Beauty

Φυσικές συνταγές για την υγιεινή του στόματος από την Μάυρα Βαγιωνή

Η Μάυρα Βαγιωνή

Η ιδρύτρια των Fresh Line, Μάυρα Βαγιωνή, παρουσιάζει δύο δικές της παραλλαγές, σε αρχικές παλιές συνταγές για την υγιεινή του στόματος. Ο χρόνος γυρνά αρκετά πίσω στην εποχή της βασίλισσας Βικτώριας αλλά και πιο μακριά, στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία.

Η οδοντόκρεμα της βασίλισσας Βικτώριας

Η συνταγή αυτή σχεδιάστηκε από τους βασιλικούς γιατρούς της εποχής για την περιποίηση των δοντιών της αυτού μεγαλειότης βασίλισσας Βικτορίας της Βρετανίας.

1/12 φλυτζάνι απιονισμένο νερό ή νερό που έχει βράσει

Τον χυμό ενός λεμονιού

1.κγ στάχτη ( από ξύλα )

Προαιρετικά 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρο ( Tea tree ). Αυτό το πρόσθεσα εγώ στην αρχική συνταγή, διότι το τεϊόδεντρο έχει ισχυρές αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι τα υλικά εκτός από το αιθέριο έλαιο και αποσύρετε μόλις αρχίζει να κοχλάζει. Αφήστε να κρυώσει και προσθέστε το έλαιο ανακατεύοντας καλά. Βουτάτε την οδοντόβουρτσα στο υγρό και τρίβετε τα δόντια σας. Εάν θέλετε κάνετε και γαργάρες.

Αρωματική αναπνοή από την αρχαιότητα

Πρώτα θα σας πω δυο λόγια για το γλυκάνισο:

Ο γλυκάνισος έχει καταγραφεί από την αρχαιότητα ως βότανο με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο Πυθαγόρας και ο Πλίνιος έχουν δώσει συνταγές με γλυκάνισο για την ηρεμία των στομαχικών διαταραχών,την αντισηψία,τον ύπνο και τον αρωματισμό. Οι αρχαίοι Έλληνες και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι σε όλα τα επιδόρπια που μαγείρευαν έβαζαν γλυκάνισο για την εξουδετέρωση των υπολειμμάτων φαγητού και την ευχάριστη αναπνοή.

Μάλιστα στην αρχαία Ρώμη τα γαμήλια γεύματα τελείωναν με το σπάσιμο ενός μαλακού ψωμιού, με γλυκάνισο στο κεφάλι της νύφης για να δώσει τύχη και να αυξήσει τη λίμπιντο.

Όταν εγκαινιάσαμε το πρώτο μας μαγαζί “Fresh Line” στο Νέο Δελχί στην Ινδία, έκανα απανωτά ταξίδια στη χώρα και φυσικά δείπνησα σε σπίτια συνεργατών και σε εστιατόρια. Παντού έχουν πάνω στο τραπέζι πιατάκια με σποράκια γλυκάνισου και λίγη ζάχαρη που μασάνε μετά το γεύμα και τα φτύνουν όταν μαλακώσουν ή τα καταπίνουν. Σε σχετική ερώτηση που τους έκανα για το έθιμο μου είπαν πως προέρχεται από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία.

Συνταγή για καθαρή αναπνοή

Μια κουταλιά της σούπας γλυκάνισο

Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άσπρη η καστανή

Ανακατεύετε πολύ καλά και τα πατάτε στο γουδοχέρι. Βάζετε από το μείγμα κατευθείαν στο στόμα και το πιπιλάτε μετά το φαγητό. Εάν θέλετε το κάνετε και τσάι.

Έκανα και μια δική μου παραλλαγή και καμιά φορά χτυπάω μαζί και 2 δάκρυα μαστίχας.