FASHION

Φεμινισμός, ισότητα και αισιοδοξία: Όσα «δήλωσαν» οι εμφανίσεις των Κάμαλα Χάρις και Τζιλ Μπάιντεν

Πηγή φωτογραφίας Instagram @kamalaharris

Το πολιτικό θρίλερ που ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη έλαβε -ως ένα σημείο- τέλος, με τον Δημοκρατικό Τζο Μάιντεν να είναι προ των πυλών του Λευκού οίκου, μετά την εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 270 εκλεκτόρων. Έτσι, το Σάββατο ο 46ος Προέδρος των ΗΠΑ μαζί με την επόμενη Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, την οικογένεια τους και φυσικά την πρώτη γυναίκα, Αφροαμερικανίδα Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις πανηγύρισαν στο Γουίλμινγκτον της Πολιτείας του Ντέλαγουερ, πατρίδα του Μπάιντεν, όχι μόνο τη νίκη τους αλλά και την νέα σελίδα που γύρισαν στην ιστορία της Αμερικής, μετά από μία τετραετία διασποράς μίσους, διχόνοιας, θυμού και πόλωσης.

Στον νικητήριο λόγο του ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ μετέφερε ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας σε μία κατακερματισμένη κοινωνία με βαθιές παθογένειες. Στόχος του, άλλωστε, είναι να λειτουργήσει ως μία σταθεροποιητική δύναμη επαναφέροντας τις ΗΠΑ στη «πρώτη θέση». Ο λόγος του είχε επίσης αρκετά κοινά με εκείνον της Αντιπροέδρου, καθώς και οι δύο αναφέρθηκαν τόσο την ισότητα των δύο φύλων όσο και των εθνικοτήτων. Μάλιστα, η Κάμαλα Χάρις φρόντισε να περάσει το μήνυμα της γυναικείας χειραφέτησης και ενδυνάμωσης μέσα από την εμφάνιση της. Η ίδια επέλεξε ένα κοστούμι σε λευκό χρώμα από τη συλλογή Resort 2021 του οίκου Carolina Herrera, που σχεδίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ουές Γκόρντον . Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Αρχικά, η δημιουργός του οίκου, η Καρολίνα Χερέρα, που πλέον έχει αποσυρθεί από το πηδάλιο του, έχει καταγωγή από τη Βενεζουέλα και έχει ντύσει πολλές από τις Πρώτες Κυρίες του Λευκού Οίκου ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Παράλληλα, ο Ουές Γκόρντον είναι ένας πολλά υποσχόμενος Αμερικανός σχεδιαστής. Η Κάμαλα φρόντισε να στηρίξει με την επιλογή της τόσο τους Αμερικανούς σχεδιαστές όσο και τους ξένους, προωθώντας το μήνυμα της ισότητας στη βιομηχανία της μόδας.

Κύριο ρόλο έπαιξε στην εμφάνιση της Κάμαλα και το χρώμα του αυστηρού κοστουμιού της. Η λευκή απόχρωση του αποτίνει φόρο της τιμής στο κίνημα των Σουφραζετών, οι οποίες στις αρχές του 20ου αιώνα διεκδίκησαν το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες. Στους ακατάπαυστους αγώνες τους φορούσαν λευκά, κάτι που υιοθετήθηκε μετέπειτα από πολλές γυναίκες πολιτικούς. Ανάμεσα τους συναντάμε την Χίλαρι Κλίντον, που επέλεγε λευκά κοστούμια κατά τη διάρκεια της δικής της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο οι γυναίκες πολιτικοί του Δημοκρατικού κόμματος επέλεξαν να φορέσουν λευκά σύνολα στο μήνυμα του Τραμπ για το Sate of the Union, σηματοδοτώντας την 100ή επέτειο της 19ης τροπολογίας για τη ψήφο. Ακόμα, σύμφωνα με την Αφροαμερικανή ιστορικό μόδας Shelby Ivey Christie «τα μονοχρωματικά σύνολα στη κοινότητα των Μαύρων σηματοδοτούν έναν εορτασμό. Είναι ένα εργαλείο για να επικοινωνήσουν πολιτικές και πνευματικές πεποιθήσεις».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexandria Ocasio-Cortez (@aoc) στις

Οι «δηλώσεις» της Χάρις μέσω της εμφάνισης της δεν σταματούν στο χρώμα του κοστουμιού. Η ίδια φόρεσε μία μπλούζα που έφερε τον εμβληματικό pussy bow. Μία επιλογή που ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το μήνυμα της για τον φεμινισμό και την ισότητα των φύλων. Ο κόμπος αυτός συμβολίζει τον διαρκή αγώνα των γυναικών στον εργατικό στίβο. Πιο συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’70 και του ’80, όταν οι  γυναίκες άρχισαν να αποκτούν εκτελεστικούς και ηγετικούς ρόλους, ένιωθαν την ανάγκη να ντύνονται σαν άντρες για να ληφθούν σοβαρά υπόψη, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή της εποχής «Power suit». Έτσι, γεννήθηκε και το pussy bow, ως μία μορφή γυναικείας γραβάτας, που συμβόλιζε τη δυναμικότητα και τη θηλυκότητα. Μία από τις πιο διάσημες και ισχυρές γυναίκες που φορούσε αρκετά συχνά pussy bows ήταν η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ (1979 – 1990).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kamala Harris (@kamalaharris) στις

Η εμφάνιση της, λοιπόν ήρθε να ολοκληρώσει το νικητήριο λόγο της, όπου ενέπνευσε κάθε γυναίκα σε κάθε άκρη της γης. «Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα από την καταγωγή σου», τόνισε χαρακτηριστικά η Κάμαλα και συνέχισε μιλώντας για τη μετανάστρια Ινδή μητέρα της που «πίστευε τόσο πολύ στην Αμερική και στο ότι μια τέτοια στιγμή θα μπορούσε να συμβεί, και τώρα την σκέφτομαι και μαζί τις όλες τις γενιές γυναικών, Μαύρες, Ασιάτισσες, λευκές, Λατίνες, Ιθαγενείς Αμερικάνες – γυναίκες που έχουν ανοίξει τον δρόμο μέσα από τις θυσίες τους και τους αγώνες τους για την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kamala Harris (@kamalaharris) στις

Από την άλλη πλευρά η επόμενη Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από τη δικιά της εμφάνιση. Επέλεξε ένα κεντημένο floral midi φόρεμα του οίκου Oscar de la Renta από τη συλλογή Resort 2020, που σχεδίασαν η Κορεάτισα Λάουρα Κιμ, που μεγάλωσε στον Καναδά, και ο Φερνάντο Γκαρσία, που πέρασε την παιδική του ηλικία στην Δομινικανή Δημοκρατία και την Ισπανία. Η επιλογή του οίκου αλλά και ειδικότερα του σχεδιαστικού διδύμου δηλώνει τη στήριξη και την προώθηση της πολυπολυτισμικότητας, μίας έννοιας που βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στη πολιτική εκστρατεία του Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε πως δεν βλέπει διαφορετικά χρώματα και παρατάξεις, αλλά μία ενωμένη Αμερική. Επίσης, η συνεργασία της Τζιλ με τον οίκο Oscar de la Renta, συνεχίζει την παράδοση του δομινικανής καταγωγής fashion house να ντύνει πολλές από τις Πρώτες Κυρίες του Λευκού Οίκου. Όπως αναφέρουν σημαντικά πρόσωπο στο χώρο της μόδας πρόκειται για μία «σχέση αγάπης» μεταξύ του Όσκαρ Ντε Λα Ρέντα και των Πρώτων Κυριών των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτές τις εμβληματικές προσωπικότητες, που έντυσε ο ίδιος μέχρι και λίγο πριν το θάνατο του το 2014, ήταν η Τζάκι Κέννεντυ αλλά και η Μισέλ Ομπάμα.

Η Τζιλ ολοκλήρωσε την απόλυτα κομψή εμφάνιση της με μία προστατευτική μάσκα προσώπου, η οποία φυσικά ταίριαζε με το υπόλοιπο σύνολο. Ήταν μία σημαντική προσθήκη, καθώς δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα της νέας στρατηγικής, που θα υιοθετήσει ο Μπάιντεν, όταν εισέλθει στο οβάλ γραφείο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αντίθεση με την Μελάνια Τραμπ, που απαθανατίστηκε καθώς ψήφιζε χωρίς μάσκα, η Τζιλ δεν θεωρεί την πανδημία, που μετρά 50,5 εκ. κρούσματα και 1,26 εκ. θύματα παγκοσμίως, ως μία «εποχιακή γρίπη». Άλλωστε, η αντιμετώπιση της COVID-19 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου Προέδρου, καθώς οι πολίτες αναζητούν απεγνωσμένα μία σοβαρή και αποτελεσματική στρατηγική για τον περιορισμό της διασποράς -κάτι αντίθετο με τις επιδιώξεις του Τραμπ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fernando J Garcia (@fernandogarciam1205) στις

Οι εμφανίσεις και των δύο γυναικών δεν ήταν απλά «κομψές» και «περιποιημένες». Πρόκειται για καλά μελετημένες επιλογές, που σκόπευαν να αναδείξουν και να προωθήσουν σημαντικές ιδέες, έννοιες και αλλαγές. Ο φεμινισμός, η αισιοδοξία, η ισότητα των φύλων και των εθνικοτήτων, η στήριξη των εγχώριων καλλιτεχνών και παραγωγών, η καταπολέμηση της πανδημίας είναι μόνο μερικές από τις έννοιες που κατάφεραν με μαεστρία να προωθήσουν τόσο μέσα από το style τους όσο και μέσα από τις δηλώσεις οι δύο γυναίκες. Τέλος, οι έννοιες αυτές θα γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις για να γυρίσει σελίδα η Αμερική.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joe Biden (@joebiden) στις

 

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα οργανώσετε σωστά την γκαρνταρόμπα σας

3 αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπουν από τις εμφανίσεις σας

Casual Days: Τα απαραίτητα κομμάτια για άνετα και κομψά looks

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση