_tiffany

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα ταλαιπωρείται από διάφορους παράγοντες, όπως η ατμόσφαιρα και η ηλιακή ακτινοβολία, καθώς επίσης και από επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με το έντονο στρες από τους γρήγορους ρυθμούς την καθημερινότητας και το πέρασμα του χρόνου, οδηγούν σε επιβράδυνση της ανάπλασης του δέρματος και της ανανέωσης των κυττάρων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα «παλιά» κύτταρα να στοιβάζονται στην επιφάνεια του, παρεμποδίζοντας τη δημιουργία νέων. Έτσι, το δέρμα σταδιακά αποκτά θαμπή όψη, χάνει την ελαστικότητά του και εμφανίζονται αρκετοί ανοιχτοί ή κλειστοί πόροι, ενώ η υφή του γίνεται τραχιά. Τη λύση σε αυτά τα προβλήματα δίνει το χημικό peeling (ή αλλιώς η χημική απολέπιση).

Χημικό Peeling 101

Ουσιαστικά πρόκειται για μία θεραπεία που γίνεται σε ιατρείο, κατά την οποία ένα διάλυμα οξέος χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Είναι το πιο δημοφιλές peeling προσώπου, καθώς προσφέρει άμεσα ορατά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας γίνεται απολέπιση των εξωτερικών στιβάδων του νεκρού δέρματος, αποκαλύπτοντας ένα νέο στρώμα με βελτιωμένη υφή. Μέσω της ελεγχόμενης βλάβης που προκαλείται, επιτυγχάνεται απελευθέρωση κυτοκινών, με αποτέλεσμα πάχυνση της επιδερμίδας, εναπόθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, αναδιοργάνωση των δομικών στοιχείων και αύξηση του κυτταρικού όγκου.

Χωρίζεται σε 3 τύπους ανάλογα με τον τρόπο και το βάθος διείσδυσης της εφαρμογής του. Πιο συγκεκριμένα,  μπορεί να είναι επιφανειακό (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των ξηρών περιοχών και της ακμή), μεσαίου βάθους (χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των επιφανειακών ατελειών, καθώς επίσης και στα προβλήματα μελάγχρωσης) ή βαθύ (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία έντονων ρυτίδων στο πρόσωπο, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση ρυτίδων, κηλίδων και ουλών ακμής). Η θεραπεία εφαρμόζεται σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια.

Όπως προαναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του εφαρμόζονται  διαλύματα οξέος, τα οποία επιλέγονται ανάλογα με την επιδερμίδα και τις ανάγκες της, όπως επίσης και την ανοχή του κάθε ατόμου στη βαρύτητα της θεραπείας. A-Υδροξυοξέα (AHA), Γλυκολικό Οξύ, Σαλικυλικό Οξύ, Τριχλωροξικό Οξύ (TCA), Μανδελικό Οξύ, Αζελαϊκό Οξύ, Κοχικό Οξύ, Διάλυμα Jessner και Φαινόλη, είναι τα 9 πιο ευρέως εφαρμοζόμενα χημικά διαλύματα, τα οποία στοχεύουν σε συγκεκριμένα δερματολογικά προβλήματα.

Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 60 λεπτά. Αρχικά, προηγείται καθαρισμός και στη συνέχεια ακολουθεί η εφαρμογή του ειδικού χημικού διαλύματος. Σε αυτό το στάδιο θα αισθανθείτε ήπιο τσούξιμο, ανάλογο της δράσης του εκάστοτε χημικού διαλύματος, το οποίο υποχωρεί άμεσα με τη φάση της εξουδετέρωσης. Μέσα στις επόμενες ημέρες, παρατηρείται μικρή ή μεγαλύτερη απολέπιση του δέρματος, ανάλογα το είδος του χημικού παράγοντα. Όσο πιο βαθιά είναι η διείσδυση του χημικού διαλύματος, τόσο πιο άμεσα ορατά είναι και τα αποτελέσματά του, αυξάνοντας αναλογικά και τον απαιτούμενο χρόνο αποθεραπείας.

Για ποιους τύπους δέρματος είναι κατάλληλο;

Το χημικό peeling είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που έχουν κηλίδες και πανάδες, ρυτίδες ή ουλές. Παράλληλα, είναι η ιδανική θεραπεία για τις επιδερμίδες, που εμφανίζουν δυσχρωμίες. Στόχος του, άλλωστε, είναι η λείανση των ουλών και των σημείων γήρανσης, καθώς και η ανανέωση της επιδερμίδας.

Ωστόσο, δε συνιστάται σε άτομα με λοιμώξεις ή σε άτομα που εμφανίζουν παθήσεις του δέρματος, όπως έκζεμα, δερματίτιδα ή ψωρίαση, καθώς επίσης και σε άτομα που έχουν ανοιχτές πληγές στην επιφάνεια του προσώπου. Η υπόνοια ή ύπαρξη καρκίνου του δέρματος ή πιο συγκεκριμένα, μελανώματος, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εφαρμογή αυτής της θεραπείας. Ακόμη, άτομα με ηλιακά εγκαύματα δεν συνιστάται να κάνουν θεραπεία με χημικό peeling. Τέλος, γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή θηλάζουν, καλό θα είναι να το αποφύγουν.

Διαβάστε επίσης:

CC Creams: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ

Beauty Info: Οι ουσίες που πρέπει να αποφεύγετε στα σαμπουάν

Οι μάσκες προσώπου με άργιλο που δεν πρέπει να λείπουν από το μπουντουάρ σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση