Travel

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα άνοιξε τις υδάτινες πύλες του

Tο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας είναι γεγονός!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανοίγει τις υδάτινες πύλες του ένα υποβρύχιο μουσείο και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους περιπετειώδεις ταξιδευτές, αλλά και τους λάτρεις της φύσης και της ιστορίας.

Πρόκειται για το υποβρύχιο μουσείο που βρίσκεται στον βυθό της νησίδας Περιστέρα, στην θάλασσα της Αλοννήσου. Οι υδάτινες πύλες του υποβρύχιου μουσείου θα ανοίξουν την Δευτέρα, 3 Αυγούστου, οπότε έως και την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφθούν τον υποθαλάσσιο μουσειακό χώρο με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων.

Οι επισκέπτες του υποβρύχιου μουσείου θα έχουν, ουσιαστικά, τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στο βυθό της νησίδας. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το ιστορικό υπόβαθρο του ναυαγίου, πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανότατα αθηναϊκής καταγωγής, το οποίο πρέπει να ναυάγησε στον βυθό της Αλοννήσου περί το 425 π.Χ.

Το πλοίο ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού, που προέρχονταν από τη Μένδη, αρχαία πόλη της Χαλκιδικής, καθώς και από την Πεπάρηθο, δηλαδή τη σημερινή Σκόπελο. Πρόκειται για δύο περιοχές που, κατά την περίοδο της αρχαιότητας, φημίζονταν για το κρασί που παράγουν.

Ο πρώτος που αντίκρισε και ανακάλυψε το αρχαίο ναυάγιο ήταν ένας ψαράς το 1985, ο οποίος εντόπισε τον βυθισμένο θησαυρό κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων.

Ο ίδιος ειδοποίησε τις Αρχές, ενώ η ανασκαφή των αρχαίων αντικειμένων έγινε από τους αρχαιολόγους και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Οι ίδιοι είναι σήμερα αρμόδιοι και για το άνοιγμα του υποβρύχιου μουσείου, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις σωρούς των αμφορέων, που εκτείνονται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου, ενώ η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 έως τα -28 μέτρα καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε υποψήφιο επισκέπτη.

Άλλωστε, το εν λόγω ναυάγιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας, ενώ η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, θα κάνει την απόφασή σας να τολμήσετε αυτή την επίσκεψη ακόμη πιο εύκολη!

Σε όσους προκαλεί αμηχανία η ιδέα της κατάδυσης ή όσοι ενδεχομένως αποθαρρυνθούν, πιστεύοντας ότι το μουσείο αφορά μόνο σε έμπειρους δύτες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συνοδοί των καταδυτικών κέντρων, αλλά και το σχετικά μικρό βάθος στο οποίο βρίσκεται το μουσείο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία για όποιον θέλει να επισκεφθεί τον υποθαλάσσιο χώρο, ακόμη και αν δεν έχει κάνει ποτέ ξανά κατάδυση στο παρελθόν.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι επιμένουν να παραμείνουν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχουν επίσης την δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς καν να βραχούν. Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέπτες της Αλοννήσου θα βρουν στα μαγευτικά σοκάκια της Χώρας το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, το οποίο φιλοξενεί όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων, καθώς και τη δυνατότητα να καταδυθείτε εικονικά στο βυθό και να περιηγηθείτε στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020 είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023.

Το έργο θεωρείται σταθμός για την Ελλάδα και αναμένεται να καθιερώσει τη χώρα μας ως έναν από τους κύριους προορισμούς  στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει παρουσιαστεί και από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure και άλλα.

Ταξίδι στο πράσινο

Η επίσκεψη στην Αλόννησο φυσικά και δεν τελειώνει εκεί, καθώς πρόκειται για ένα ξεχωριστό νησί με μοναδική ομορφιά και κύριο χαρακτηριστικό της την καταπράσινη πλούσια φύση, που εναρμονίζεται απόλυτα με τα υπέροχα νερά του νησιού.

H Αλόννησος αποτελεί έναν πραγματικό φυσικό παράδεισο, ιδιαίτερα για όσους επιθυμούν να περάσουν ήσυχες διακοπές, με αέρα σοφιστικέ και έντονο οικολογικό ενδιαφέρον. Το διάσημο θαλάσσιο πάρκο, σε συνδυασμό με τις υπέροχες παραλίες και την ατμοσφαιρική Χώρα είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του νησιού των Σποράδων.

Επιπλέον, η άφιξη αρκετών ξένων τουριστών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μετά και την άνοδο της γειτόνισσας, Σκιάθου, έχει προσδώσει στο νησί έναν ενδιαφέροντα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Αλόννησος, πηγή: Instagram

Η Χώρα του νησιού αποτελεί, ουσιαστικά, τον παλιό οικισμό του νησιού, χτισμένο σε θέση στρατηγικής σημασίας, που προσφέρει εξαιρετική θέα από ψηλά, ενώ έχει κατορθώσει να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, με τα μικρά σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η περιοχή όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, το Πατητήρι. Πρόκειται για μία περιοχή με πολύ χρώμα και έντονους ρυθμούς. Η κατά τα άλλα άναρχη αρχιτεκτονική του θα σας φανεί χαριτωμένη, ενώ από εδώ ξεκινούν και τα καΐκια που θα σας μεταφέρουν σε πολλές και διαφορετικές παραλίες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στο άγριο βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού και δεν προσεγγίζονται διαφορετικά.

Από την επίσκεψη στο νησί δεν πρέπει να απουσιάζει μία βόλτα στους μικρούς ψαράδικους οικισμούς Μεγάλος Μουρτιάς, Βότση, Ρουσούμ Γιαλός, Λεφτός Γιαλός, Στενή Βάλα, Καλαμάκια και Άη-Δημήτρης, τους οποίους μπορείτε να ανακαλύψετε με τα πόδια, να επισκεφθείτε τις όμορφες παραλίες τους ή να φάτε κάτι σε ένα από τα πολλά γραφικά ταβερνάκια που φιλοξενούν.

Αλόννησος, πηγή: World Union Greece, Instagram

Στις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού συγκαταλέγονται η Χρυσή Μηλιά, μία οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο, το Κοκκινόκαστρο, με εντυπωσιακά κοκκινωπά βράχια και ωραία νερά, το Λεφτό Γιαλό, μία οργανωμένη παραλία με λευκό βότσαλο, ο Άγιος Δημήτριος, από τις πιο μακρινές, που διαθέτει και οδική σύνδεση, με ωραίο λευκό βότσαλο, ο Μεγάλος Μουρτιάς, δημοφιλής παραλία με βοτσαλάκι, αλλά και ο πιο ήσυχος Μικρός Μουρτιάς.

Γενικότερα, η Αλόννησος προσφέρεται για περιπάτους, καθώς διαθέτει σηματοδοτημένα μονοπάτια, αλλά και για διακοπές με ιστιοπλοϊκό.

Απόλυτο must κατά την επίσκεψή σας στο νησί αποτελεί μια ημερήσια εκδρομή-ξενάγηση στα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου. Φαίνεται πως η Αλόνησσος έχει καταφέρει να διατηρήσει την πρωτιά διαχρονικά σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες πολιτισμικές κατασκευές, καθώς το θαλάσσιο πάρκο της είναι το πρώτο της χώρας.

Αλόννησος, πηγή: Instagram

Αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας monachus-monachus, του σπανιότερου θηλαστικού στην Ευρώπη και ενός από τα πλέον απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση στον κόσμο. Εκτός από την Αλόννησο, το θαλάσσιο πάρκο περιλαμβάνει ακόμα 6, μικρότερα νησιά και 22 ξερονήσια, ορισμένα από τα οποία, εκτός από οικολογικό, έχουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στο τέλος αυτής της γεμάτης και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας περιήγησης στο καταπράσινο νησί των Σποράδων θα νιώσετε πιο πλούσιοι σε εμπειρίες, γνώση και επαφή με την υπέροχη ελληνική φύση.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα ελληνικό νησί στη λίστα με τα 100 εντυπωσιακότερα του κόσμου

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο καλοκαίρι: 4 ελληνικές ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το 2020

Η Ελλάδα βρίσκεται τους 3 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου