Η ακμή, πλέον, δεν είναι ένα δερματικό πρόβλημα που επηρεάζει μόνο τις νεαρές ηλικίες. Μία νέα εκδοχή της ήρθε να ταράξει τη καθημερινότητα αλλά και τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας. Και αυτή ακούει στο όνομα «Maskne». Πρόκειται για μία μορφή της που αφορά όλους μας και εμφανίζεται ακόμα και στις πιο καθαρές επιδερμίδες.
Τι είναι η ακμή «Maskne»;
Η ακμή «Maskne» έχει πάρει το όνομα της από το νέο «hot» αξεσουάρ της ζωής μας και αυτό δεν είναι άλλο από την μάσκα προσώπου, που μας προστατεύει από τη διασπορά του κορονοϊού. Η μάσκα προστασίας τείνει να παγιδεύει υγρασία μέσα στον κλειστό χώρο που υπάρχει μεταξύ του προσώπου και του υφάσματος. Εδώ πρέπει να ξέρετε πως η επιδερμίδα βρίσκεται πάντα σε κατάσταση ισορροπίας με το εξωτερικό περιβάλλον και αλλαγές σε αυτό προκαλούν ποικίλα θέματα, κυρίως σε άτομα που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν κάποιον ερεθισμό ή ακμή. Η υγρασία, λοιπόν, που παγιδεύεται ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, ιδιαίτερα όταν γίνεται κακή χρήση της μάσκας και μολύνεται με μικρόβια.
Παράλληλα, οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων φράσσονται, το σμήγμα παγιδεύεται, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται κάτω από την επιδερμίδα και εμφανίζονται επιφανειακές ακνεϊκές βλάβες στο δέρμα, κυρίως κατά μήκος του ιμάντα στήριξης της μάσκας, στο πηγούνι, τα μάγουλα και την περιοχή επάνω από τη γέφυρα της μύτης. Επιπλέον, στην αύξηση παραγωγής σμήγματος στο δέρμα σε συνδυασμό με τη χρήση της μάσκα συμβάλλει και το μακιγιάζ.
Πώς αντιμετωπίζεται η «Maskne»;
Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτή την νέα μορφή ακμής θα πρέπει πρώτα να αρχίσετε από τη σωστή επιλογή της μάσκας προστασίας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγετε τις μάσκες από πολυεστέρα και γενικά από συνθετικά υλικά, καθώς τα χημικά στοιχεία που μπορεί να περιέχουν οι ίνες τους ερεθίζουν το δέρμα και δεν το αφήνουν να αναπνέει. Να προτιμάτε μάσκες κατασκευασμένες από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι ή φυσικό μετάξι. Δώστε, επίσης, προσοχή στη σωστή εφαρμογή τους στο πρόσωπο σας, ώστε να μην σας σφίγγουν.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παίζει φυσικά και η ρουτίνα ομορφιάς. Αυτή την περίοδο θα πρέπει να πλένετε σχολαστικά και αποτελεσματικά το πρόσωπο σας με ένα προϊόν που απομακρύνει του ρύπους χωρίς να αφυδατώνει την επιδερμίδα. Σειρά έχει η ενυδάτωση, που απαραίτητη για την καλή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού. Οπότε φροντίστε να χρησιμοποιείτε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα –πρωινή και βραδινή– για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας. Επίσης, θα πρέπει να μείνετε μακριά από δραστικά προϊόντα αλλά και δυνατά απολεπιστικά, καθώς θα εντείνουν το πρόβλημα στην ήδη ερεθισμένη επιδερμίδα. Τα τοπικά ρετινοειδή και τα οξέα φρούτων, που εμπεριέχονται σε τέτοια προϊόντα, ίσως προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμό, καθώς η δράση τους αυξάνεται σε συνθήκες «κλειστής περίδεση», που δημιουργεί η μάσκα.
Όσον αφορά στο μακιγιάζ, καλό είναι να αποφεύγονται προϊόντα που τείνουν να μπλοκάρουν τους πόρους, όπως βαριές βάσεις-foundations, ειδικά εάν έχετε εμφανίσει τα πρώτα σημάδια της Maskne. Επιλέξτε προϊόντα με ελαφριές και υδάτινες φόρμουλες, χρησιμοποιήστε ελάχιστα πούδρες και μόνο όπου είναι απαραίτητες, ενώ με φειδώ απλώστε και τα υπόλοιπα προϊόντα όπως concealer, contouring και highlighting.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως η προσωπική υγιεινή είναι το παν, για αυτό και να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας ή τη μάσκα σας χωρίς να έχετε πλύνει σχολαστικά τα χέρια σας, ενώ όταν απομακρύνεται τις μάσκες μίας χρήσεως πετάξτε τες αμέσως. Εάν παρατηρήσετε πως τα επιφανειακά σπυράκια πληθαίνουν και αποκτάται ερυθρότητα και κνησμό, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για να σας κατευθύνει αναλόγως!
Διαβάστε επίσης:
Hair Care: Η κατάλληλη μάσκα για τον δικό σας τύπο μαλλιών
DIY Beauty: Φτιάξτε μόνες σας τις πιο αποτελεσματικές μάσκες προσώπου
Τα προϊόντα μακιγιάζ με καλλυντική δράση που θα αλλάξουν τη ρουτίνα σας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση