Πριν μία εβδομάδα το πολιτικό θρίλερ των αμερικάνικων εκλογών έλαβε -τουλάχιστον, ως ένα σημείο- τέλος, με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο του, Κάμαλα Χάρις, να βρίσκονται πλέον προ των πυλών του Λευκού Οίκου, μετά την εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 270 εκλεκτόρων. Στον νικητήριο λόγο της η πρώτη γυναίκα, Αφροαμερικανίδα εκλεγμένη Αντιπρόεδρος κατάφερε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα μέσα από την εμφάνιση της.
Η ίδια είχε επιλέξει ένα λευκό κοστούμι από τη συλλογή Resort 2021 του οίκου Carolina Herrera, μία απόχρωση του αποτίνει φόρο τιμής στο κίνημα των Σουφραζετών, οι οποίες στις αρχές του 20ου αιώνα διεκδίκησαν το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες. Ωστόσο, τα βλέμματα μαγνήτισε ο εμβληματικός pussy bow που έφερε η μπλούζα της. Μία επιλογή που ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το μήνυμα της για τον φεμινισμό και την ισότητα των φύλων.
Πρόκειται για έναν διακοσμητικό φιόγκο, ο οποίος συμβολίζει τον διαρκή αγώνα των γυναικών στον εργατικό στίβο. Η ιστορία του ξεκινάει από τη Γαλλία του 19ου αιώνα. Εκείνη την περίοδο ο συγκεκριμένος φιόγκος είχε καθαρά διακοσμητικό ρόλο, καθώς άντρες και γυναίκες συνήθιζαν να φορούν διάφορα τέτοια αξεσουάρ γύρω από το λαιμό τους. Το συγκεκριμένο δέσιμο αναφερόταν εκείνη την εποχή με το όνομα «lavallière», καθώς είχε συνδεθεί με το όνομα της Δούκισσας της La Vallière (Λουίζ ντε Λα Βαλλιέρ) – μιας εκ των διάσημων ερωμένων του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄, γνωστού και με το προσωνύμιο «Βασιλιάς Ήλιος». Μάλιστα, τον lavallière φιόγκο φορούσαν κυρίως γυναίκες, καλλιτέχνες, μαθητές και διανοούμενοι που συνδέονταν με την πολιτική τάση της «Αριστεράς».
Ο lavallière φιόγκος συνέχισε να κάνει αισθητή την εμφάνιση του στο γυναικείο style και κατά τη διάρκεια του 20ο αιώνα. Βέβαια απέκτησε διαφορετικό όνομα, το γνωστό έως σήμερα «pussy bow». Πρόκειται για μία ονομασία που κυριολεκτικά αναφέρεται στο παπιγιόν που συνήθιζαν να βάζουν γύρω από το λαιμό των γατών. Στη δεκαετία του ’30, το pussy bow εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αμερικάνικη εφημερίδα της Φλόριντα, «St. Petersburg Times». Ολοκλήρωνε μοναδικά ένα φόρεμα Anne Adams (μιας αμερικανικής εταιρείας σχεδιασμού μοτίβων ραπτικής, που πουλούσε τους καταλόγους με τα πατρόν της ως ένθετα σε διάφορες εφημερίδες της εποχής), ενώ διαφημιζόταν ως ένα «μετατρέψιμο κολάρο που μπορεί να δεθεί με διαφορετικούς τρόπους δημιουργώντας κομψές εμφανίσεις».
Δύο δεκαετίες αργότερα ο pussy bow έγινε ανάρπαστος μέσα από τα σχέδια των εμβληματικών σχεδιαστών Coco Chanel και Yves Saint Laurent. Για την πρώτη, απογείωνε τα κομψά και πρακτικά tweed ταγέρ της, ενώ για τον δεύτερο έγινε μέρος του πρωτοποριακού Le Smoking, του πρώτου διαδεδομένου γυναικείου κοστουμιού, που έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία των power suits. Ειδικά πριν από το σχέδιο του YSL, ο pussy bow φιόγκος είχε συνδυαστεί με την ευαίσθητη γυναικεία φύση και τους «υποστηρικτικούς» ρόλους που αναλάμβανε, όπως εκείνου της γραμματείας. Όταν, όμως, συνδυάστηκε με το μέχρι τότε ανδροκρατούμενο κοστούμι πήρε μια διαφορετική χροιά και απέκτησε έναν δυναμικό χαρακτήρα που θα έμπνεε πολλές «ηγετικές» γυναίκες στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, όταν οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν εκτελεστικούς και ηγετικούς ρόλους, ένιωθαν την ανάγκη να ντύνονται σαν άντρες, προκειμένου η γνώμη τους να μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Γεγονός που εξέλιξε το Le Smoking του YSL, οδηγώντας στα πρώτα power suits. Σε αυτά αναπόσπαστο κομμάτι ήταν ο pussy bow φιόγκος, ο οποίος πήρε τη θέση της αντρικής γραβάτας, συμβολίζοντας παράλληλα τη ένωση της δυναμικότητας με τη θηλυκότητα. Μία από τις πιο διάσημες και ισχυρές γυναίκες που φορούσε αρκετά συχνά pussy bows ήταν η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ (1979 – 1990). Για τη Θάτσερ οι pussy bows είχαν μια «πιο γλυκιά» εμφάνιση και «τους έβρισκε πολύ όμορφους». Στην κηδεία της το 2013, η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, Σαμάνθα Κάμερον, φόρεσε προς τιμή της μία μπλούζα με ένα pussy bow.
Η συγκεκριμένη στιλιστική επιλογή της «Σιδηράς Κυρίας» -που τελικά έκρυβε μία πολιτική άποψη από την αρχή- αντιγράφηκε από αρκετές μετέπειτα γυναίκες πολιτικούς και επιφανείς προσωπικότητες, που θέλησαν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα και μέσω της εμφάνισης τους. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και η Μελάνια Τραμπ, το όνομα της οποία βρισκόταν σε αμέτρητους ειδησεογραφικούς τίτλους μετά την φωτογραφία της με έναν αντίστοιχο ροζ pussy bow φιόγκο του οίκου Gucci κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2016. Πολλοί αναρωτιόντουσαν εάν ήταν η απάντηση της στα φαλλοκρατικά σχόλια του τότε υποψήφιου προέδρου και συζύγου της Ντόναλντ Τραμπ, οποίος είχε αναφέρει πως «μπορεί να πιάσει (τις γυναίκες) από το αιδοίο επειδή ήταν διάσημος και επιτυχημένος». Πολλοί θεωρούν πως ο pussy bow της Μελάνια ήταν ένα «τρολάρισμα» του συζύγου της, καθώς ο συγκεκριμένος φιόγκος συγχέεται λανθασμένα με την αγγλική ονομασία του γυναικείου οργάνου.
Το 2018 ο pussy bow έλαβε εξέχουσα θέση και στη σουηδική διαμαρτυρία για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης με θύτη τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, που έφερε τα πάνω κάτω στη Σουηδική Ακαδημία και στην απονομή των βραβείων Nobel εκείνης της χρονιάς. Ο Σουηδός φωτογράφος, που ήταν παντρεμένος με μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας και ήταν σημαντικά εμπλεκόμενος στις δραστηριότητες της, κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση την ίδια περίοδο όπου το #MeToo κίνημα έλαβε χώρα. Ανάμεσα στα θύματα του Αρνό ήταν και η γραμματέας της Ακαδημίας, Σάρα Ντάνιους, η οποία ύστερα από την κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το τρόπο που χειρίστηκε ο θεσμός την έρευνα για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, παραιτήθηκε. Προς υποστήριξη της άνδρες και γυναίκες στη Σουηδία φόρεσαν με περηφάνεια τους δικούς τους pussy bows.
Σε κάθε μεγάλη στιγμή κατάκτησης του γυναικείου φύλου βλέπουμε πως ο πλέον εμβληματικός pussy bow φιόγκος κάνει την εμφάνιση του, θυμίζοντας όλες εκείνες τις γυναίκες που τον φόρεσαν με περηφάνεια στο παρελθόν. Μία στιλιστική επιλογή που δεν είχε μόνο κίνητρο την καλαισθησία. Ήταν ένας τρόπος για να αναδείξει η κάθε μία, στον δικό της προσωπικό αγώνα, τη θηλυκή φύση της. Μία «φύση» που συνδυάζει τόσο τη δυναμικότητα και την πυγμή όσο και την ευαισθησία, την βαθιά ενσυναίσθηση και την κατανόηση. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα φορέσετε τον δικό σας pussy bow να θυμάστε πως είναι ένα σύμβολο πάνω στο οποίο καταγράφεται κάθε γυναικείος αγώνας!
Διαβάστε επίσης:
Πώς η πανδημία επηρέασε το office style
Καρολίνα Χερέρα: Μία γυναίκα σύμβολο που καθόρισε τη μόδα
The Queen’s Gambit: Μία ωδή στη μόδα των 60s
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση