Φυσικά και τεχνητά αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα με την μοναδική ομορφιά τους
Ανθρώπινη έμπνευση, φυσικά φαινόμενα, υψηλή αισθητική. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν, σε διάφορες στιγμές του χρόνου, στην δημιουργία υπέροχων φυσικών τοπίων ή αρχιτεκτονημάτων, στολίζοντας ό,τι βρίσκεται γύρω τους με μοναδική ομορφιά. Αξιοθέατα που άντεξαν στο χρόνο και υπάρχουν ακόμη και σήμερα, κόβοντάς μας την ανάσα και θυμίζοντας μας για μία ακόμη φορά πόσο όμορφος είναι αυτός ο κόσμος.
Ποια είναι τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας;
Πέτρα, Ιορδανία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα έμενε για χρόνια κρυμμένο στην άμμο της ερήμου, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως κάτι υπέροχο βρίσκεται στην Πέτρα της Ιορδανίας. Η ανακάλυψη της βραχοπολιτείας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού έγινε τυχαία από έναν 25χρονο τυχοδιώκτη.
Η βραχοπολιτεία εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Επομένως, μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόση ομορφιά κρύβεται ακόμη κάτω από την άμμο, καθώς, όπως είναι γνωστό, έχει αποκαλυφθεί μόλις το 1/20 της.
Απολαύστε το θησαυροφυλάκιο Χάζνε Φαραούν, με τη διάσημη πρόσοψη ύψους 40μ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15.000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας και, τέλος, το πέρασμα Σικ με τοίχους ύψους 50 μέτρων.
Σινικό Τείχος, Κίνα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με μήκος 8.851,8 χλμ., το Σινικό Τείχος της Κίνας αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρώπινο οικοδόμημα. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε τις διακλαδώσεις του, το συνολικό μήκος φτάνει τα 21.196 χιλιόμετρα.
Το επιβλητικό οχυρό ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον 7ο π.Χ αιώνα. Η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στη δυναστεία των Μινγκ, που κυριάρχησε μεταξύ 14ου – 17ου αιώνα μ.Χ. Ένας από τους γνωστότερους αστικούς μύθους θέλει το Σινικό Τείχος να είναι ορατό από το διάστημα, άποψη που αποτέλεσε κατά καιρούς αντικείμενο διαφωνίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία υλικών που έχουν αξιοποιηθεί, αφού κάθε επέκταση έχει χρησιμοποιήσει υλικά που ήταν διαθέσιμα στην εκάστοτε περιοχή.
Μάτσου Πίτσου, Περού
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και μόνο το ότι συγκαταλέγεται στα Επτά Θαύματα του Νέου Κόσμου είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τη θέση του στη λίστα. Η χαμένη πόλη των Ίνκας «κρύβεται» στο νότιο Περού, αποτελώντας σήμερα το αρτιότερο δείγμα πολιτισμού της τόσο ιδιαίτερης φυλής.
Το «αρχαίο βουνό», όπως σημαίνει το όνομά του στη γλώσσα Κετσούα, είναι χτισμένο πάνω σε μία στενή κύρτωση του ορεινού όγκου της Σιέρρα.
H τεράστια πολιτιστική του σημασία οδήγησε την κυβέρνηση να κηρύξει το Μάτσου Πίτσου περουβιανό ιστορικό άδυτο το 1981, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήρθε η εισαγωγή του στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Φτάνοντας στην ειδυλλιακή τοποθεσία, θα νιώσετε αμέσως την ατμόσφαιρα πνευματισμού να σας περιβάλλει, καλώντας σας σε ένα νοητό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μην χάσετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τον ιερό τόπο.
Οι πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
To αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου είναι ζωντανό και μπορούμε να το γνωρίσουμε από κοντά. Οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται στα εδάφη της Αιγύπτου από το 2580 π.Χ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ολόκληρο το σύμπλεγμα της Νεκρόπολης της Γκίζας χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Στην αρχαία Νεκρόπολη θα συναντήσετε την Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή ως «η Μεγάλη Πυραμίδα», τη λίγο μικρότερη πυραμίδα του Χεφρήνου, αλλά και τη σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου.
Όλες μαζί σχημάτιζαν ένα απέραντο συγκρότημα από μικρότερες πυραμίδες, νεκρικούς ναούς, Μαστάμπες και τάφους αξιωματούχων. Στη Νεκρόπολη ανήκει και η περίφημη Μεγάλη Σφίγγα.
Auschwitz, Πολωνία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το ενδεικτικότερο μέρος της χειρότερης βαρβαρότητας που έλαβε ποτέ χώρα στην ανθρώπινη ιστορία ανήκει σήμερα στα πολωνικά εδάφη, στον λαό που βίωσε την αγριότητα όσο κανείς. Αν μπορούσαμε να διαλέξουμε ένα μέρος που πρέπει να δείτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας, χωρίς αμφιβολία θα ήταν αυτό. Κι όχι για την ομορφιά του, αλλά γιατί αποτελεί το πιο απτό παράδειγμα τραγωδίας και το πιο μεγάλο μάθημα μίας ιστορίας που δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ.
Το κυριότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας, δυτικά της Κρακοβίας, έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979.
Εδώ εκτοπίστηκαν περισσότεροι από 1,3 εκατ. άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατ. εξοντώθηκαν. Οι αθώοι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν.
Το Auschwitz έγινε σύμβολο των μαζικών δολοφονιών εθνικοσοσιαλιστών και του Ολοκαυτώματος, θύματα του οποίου υπήρξαν περίπου 6 εκατ. άνθρωποι.
Ακόμη και στην πιο ηλιόλουστη μέρα, το Auschwitz είναι σκοτεινό και αναβλύζει πόνο και θάνατο. Η ατμόσφαιρα είναι ανατριχιαστική και συγκινητική. Η επίσκεψη εδώ είναι από εκείνες που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.
Βόρειο Σέλας, Σουηδία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το θαυμάσιο ουράνιο φαινόμενο του Βορρά είναι από τις εμπειρίες που πρέπει κανείς να βιώσει τουλάχιστον μία φορά. Το Βόρειο Σέλας σαγηνεύει και μοιάζει σχεδόν ονειρικό. Είναι μία πραγματικά ξεχωριστή στιγμή στη ζωή ενός ταξιδιώτη.
Τα φαινόμενα, γνωστά ως aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων, αλλά και πρωτονίων, προερχόμενα από το διάστημα, που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης.
Το φαινόμενο παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.
Επικρατέστερο χρώμα είναι το λευκό. Το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων και το πράσινο στο ανώτερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση του Σέλαος, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων ήδη από την αρχαιότητα. Πρώτος, μάλιστα, επιστημονικός παρατηρητής του φαινομένου φέρεται να είναι ο Αριστοτέλης.
Πομπηία, Ιταλία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ, μία τεράστια έκρηξη του επιβλητικού Βεζουβίου βύθισε στην στάχτη την διάσημη Πομπηία, στη νότια Ιταλία, χτισμένη τον 5ο αιώνα π.Χ από Έλληνες. Το τεράστιο κύμα στάχτης ακολούθησε μία «βροχή» ηφαιστειακών αναβλημάτων, με αποτέλεσμα ο χρόνος να σταματήσει απότομα για τους 2.000 κατοίκους της.
Η τραγωδία της Πομπηίας παραμένει σήμερα ολοζώντανη, έχοντας μετατραπεί σε μουσειακό έκθεμα. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να πατήσει τα χώματα της πόλης, να περιπλανηθεί στα στενά της και να ανακαλύψει τις καλοσυντηρημένες σιλουέτες των ανθρώπων και των αντικειμένων που «πάγωσαν» στο χρόνο, περνώντας στην αιωνιότητα, για να εξιστορούν στους ταξιδώτες όλων των εποχών μία τραγική, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία.
Stonehenge, Αγγλία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ίσως το διασημότερο μεγαλιθικό μνημείο στον κόσμο «κρύβεται» στην Αγγλία και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατασκευάστηκε μεταξύ 2500 π.Χ. και 2000 π.Χ.. Το Stonehenge παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Τη μυστηριακή ατμόσφαιρα ενισχύει το ότι, μέχρι και σήμερα, οι λόγοι της δημιουργίας του παραμένουν άγνωστοι, γεγονός που πυροδοτεί πολλά σενάρια.
Αποτελείται από συνολικά 60 πέτρες. Η μεγαλύτερη έχει ύψος 7 μέτρα πάνω από τη γη και 2,4 θαμμένα στο έδαφος. Το βάρος τους φτάνει και μέχρι 45 τόνους.
Θεωρείται, μάλιστα, το πρώτο αστρονομικό παρατηρητήριο στην ανθρώπινη ιστορία, στο οποίο σημειώνονται συγκεκριμένα γεγονότα. Χρησιμεύει, ουσιαστικά, σαν αστρονομικό ημερολόγιο για τη Σελήνη.
Grand Canyon, ΗΠΑ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
H μεγαλύτερη χαράδρα του κόσμου κόβει την ανάσα από την πρώτη κιόλας ματιά. Το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο του Grand Canyon φιλοξενείται στην Αριζόνα των ΗΠΑ και είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας.
Η ατμόσφαιρα είναι απόκοσμη, με το βάθος της χαράδρας να φτάνει ανά περιπτώσεις τα 1.600μ., ενώ το πλάτος της δεν ξεπερνά τα 29χλμ.. Το ξηρό τοπίο διακόπτει αριστοτεχνικά ο ποταμός Κολοράντο που διασχίζει την αχανή χαράδρα.
Το βάθος της χαράδρας είναι τέτοιο, που στο εσωτερικό της παρουσιάζονται διαφορετικοί τύποι κλίματος. Το σίγουρο είναι ένα: Μία επίσκεψη στο Grand Canyon θα χαραχτεί ανεξίτηλα στην μνήμη σας.
Hutt Lagoon, Αυστραλία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ίσως η αυστραλιανή Hutt Lagoon δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλα αξιοθέατα αυτής της λίστας. Αρκεί, όμως, μία ματιά για να μείνει κανείς με το στόμα ανοιχτό στη θέα αυτού του εκπληκτικού φυσικού φαινομένου που δημιουργείται εδώ.
Η αλμυρή λίμνη της δυτικής Αυστραλίας έχει μήκος περίπου 14 χλμ. και ένα εκπληκτικό ροζ χρώμα, που την κάνει να μοιάζει σαν να βγήκε από τα πιο τρελά μας όνειρα. Στην πραγματικότητα, οφείλει το εξωπραγματικό χρώμα της στα φύκια Dunaliella salina που ζουν στον πυθμένα της, παράγοντας τα καροτενοειδή, που δημιουργούν αυτό το εκπληκτικό οπτικό αποτέλεσμα.
Το χρώμα δεν είναι σταθερό, αλλά ποικίλει σε αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου, ανάλογα με την ποσότητα των καροτενοειδών που παράγονται κάθε φορά.
Χριστός Λυτρωτής, Βραζιλία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σήμα κατατεθέν της διασημότερης βραζιλιάνικης πόλης, ο Χριστός Λυτρωτής, στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο, κατάφερε εύκολα να ενταχθεί στα Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου.
Το επιβλητικό άγαλμα ύψους 32 μέτρων στέκει αγέρωχα σε υψόμετρο 710μ., ατενίζοντας το Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Χριστός Λυτρωτής είναι στρατηγικά και συμβολικά τοποθετημένος, προκαλώντας δέος στον ταξιδιώτη, που μπορεί να το δει από όπου κι αν βρίσκεται στην πόλη.
Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1922, ενώ το έργο, σε σχέδιο του Γάλλου γλύπτη Πολ Λαντόβσκι παραδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1931. Αντικρύζοντάς το, θα νιώσετε αμέσως την ζεστασιά και την οικειότητα που εμπνέει, καθώς στέκει με απλωμένα τα χέρια, σαν να καλωσορίζει τους επισκέπτες του.
Taj Mahal, Ινδία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η παρουσία του στην λίστα των 7 Θαυμάτων του Σύγχρονου Κόσμου είναι από μόνη της κριτήριο για να καταλάβουμε ότι το Ταζ Μαχάλ είναι από εκείνα τα αξιοθέατα που πρέπει να δούμε.
Το ωραιότερο μαυσωλείο του κόσμου δημιουργήθηκε με εντολή του αυτοκράτορα Μουγκάλ Τζαχάν, προκειμένου να τιμήσει την πολυαγαπημένη του σύζυγο, Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631, κατά τη διάρκεια τοκετού. Θα βρείτε το Ταζ Μαχάλ στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα, κοντά στην πόλη Άγκρα.
Θεωρείται αριστούργημα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, ενώ αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του κόσμου.
Angel Falls, Βενεζουέλα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αν η αποστομωτική εικόνα των Angel Falls της Βενεζουέλας κάτι σας θυμίζει, τότε θα έχετε δει την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ψηλά στον Ουρανό». Αρκεί μία ματιά στον θαυμάσιο καταρράκτη για να δικαιολογήσετε τον πρωταγωνιστή, που είχε όνειρο ζωής να φτάσει εδώ.
Ο ψηλότερος καταρράκτης του κόσμου βρίσκεται κοντά στο δέλτα του ποταμού Ορινόκο, στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα. Η διαδρομή για να βρεθείτε εδώ είναι εντυπωσιακή, ενώ η θέα που θα αντικρύσετε φτάνοντας κόβει την ανάσα.
Τον εντυπωσιακό καταρράκτη πλαισιώνουν περίεργα βουνά με επίπεδη επιφάνεια, τα γνωστά τεπούις, αλλά και ένα σύνολο από ποτάμια που ξεχύνονται ανάμεσα στην βλάστηση της ζούγκλας και αντανακλούν το φως σαν καθρέφτες, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.
Μία επίσκεψη εδώ αποτελεί αληθινή εμπειρία ζωής.
Όπερα του Σίδνεϋ, Αυστραλία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σίγουρα έχει δει εικόνες ενός από τα διασημότερα αρχιτεκτονήματα του 20ου αιώνα. Η Όπερα του Σίδνεϋ κοσμεί την αυστραλιανή πόλη, αποτελώντας το ομορφότερο σήμα κατατεθέν της, αλλά και έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς χώρους στον κόσμο.
Σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Γιερν Ούντσον και εγκαινιάστηκε το 1973. Φημολογείται ότι ο σχεδιασμός της Όπερας, η πρόσοψη της οποίας μοιάζει με πτερύγιο καρχαρία, είναι εμπνευσμένος από τα αρχαία ελληνικά θέατρα. Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα άρτιο εξπρεσιονιστικό σχέδιο, αποτελούμενο από μία σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων «κοχυλιών».
Κατασκευασμένη στο λιμάνι του Σίδνεϋ, πλάι στην εξίσου διάσημη Γέφυρα του Σίδνεϋ, η Όπερα και τα περίχωρά της διαμορφώνουν τη σύγχρονη αυστραλιανή εικόνα.
La Sagrada Familia, Ισπανία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένα από τα πιο όμορφα και περίτεχνα αρχιτεκτονήματα φιλοξενείται στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, φέροντας την υπογραφή του ταλαντούχου δημιουργού της πόλης, Αντόνι Γκαουντί. Η κατασκευή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ξεκίνησε το 1882, με τον Γκαουντί να προσθέτει στον αρχικό σχεδιασμό μοναδικές πινελιές γοτθικού ρυθμού και μορφές Μοντερνισμού με φιλόδοξες διαρθρωτικές κολόνες και αψίδες.
Όταν ο Γκαουντί απεβίωσε το 1926, η βασιλική είχε ολοκληρωθεί κατά 15%-25%. Τα έργα προχώρησαν με αργούς ρυθμούς, βασιζόμενα αποκλειστικά σε ιδιωτικές δωρεές. Η κατασκευή πέρασε τη μέση μόλις το 2010, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Γκαουντί.
Η εκκλησία έχει την πρόσοψη της Γέννησης στην Ανατολή, την πρόσοψη των Παθών στη Δύση και την πρόσοψη της Δόξας στο Νότο. Η πρόσοψη της Γέννησης φέρει την αμεσότερη επιρροή από τον Γκαουντί. Η πρόσοψη των Παθών είναι εντυπωσιακή για το κωδωνοστάσιο και τους βασανισμένους χαρακτήρες της. Η πρόσοψη της Δόξας, που κατασκευάζεται από το 2002, θα είναι η μεγαλύτερη και η πιο μνημειώδης, συμβολίζοντας την ανάβαση προς τον Θεό.
Εγκαινιάστηκε το 2010 και, αν και ημιτελής, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η πιθανότητα να μην έχει εφαρμοστεί πιστά το σχέδιο του Γκαουντί έχει διχάσει τους πολίτες. Επίσης, ανησυχία προκαλεί το πέρασμα ενός υπόγειου τρένου, που απειλεί να διαταράξει τη σταθερότητά της.
Η Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Κόσμημα» της Κωνσταντινούπολης και σύμβολο ελληνισμού, η Μεγάλη Εκκλησία «γεννήθηκε» το 360 μ.Χ. ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός. Παρέμεινε έτσι μέχρι την τραγική χρονιά του 1453, με εξαίρεση το διάστημα 1204-1261 οπότε ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός.
Η Άλωση μετέτρεψε το θρησκευτικό κόσμημα σε τέμενος μέχρι το 1934. Σήμερα, αποτελεί τον σπουδαιότερο μουσειακό χώρο της πόλης, αλλά και έναν από τους πολυτιμότερους των Βαλκανίων.
Η Αγία Σοφία έπεσε συχνά θύμα των αδιάκοπων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «πληρώνοντας» τις πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές τους. Έτσι, πολλά ψηφιδωτά του χριστιανικού ναού έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Αυτό, ωστόσο, δεν αφαιρεί τίποτα από την αρχοντική ομορφιά του.
Αδιαμφισβήτητα, ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας και διακρίνεται για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό, αλλά και τον συμβολικό χαρακτήρα της, ακόμη και στη σημερινή εποχή.
Οι καταρράκτες του Νιαγάρα, Αμερική
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το επιβλητικό τοπίο των καταρρακτών του Νιαγάρα είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης κλιματικής αλλαγής. Η κατάρρευση των παγετώνων, στο τέλος της περιόδου Wisconsin, δημιούργησε το σύμπλεγμα καταρρακτών του ποταμού Νιαγάρα στα σύνορα μεταξύ του καναδικού Οντάριο και της αμερικανικής Νέας Υόρκης, που σήμερα προκαλεί δέος σε όποιον τους επισκεφθεί.
Παρ’ ότι δεν φημίζονται για το ύψος τους, έχουν σημαντικό πλάτος, με αποτέλεσμα να θεωρούνται οι ισχυρότεροι στην Βόρεια Αμερική. Φτάνοντας κανείς στα σύνορα Καναδά – ΗΠΑ, θα απολαύσει το φυσικό τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, το οποίο έχει μάλιστα αναδειχθεί σε πολύτιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας για την περιοχή.
Παρθενώνας, Ελλάδα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με ιστορία περίπου 26 αιώνων, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το δικό μας καμάρι είναι ίσως το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο της λίστας. Το αρχιτεκτόνημα – σύμβολο της Ελλάδας στέκει στον λόφο της Ακρόπολης, σε ύψος 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης.
Η γέννηση του σπουδαίου αρχιτεκτονικού έργου, δια χειρός Ικτίνου και Καλλικράτη προσδιορίζεται στο 447 π.Χ, που καθιστά τον Παρθενώνα το μακροβιότερο αξιοθέατο της λίστας. Ο ναός δωρικού ρυθμού αποτελείται από 8 κίονες στις στενές και 17 στις μακριές πλευρές του. Ως εγχείρημα, είναι η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού, που επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου Δυτικού κόσμου.
Η ιστορική και πολιτιστική του αξία οδήγησαν την UNESCO να συμπεριλάβει τον Παρθενώνα και το ευρύτερο μνημειακό σύμπλεγμα στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1987.
Αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Σήμερα, είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του κόσμου και θαυμάζεται ως σύμβολο παγκόσμιων και διαρκών αξιών αριστείας, δημοκρατίας και τέχνης. Θεωρείται, μάλιστα, από πολλούς παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας.
Fontana di Trevi, Ιταλία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αληθινό έργο τέχνης, το διασημότερο από τα σιντριβάνια της Ρώμης αποτελεί συχνά το κίνητρο των ταξιδιωτών να επισκεφθούν την ιταλική πρωτεύουσα.
Το όνομα του σιντριβανιού με μήκος 25,9 μ. και πλάτος 19,8 μ. σημαίνει «κρήνη στους τρεις δρόμους». Πρωταγωνιστής του, ο Ποσειδώνας, που βρίσκεται στο κέντρο. Αριστερά του φιλοξενείται ένα άγαλμα που συμβολίζει την αφθονία και δεξιά ένα άλλο που αντιπροσωπεύει την υγιεινή.
H Fontana di Trevi σηματοδοτεί το τέλος του Άκουα Βέρτζινε, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου που υδροδοτούσε την αρχαία Ρώμη. Η κατασκευή ενός όμορφου σιντριβανιού στο τέλος ενός υδραγωγείου αποτελούσε ρωμαϊκό έθιμο.
Αν βρεθείτε εκεί, το πέταγμα του κέρματος θεωρείται παράδοση. Το κέρμα που θα βρεθεί στον πυθμένα του αριστοτεχνικού οικοδομήματος υπόσχεται, εκτός από την πραγματοποίηση όλων των ευχών σας, να σας φέρει ξανά σύντομα στην ιστορική πρωτεύουσα της Ιταλίας.
Διαβάστε ακόμη:
Ταξίδι στη γεύση: 10 χώρες με το καλύτερο και το χειρότερο φαγητό του κόσμου
Αυτές είναι οι χώρες που πρέπει να επισκεφθείτε μετά την πανδημία
13+1 προορισμοί που πρέπει να δείτε πριν εξαφανιστούν
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση