H Μάυρα Βαγιωνή που ίδρυσε το 1992 την αλυσίδα Fresh Line που σήμερα αριθμεί 230 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, είναι απόγονος μιας σειράς διαδοχής από μυστηριώδεις, λαμπερές γιαγιάδες. Κληρονόμησε από αυτές μυστικές συνταγές ομορφιάς, που με τη συνδρομή της αρωματοθεραπείας, βοτανοθεραπείας, τη μελέτη αρχαίων συγγραμμάτων, την εμπειρία και τις πολλές δοκιμές, τις εξέλιξε και τις προσάρμοσε στην εποχή μας και τις ανάγκες μας.
Το 2007 για τον εορτασμό των 15 χρόνων για την ίδρυση της FreshLine εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με συνταγές ομορφιάς, το «Μυστικές συνταγές ομορφιάς με υλικά της κουζίνας». Η επιτυχία ήταν μεγάλη. Η πρώτη εκτύπωση με 3.000 αντίτυπα γρήγορα εξαντλήθηκε και ακολούθησαν και άλλες συνολικά πουλήθηκαν 43.000 αντίτυπα..
Σήμερα ετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο με τον ίδιο τίτλο και το portraitsgr σας παρουσιάζει αποκλειστικά τις συνταγές του νέου βιβλίου, άλλες εντελώς καινούργιες και άλλες οι παλιές αναθεωρημένες.
Και όπως λέει η κυρία Βαγιωνή, «Οι περισσότερες πρώτες ύλες που αναφέρονται στις συνταγές αυτές βρίσκονται ήδη στην κουζίνα μας. Προαιρετικά προτείνω αιθέρια έλαια και άλλα φυτικά συστατικά με ισχυρή δράση που προστίθενται σε μια συνταγή και την ενισχύουν, με αποτέλεσμα πιο θεαματικά αποτελέσματα. Μπορείτε να βρείτε τα συστατικά αυτά στα φαρμακεία, στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο τμήμα Do it yourself των καταστημάτων Fresh Line όπου υπάρχουν οι βάσεις και τα πρόσθετα για να φτιάξετε μόνες σας τις συνταγές σας. Πάντα πρέπει να προσέχετε τις πηγές των αγορών ώστε τα υλικά αυτά να είναι αγνά, ανόθευτα και πρώτης ποιότητας».
Πολλές συνταγές συνοδεύονται με μια τη βιωματική εμπειρία της κυρίας Βαγιωνή που μας αποκαλύπτει και πως προέκυψαν.
Μια μίνι θεραπεία καθαρισμού και τόνωσης της επιδερμίδας
Λαδόξιδο για πήλινγκ
½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ. σ. κορν φλαουρ
3 κ. σ. μηλόξυδο
1 κ. γ. ζάχαρη
Χτυπάμε με σύρμα σε ένα μπολ τα υλικά 2-3-4 μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε λίγο – λίγο το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δέσει και γίνει σαν πηχτή κρεμά.
Τρίβετε με κυκλικές κινήσεις πρόσωπο και λαιμό. Όταν απορροφήσει το υγρό μέρος ξεπλένετε με χλιαρό νερό.
Συνεχίζετε με τόνωση.
Εάν σας περισσέψει κρατήστε το στο ψυγείο και όταν ξαναχρησιμοποιήσετε ανακατέψτε καλά πριν τη χρήση.
ΤΟΝΩΣΗ
Χορτόσουπα για το πρόσωπο!
Ήμουν με φίλη στη κουζίνα και έφτιαχνα σπανακόρυζο. Μιλώντας με παρακολουθούσε και με ρώταγε σχετικά με την συνταγή. Κάποια στιγμή είδε μια άλλη διαδικασία και μου λέει αυτό τώρα γιατί το κάνεις; Που θα το βάλεις; Όταν της είπα πως αυτό ήταν λοσιόν τόνωσης και καθαρισμού έμεινε έκπληκτη. Εσύ κάνεις καλλυντικά τα φαγητά, μου λέει!
Εκείνη τη στιγμή δεν αποκάλυψα τον εφευρέτη της συνταγής, τη γιαγιά μου, κλέβοντας λίγο τη δόξα της. Τώρα όμως που είμαι κι εγώ γιαγιά όχι μόνο το λέω αλλά αφιερώνω στη μνήμη της όλα όσα προέκυψαν από εκείνες τις ευφάνταστες σπιτικές συνταγές ομορφιάς.
2 φύλλα μαρουλιού κομμένα στα 3
1 ματσάκι στη χούφτα σπανάκι ψιλοκομμένο
½ καρότο ψιλοκομμένο
1 κ. σ. φρέσκια μέντα η δυόσμο
1 κ.σ. σέλινο κομμένο στα 2
1 κ.σ. άνηθο
2 κ.σ. γάλα
2 κ.σ. αμυγδαλέλαιο (προαιρετικά)
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας( προαιρετικά)
Βάζουμε μόνον τα χορταρικά σε κατσαρόλι και προσθέτουμε νερό ίσα ίσα να τα σκεπάζει και βράζουμε για 10’ από τη στιγμή που θα βγουν οι πρώτες φουσκάλες στο νερό.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα.
Μόλις κρυώσει καλά σουρώνουμε και ρίχνουμε το λαδί και το αιθέριο.
Ταμπονάρουμε το πρόσωπο με βαμβακάκι.
Δεν ξεπλένουμε.
ΜΑΣΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
Η θαυματουργή μάσκα της Nixon de L’Enclose
H Nixon έζησε τον 17ο αιώνα στη Γαλλία και υπήρξε πρότυπο για τις κυρίες της εποχής. Λόγω της ομορφιάς και της λάμψης της. Ονομάστηκε «η γυναικά που δεν γερνά». Στα 90 της χρονιά έδωσε την συνταγή της μάσκας μου έφτιαχνε για το πρόσωπο της και χρησιμοποιούσε κάθε μέρα!
½ φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα
¼ φλυτζανιού χυμό λεμονιού
1κς κονιάκ
1κς μελί
Βράζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλι για 5’.
Όσο είναι χλιαρή (όχι καυτή) απλώνετε τη μάσκα στο πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ.
Ξεπλένετε μετρά από 20’