TRAVEL

17 + 1 μαγικά μέρη που ενέπνευσαν τις ταινίες της Disney

Το λογότυπο της Disney

Και ναι, είναι αλήθεια: Τα παραμύθια είναι βγαλμένα από τη ζωή.

Γιατί η πραγματική ζωή τελικά είναι πιο όμορφη, ακόμη και από τα παραμύθια. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποτελέσει έμπνευση για να δημιουργηθούν παραμύθια πανέμορφα, που μας ταξιδεύουν με εικόνες που ευχόμαστε να ήταν αληθινές.

Και εδώ ακριβώς είναι η μαγεία: Ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι!

Μυθικά κάστρα, καταπράσινα δάση, πανέμορφες λίμνες, τοποθεσίες που νομίζουμε πως «γεννήθηκαν» σε έναν υπολογιστή, απλώς για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μίας ταινίας. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για αληθινές τοποθεσίες, μοιρασμένες σε διάφορα μέρη του κόσμου, που έδωσαν τις κατάλληλες εικόνες στους δημιουργούς της Disney για να μας χαρίσουν μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραμύθια.

Αν ανήκετε σε εκείνους που ετοιμάζουν την λίστα με τους ονειρικούς προορισμούς που θα ήθελαν να επισκεφθούν στη ζωή τους, τότε εμείς σας δίνουμε μερικές ακόμη, ξεχωριστές ιδέες, που πρέπει σίγουρα να προστεθούν.

Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε μαγικές τοποθεσίες του κόσμου, που αποτέλεσαν έμπνευση για τα παραμύθια της Disney:

1. Notre Dame de Paris, Γαλλία – «Η Παναγία Των Παρισίων»

Ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων είναι ίσως η «Παναγία των Παρισίων» με την υπέροχη Εσμεράλδα και τον αγαπημένο σε όλους Κουασιμόδο.

Ο ασύγκριτης ομορφιάς καθεδρικός ναός Notre Dam του Παρισιού δεν θα μπορούσε να αποτυπώνεται καλύτερα σε αυτή την ταινία, στην οποία αποτελεί και την βασική τοποθεσία στην οποία εκτυλλίσονται τα γεγονότα της ταινίας.

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας. Θεωρείται από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από την ταινία «Η Παναγία των Παρισίων»
Η Παναγία των Παρισίων, πηγή: Instagram

Χρειάστηκαν 200 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ναού και από τα σημεία προσοχής που προκαλούν τον θαυμασμό είναι η υπέροχη κεντρική πύλη με τον τεράστιο ρόδακα ακριβώς από πάνω, καθώς και οι δύο πύλες εκατέρωθεν αυτής, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ., καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Όλα αυτά αποτυπώνονται με εξαιρετική μαεστρία στη ομώνυμη ταινία, που αποτέλεσε την έμπνευση πολλών να θέλουν να επισκεφθούν το Παρίσι.

Η είδηση της πυρκαγιάς στον ναό, τον Απρίλιο του 2019 προκάλεσε παγκόσμια θλίψη γι’ αυτό το μοναδικής ομορφιάς αρχιτεκτονικό έργο. Ωστόσο, με τη βοήθεια και των χρηματοδοτήσεων, όλος ο κόσμος ελπίζει ότι ο ναός θα αποκατασταθεί σύντομα, πλησιάζοντας όσο τον δυνατόν περισσότερο τον αυθεντικό σχεδιασμό του.

2. Καταρράκτες Έιντζελ, Βενεζουέλα – «Ψηλά στον Ουρανό»

Αν υπάρχει ένα παραμύθι της Disney, στο οποίο πραγματικά να μας εντυπωσίασαν οι εικονιζόμενες τοποθεσίες, τότε σίγουρα αυτό ήταν το πιο πρόσφατο «Ψηλά στον Ουρανό».

Η συγκινητική ιστορία του ηλικιωμένου ήρωα (που έφερε δάκρυα στα μάτια όλων όσων την είδαν), που χάνει τη γυναίκα του και αποφασίζει να κάνει πράξη εκείνο που είχαν ονειρευτεί μαζί, να ταξιδέψουν δηλαδή έως τους Παραδεισένιους Καταρράκτες και να ζήσουν εκεί, χρησιμοποιεί την πραγματική τοποθεσία των Καταρρακτών Έιντζελ ή αλλιώς Κερεπακουπάι Βενά.

Από την ταινία «Up»
Οι καταρράκτες Έιντζελ, πηγή: Instagram

Οι Καταρράκτες Έιντζελ βρίσκονται στην περιοχή της Βενεζουέλας, στην νότια Αμερική. Με ύψος 979 μέτρων, οι Καταρράκτες Έιντζελ είναι επισήμως οι ψηλότεροι καταρράκτες του κόσμου. Βρίσκονται στην άκρη του υψιπέδου Αουγιάν-Τεπούι, στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα.

Ολόκληρος ο χώρος του Εθνικού Πάρκου έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

3. Ταζ Μαχάλ, Άγκρα, Ινδία – «Αλαντίν»

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα αποτελεί την βάση της έμπνευσης σε ένα από τα πιο ξεχωριστά παραμύθια της Disney, με πολύ ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία. Ο λόγος για τον «Αλαντίν και το μαγικό χαλί», μία μαγική ιστορία που εκτυλίσσεται στην Ανατολή.

Στην ταινία έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πλούσιες εικόνες που μας εμπνέουν και μας ταξιδεύουν. Οι πιο ξεχωριστές, όμως, εικόνες είναι εκείνες από το παλάτι του Σουλτάνου, που αποτελεί μία πιστή απεικόνιση του Ταζ Μαχάλ της Ινδίας.

Από την ταινία «Αλαντίν»
Taj Mahal, πηγή: Instagram

Μπορεί το εντυπωσιακό αυτό κτήριο, με τον μοναδικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, να θυμίζει παλάτι, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μαυσωλείο. Το Ταζ Μαχάλ κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν, ο οποίος θέλησε, με αυτό τον τρόπο, να τιμήσει την αγαπημένη του σύζυγο, Μουμτάζ Μαχάλ, που πέθανε το 1631.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1632 μ.Χ και ολοκληρώθηκε 22 χρόνια αργότερα.

Η κρύπτη αυτή είναι καλυμμένη από λευκό μάρμαρο και περιτριγυρίζεται από απέραντους κήπους, πλούσιους σε βλάστηση. Το Ταζ Μαχάλ θεωρείται σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ολόκληρου του πλανήτη.

Αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου.

4. Angkor Wat, Καμπότζη – «Η Χαμένη Ατλαντίδα»

Σύμφωνα με τον μύθο, η Χαμένη Ατλαντίδα αποτελεί τον θρύλο ενός ελληνικού νησιού που βυθίστηκε.

Ωστόσο, όταν ο μύθος της Χαμένης Ατλαντίδας πέρασε στην κινηματογραφική δημιουργία, οι συντελεστές της ταινίας εμπνεύστηκαν την μορφή της από την πανέμορφη Άνγκορ Βατ της μακρινής Καμπότζης.

Η Άνγκορ Βατ χτίστηκε από τους Χμερ για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν Β, κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα και λειτούργησε αρχικά ως ινδουιστικός ναός, αφιερωμένος στον θεό Βισνού. Αποτέλεσε, μάλιστα, τον κύριο ναό και την πρωτεύουσα του κράτους του βασιλιά.

Αργότερα, η πόλη καταλύθηκε από τους Τσάμπα, έναν λαό που είχε εχθρικές σχέσεις με τους Χμερ. Ο τότε βασιλιάς των Χμερ, Τζαγιαβαρμάν 7ος ονόμασε ως πρωτεύουσα την Άνγκορ Τομ, η οποία βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα βόρεια.

Κατά τον 13ο αιώνα, οπότε και η πόλη ανακαταλύφθηκε από τους Χμερ, ο βουδιστής βασιλιάς τους Σριντραβαρμάν, ο οποίος και ήταν μοναχός στη Σρι Λάνκα, έκανε ως επίσημη θρησκεία τον βουδισμό από τον ινδουισμό, ενώ μετέτρεψε, παράλληλα, την Άνγκορ Βατ ως έδρα εκείνης της θρησκείας.

Από την ταινία «Η χαμένη Ατλαντίδα»
Angkor Wat, πηγή: Instagram

Κατά τον 20ο αιώνα, ο ναός αφέθηκε στα χέρια των ειδικών, καθώς πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των εργασιών, η Καμπότζη έπεσε στον εφιάλτη του εμφυλίου πολέμου και της κυριαρχίας των Κόκκινων Χμερ, μεταξύ 1970 και 1980, με αποτέλεσμα η συντήρηση του ναού να διακοπεί προσωρινά.

Η Άνγκορ Βατ αποτελεί ιερό σύμβολο για την Καμπότζη, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι εμφανίζεται στην σημαία της χώρας από το 1863, ενώ για τους πολίτες της χώρας αποτελεί το κυριότερο τουριστικό αξιοθέατο που έχουν να επιδείξουν.

Μάλιστα, έχει αποτελέσει, ανά τα χρόνια, σημείο έντονης ρήξης μεταξύ της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης, αφού, από την πλευρά της, η Ταϊλάνδη ισχυρίζεται ότι η ίδια είναι εκείνη που θα έπρεπε να έχει υπό την κατοχή της το ναό.

Η ένταση αυτή επικρατεί μέχρι και σήμερα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα επεισόδια που ξέσπασαν την Πνομ Πεν το 2003, μετά από μία δήλωση που έκανε Ταϊλανδέζα ηθοποιός, στην οποία υποστήριζε πως ο ναός ανήκει στη χώρα της.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σήμερα η Άνγκορ Βατ θεωρείται το μεγαλύτερο θρησκευτικό αξιοθέατο σε ολόκληρο τον κόσμο!

5. U-Drop Inn, Σάμροκ, Τέξας – «Cars»

Το U-Drop Inn, που είναι επίσης γνωστό και ως Tower Station βρίσκεται στο Τέξας και είναι μέρος της διάσημης και ιστορικής διαδρομής Route 66.

Χτίστηκε το 1936 στο Shamrock του Τέξας από τον J.C. Berry, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι το σχήμα του είναι εμπνευσμένο από την εικόνα ενός καρφιού κολλημένου στο χώμα. Αδιαμφισβήτητα, το U-Drop Inn αποτελεί ένα ασυνήθιστο παράδειγμα αρχιτεκτονικής αρτ ντεκό που εφαρμόζεται σε ένα βενζινάδικο.

Το κτήριο διαθέτει συνολικά δύο πύργους με γεωμετρική λεπτομέρεια, καμπυλόγραμμη μάζα, τοίχους από κεραμικά πλακίδια με τζάμια και φωτεινές πινελιές. Παραδοσιακά το U-Drop Inn χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις: το «Tower Station», ένα βενζινάδικο στη δυτική πλευρά και το «U-Drop Inn», ένα καφέ στην ανατολική πλευρά.

Παρά τα τόσα χρόνια της ιστορίας του, το κτήριο δεν άλλαξε ποτέ τη λειτουργία του, καθώς όλα αυτά τα χρόνια στεγάζει με συνέπεια τους ίδιους τύπους επιχειρήσεων για τους οποίους κατασκευάστηκε αρχικά.

Από την ταινία «Cars»
U – Drop Inn, πηγή: Instagram

To U-Drop Inn «μαράζωσε» όταν έκλεισε και η Route 66. Ωστόσο, όταν το κτήριο πέρασε στην ιδιοκτησία της πόλης, εκείνη προσέλαβε μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ιστορική ανακαίνιση, με στόχο να αποκαταστήσει το κτήριο και του χαρίσει και πάλι την παλιά του αίγλη.

Με την ανακατασκευή, στο κτήριο δημιουργήθηκε ένας χώρος που λειτουργεί ως μουσείο, ένα κέντρο επισκεπτών, ένα κατάστημα δώρων, ενώ εκεί βρίσκεται και το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης. Μάλιστα, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου 2014, ένας υπερσυμπιεστής της Tesla άνοιξε στις εγκαταστάσεις.

Η ξεχωριστή αξία του U-Drop Inn αναδείχθηκε με την ταινία της Disney, «Cars», στην οποία το κτήριο «πρωταγωνιστεί» ως το μαγαζί του Ramone House of Body Art, δηλαδή το κατάστημα αμαξώματος και βαφής αυτοκινήτων της Ramone.

Γενικότερα, η ταινία που συστήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2006 έχει χρησιμοποιήσει αρκετά σημεία – ορόσημα της διαδρομής Route 66, από τα Peach Springs έως τα Baxter Springs.

Η ταινία αγαπήθηκε πολύ από μικρούς και μεγάλους και αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία του κινηματογράφου γενικότερα και της Disney ειδικότερα. Η αγάπη αυτή για την ταινία χάρισε στο U-Drop Inn την παλιά του δόξα και σήμερα το ιστορικό κτήριο αποτελεί αξιοθέατο για πολλούς λάτρεις των «Cars».

6. Σιδηροδρομικός σταθμός Grand Central, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – «Ραλφ, η επόμενη πίστα»

Έναν διάσημο χώρο, που σίγουρα έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, σε αρκετές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές συναντάμε στην ταινία της Disney, «Ραλφ, η επόμενη πίστα». Πρόκειται για τον μεγαλοπρεπή σιδηροδρομικό σταθμό Grand Central της Νέας Υόρκης.

Ο Grand Central, που στην ταινία της Disney «ενσαρκώνει» τον Κεντρικό Σταθμό Παιχνιδιών, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Νέας Υόρκης. Με 67 σιδηροδρομικές γραμμές, ο Grand Central είναι ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός στην Αμερική, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα έχει ανταποκρίσεις με διάφορες αστικές υπηρεσίες, όπως το μετρό Νέας Υόρκης, καθώς και με λεωφορεία.

Όλα αυτά ανάγουν ταυτόχρονα τον Grand Central στον τρίτο πιο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό στην Βόρεια Αμερική, μετά το New York Penn Station και το Toronto Union Station.

Φυσικά, όλος αυτός ο λόγος δεν γίνεται για έναν απλό σιδηροδρομικό σταθμό, με διεκπεραιωτική λειτουργία. Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική και η εσωτερική διακόσμηση αποτελούν ορόσημα του σταθμού, ενώ έχουν μάλιστα κερδίσει αρκετές διακρίσεις, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο. Στο εσωτερικό της διακόσμησής του, σε στυλ Beaux-Arts, ενσωματώνει παράλληλα πολλά έργα τέχνης.

Από την ταινία «Ραλφ, η επόμενη πίστα»
Grand central Station, πηγή: instagram

O Grand Central εγκαινιάστηκε το 1913 ως ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Νέας Υόρκης, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι χτίστηκε στην θέση δύο παρόμοιων, προγενέστερων σταθμών που υπήρχαν στο σημείο. Ο ένας από τους δύο, μάλιστα, χρονολογείται από το 1871. Οι εγκαταστάσεις του σταθμού, μάλιστα, βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς αυτή την περίοδο ο σταθμός επεκτείνεται με το έργο East Side Access, το οποίο θα φέρει την υπηρεσία Long Island Rail Road σε μία νέα πλατφόρμα, κάτω από τον τερματικό σταθμό. Το εν λόγω έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Συνολικά, το Grand Central καλύπτει 48 στρέμματα και διαθέτει 44 πλατφόρμες, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο σιδηροδρομικό σταθμό στον κόσμο. Παρά τις δεκάδες απειλές για βομβιστική επίθεση που έχει δεχθεί ανά τα χρόνια, ο σταθμός λειτουργεί απρόσκοπτα από την γέννησή του, αποτελώντας μάλιστα δημοφιλές σημείο συνάντησης μεταξύ των κατοίκων της πόλης.

Παράλληλα, ο σταθμός έχει χαρίσει πληθώρα πλάνων σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, εντυπωσιάζοντας με το μέγεθος και την επιβλητικότητά του.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι αποτελεί ένα από τα δέκα τουριστικά αξιοθέατα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, φιλοξενώντας, ενδεικτικά, περί τους 21,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2018, εξαιρουμένων των επιβατών τρένων και μετρό.

7. Κάστρο Neuschwanstein, Βαυαρία, Γερμανία – «Η Ωραία Κοιμωμένη»

Το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε δει σε ταινία κινουμένων σχεδίων. Κανείς δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να πιστέψει ότι ένα τόσο εντυπωσιακό κάστρο θα μπορούσε να υπάρχει και στην πραγματικότητα.

Κι όμως, το παραμυθένιο αυτό κάστρο αποτελεί, στην πραγματικότητα, πιστή αποτύπωση του κάστρου Νοϊσβανστάιν (Schloss Neuschwanstein), που βρίσκεται στην Βαυαρία της Γερμανίας.

Από την ταινία «Η ωραία Κοιμωμένη»
Κάστρο Neuschwanstein, πηγή: instagram

Το πανέμορφο και ιδιαίτερο αυτό κάστρο κτίστηκε τον 19ο αιώνα, σε ένα λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου, κοντά στο Φύσεν της νοτιοδυτικής Βαυαρίας, στην Γερμανία. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον Λουδοβίκο Β΄ της Βαυαρίας, ως φόρο τιμής στον αγαπημένο του συνθέτη, Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λουδοβίκος Β’ έχει μείνει στην ιστορία για την αγάπη του για την τέχνη και την κατασκευή τέτοιων πανέμορφων κάστρων.

8. Μάτσου Πίτσου, Κούσκο, Περού – «Ο Αυτοκράτορας έχει Κέφια»

Ακόμη ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου, το Μάτσου Πίτσου δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο υπάρχει πάνω στον πλανήτη. Ένα μέρος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, αλλά και έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, το Μάτσου Πίτσου είναι ο ιερότερος χώρος του Περού και ένας από τους πιο γνωστούς τόπους θρησκευτικής λατρείας του κόσμου.

Οι εικόνες του μέρους, που κάνουν το γύρο του κόσμου, είναι τόσο χαρακτηριστικές, που μένουν αξέχαστες σε όποιον το δει και δεν μπορεί ποτέ να το μπερδέψει με τίποτε άλλο.

Από την ταινία «O αυτοκράτορας έχει κέφια»
Μάτσου Πίτσου, Περού, πηγή: instagram

Αυτός ο τόσο ξεχωριστής αξίας χώρος αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης των συντελεστών της Disney για να δημιουργήσουν το χωριό «Πάτσα» στο παραμύθι «Ο Αυτοκράτορας έχει κέφια».

Το Μάτσου Πίτσου, που στην γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό», βρίσκεται σε υψόμετρο 2.700 μέτρων και αντιπροσωπεύει τον χαμένο πολιτισμό των Ίνκα, καθώς και την κατοικία του Αυτοκράτορα Πατσακούτι.

Μετά την Ισπανική κατάκτηση, το μέρος αυτό ξεχάστηκε από τον έξω κόσμο, αλλά ανακαλύφθηκε ξανά το 1911 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα ολόκληρου του πλανήτη.

9. Απαγορευμένη Πόλη, Πεκίνο, Κίνα – «Μουλάν»

Το σκηνικό που βλέπουμε να ζωντανεύει στο αγαπημένο παραμύθι της Μουλάν είναι, στην πραγματικότητα, η κινεζική «Απαγορευμένη πόλη».

Πρόκειται για το μέρος που υπήρξε άλλοτε το αυτοκρατορικό παλάτι της δυναστείας των Μινγκ, ενώ φιλοξένησε τους εκλεκτότερους του έθνους μέχρι το τέλος της δυναστείας Qing.

Ο όρος «Απαγορευμένη πόλη» προέκυψε καθώς κανείς δεν μπορούσε να εισέλθει ή να εξέλθει από το ανάκτορο χωρίς την άδεια του ίδιου του Αυτοκράτορα.

Από την ταινία «Μουλάν»
Η Απαγορευμένη πόλη, πηγή: Instagram

Στο παραμύθι της Μουλάν, η απαγορευμένη πόλη ενσαρκώνει σχεδόν τον εαυτό της, είναι δηλαδή το παλάτι του Αυτοκράτορα του παραμυθιού.

Σήμερα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον εν λόγω χώρο, που αποτελεί πλέον δημόσιο μουσείο, ανοιχτό σε όλους και διαθέτει, μάλιστα, μία εξαιρετικά πλούσια και ενδιαφέρουσα συλλογή, αποτελούμενη από αντικείμενα κινεζικής τέχνης.

10. Αλσατία, Γαλλία – «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Η ιστορία της Πεντάμορφης, που γνωρίζει και ερωτεύεται το Τέρας, εκτυλίσσεται σε ένα μικρό, βουκολικό χωριό που κάτι μας θυμίζει.

Πρόκειται για το μοναδικής ομορφιάς τοπίο της γαλλικής Αλσατίας, μίας περιφέρειας διάσημης για τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της, αποτελούμενης από μικρά, γραφικά χωριά, που φημίζονται για το καλό κρασί που παράγουν.

Από την ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»
Αλσατία, πηγή: instagram

Έτσι λοιπόν, το μικρό χωριό στην ταινία της Disney «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» μοιάζει με την μικρογραφία της Αλσατίας, που βρίσκεται στην βορειοδυτική Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλσατία παλαιότερα αποτελούσε γερμανικό έδαφος. Γι’ αυτό και εντός των ορίων της, οι διττές επιρροές της από τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία των δύο χωρών είναι κάτι παραπάνω από προφανείς, δημιουργώντας ένα μοναδικό κράμα αρχιτεκτονικής και ιστορίας.

11. Αλκάθαρ της Σεγκόβια, Ισπανία – «Χιονάτη»

Η Χιονάτη του παραμυθιού δεν θα μπορούσε να μένει σε τίποτα λιγότερο από ένα κάστρο με…αέρα Ιβηρικής και την μοναδική αρχιτεκτονική που προσφέρουν στον κόσμο οι ισπανικές επαρχίες.

Έτσι, το κάστρο της Χιονάτης, που εμφανίζεται στην ταινία της Disney, έχει πάρει την μορφή του, εμπνεόμενο από το πραγματικό κάστρο Αλκαθάρ, που βρίσκεται στην Σεγκόβια της Ισπανίας.

Η ιδιαίτερη μορφή του, που μοιάζει με την πλώρη εντός πλοίου, αλλά και η ξεχωριστή γεωγραφική του θέση, στην κορυφή ενός λόφου, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια, το έχουν δίκαια κατατάξει σε ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά κάστρα ολόκληρης της Ισπανίας.

Το Αλκαθάρ κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα, πάνω στα απομεινάρια ενός ρωμαϊκού οχυρού, με αρχικό στόχο να χρησιμεύσει ως αραβικό οχυρό. Στη συνέχεια, ωστόσο, μετατράπηκε σε βασιλικό ανάκτορο, αποτελώντας μάλιστα και την κύρια κατοικία της ισπανικής μοναρχίας.

Από την ταινία «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι»
Το κάστρο Αλκαθάρ, πηγή: juanjo diaz, instagram

Το εσωτερικό του κάστρου, οι αίθουσες και τα δωμάτια, είναι διακοσμημένα με πολυτελή και όμορφα μουδέχαρ έργα τέχνης.

Παράλληλα, το κάστρο έχει πάρει και άλλες μορφές κατά καιρούς, έχοντας χρησιμεύσει ως φυλακή, κολέγιο βασιλικού πυροβολικού, αλλά και στρατιωτική ακαδημία.

Στις 6 Μαρτίου 1862, το κάστρο τυλίχθηκε στις φλόγες, με την πυρκαγιά να έχει ως συνέπεια να προκληθούν σοβαρές ζημιές εντός των χώρων του, μεταξύ των οποίων καταστράφηκαν η οροφή του θησαυροφυλακίου, του οπλοστασίου και των κοιτώνων, αλλά και το πλαίσιο.

Σήμερα, το κάστρο είναι ανοιχτό προς επίσκεψη στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, ενώ, εντός των τειχών του φυλάσσονται και σημαντικά στρατιωτικά αρχεία, τα οποία, μάλιστα, αποτελούν τα παλαιότερα ιστορικά αρχεία των ενόπλων δυνάμεων της Ισπανίας.

12. Hôtel de Glace, Κεμπέκ, Καναδάς – «Ψυχρά και Ανάποδα»

Αν υπάρχει ένα παλάτι το οποίο σίγουρα θα λέγαμε ότι αποτελεί καθαρά προϊόν μυθοπλασίας, τότε αυτό θα ήταν με βεβαιότητα το παγωμένο παλάτι της Έλσα, στην ταινία «Ψυχρά και Ανάποδα».

Κι όμως, κι εδώ θα πέφταμε έξω, καθώς το…παγωμένο παλάτι είναι στην πραγματικότητα εμπνευσμένο από το απολύτως αληθινό και υπαρκτό παγωμένο ξενοδοχείο, που βρίσκεται στον Καναδά.

Από την ταινία «Frozen»
Το ξενοδοχείο Hôtel de Glace

Πρόκειται για ένα διάσημο ξενοδοχείο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πάγο, που καλεί κάθε χρόνο τους πιο τολμηρούς να το επισκεφθούν και να πάρουν μία γεύση από την «παγωμένη» φιλοξενία του. Μάλιστα, άξιο αναφοράς είναι ότι πρόκειται για μία εποχική κατασκευή, η οποία στην ουσία ανακατασκευάζεται κάθε χρόνο, ξανά και ξανά.

Η βάση της κατασκευής του αποτελείται από τούβλα πάγου, ενώ οι ιδιοκτήτες του δίνουν κάθε χρόνο διαφορετική μορφή στο διάσημο ξενοδοχείο, που κάνει την εμφάνισή του κάθε χειμώνα στα προάστια της πόλης Κεμπέκ.

13. Château de Chambord, Γαλλία – «Η Πεντάμορφη Και Το Τέρας»

To επιβλητικό κάστρο του Τέρατος στην ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» δεν ξεπήδησε από τη φαντασία κάποιου δημιουργού της Disney, αλλά σχεδιάστηκε με βάση το πραγματικό κάστρο Σατώ ντε Σαμπόρντ, που βρίσκεται στην Λουάρ-ε-Σέρ της Γαλλίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κάστρο της κοιλάδας του Λίγηρα, ενώ ξεχωρίζει ιδιαίτερα για την χαρακτηριστική γαλλική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του, η οποία συνδυάζει παραδοσιακές γαλλικές μεσαιωνικές μορφές με αναγεννησιακές δομές.

Το γαλλικό κάστρο χτίστηκε το 1547 από τον βασιλιά Φραγκίσκο A’ της Γαλλίας, με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως εξοχικό κατάλυμα κυνηγιού, καθώς ο ίδιος διατήρησε ως κύριες βασιλικές κατοικίες τα κάστρα στο Μπλουά και στο Αμπουάζ.

Η κατασκευή του κάστρου διήρκησε 28 ολόκληρα χρόνια (1519-1547), υπό την επίβλεψη του Πιερ Νεπβώ, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε τελικά ποτέ.

Από την ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»
Château de Chambord, πηγή: instagram

Το αρχικό σχέδιο του Σαμπόρ αποδίδεται, αν και με αμφιβολίες, στον Ντομένικο ντα Κορτόνα, αν και μπορεί να είχε αναμιχθεί και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, το κάστρο άλλαξε πολλές φορές σχεδιαστική κατεύθυνση. Καθώς πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του, ο Φραγκίσκος επέδειξε το σύμβολο του πλούτου και δύναμης, φιλοξενώντας εκεί τον παλιό αντίπαλό του, αυτοκράτορα Κάρολο Ε΄.

Το 1792, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, κάποια έπιπλα αφαιρέθηκαν και πουλήθηκαν. Για ένα χρονικό διάστημα, το κτίριο εγκαταλείφθηκε, αν και, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, έγιναν προσπάθειες ανακαίνισης.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έργα τέχνης από τις συλλογές του Λούβρου μεταφέρθηκαν στο Σαμπόρ.

Σήμερα, το κάστρο είναι επισκέψιμο, ενώ το 1981 κηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ως τμήμα της κοιλάδας του Λίγηρα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η περίτεχνη σκεπή του, με τις πολλές καμινάδες, η οποία, κατά πολλούς, μοιάζει περισσότερο με ολόκληρη πόλη, παρά με απλό παλάτι.

14. Εκκλησία Αγίου Όλαφ, Balestrand, Νορβηγία – «Ψυχρά Και Ανάποδα»

Μία εκκλησία με ιδιαίτερη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή που ενέπνευσε το παρεκκλήσι που εμφανίζεται στην ταινία «Ψυχρά και Ανάποδα».

Η εκκλησία του Αγίου Όλαφ, που είναι αλλιώς γνωστή και ως Αγγλική Εκκλησία, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Αγγλίδα Μάργκαρετ Γκριν.

Η Γκριν ήταν Βρετανίδα υπήκοος που ήρθε για να ζήσει στο Balestrand, μία νορβηγική τοποθεσία δημοφιλή για τους Βρετανούς της εποχής. Η Γκριν ήταν κόρη ενός Άγγλου κληρικού και πρωτοπόρος στην αναρρίχηση. Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τα νορβηγικά βουνά, ενώ ανέπτυξε πολύ καλή σχέση με τους ντόπιους της περιοχής.

Η Γκριν ζούσε κοντά στα βουνά της περιοχής, μαζί με τον αγαπημένο της, Knut Kvikne. Οι δυο τους ζούσαν απομονωμένοι εκεί. Η Γκριν παρέμενε ιδιαίτερα θρησκόληπτη και ευσεβής. Για το λόγο αυτό, αποφάσισε να χτίσει αυτή την εκκλησία, με σκοπό να δημιουργήσει έναν χώρο, όπου θα μπορεί να εξασκεί ελεύθερη την αγγλικανική πίστη της.

Το 1890, η Margaret παντρεύτηκε τον Knut Kvikne, ωστόσο, λίγο μετά τον γάμο της, διαγνώστηκε με φυματίωση. Πέθανε το 1994, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο της. Ως κληρονομία στο όνομα της συζύγου του, ο Knut Kvikne  συνέχισε το έργο που είχε ξεκινήσει εκείνη, με αποτέλεσμα η κατασκευή της εκκλησίας να ολοκληρωθεί το 1897.

Από την ταινία «Ψυχρά κι Ανάποδα»
Εκκλησία του Αγίου Όλαφ, Νορβηγία, πηγή: instagram

Η εκκλησία μοιάζει από έξω σαν πετρόχτιστη με δύο καμπαναριά. Το καμπαναριό που βρίσκεται στον πυργίσκο, στη μέση του ναού, είναι διακοσμημένο με δύο κεφαλές δράκου, όπως και στις αρχαίες εκκλησίες.

Στην μπροστινή πόρτα κρέμεται ένα ζωγραφισμένο πορτρέτο της Γκριν, με την επιγραφή «τα βουνά θα φέρουν την ειρήνη», μία φράση που προέρχεται από τον Ψαλμό 72, ένα εδάφιο πολύ σημαντικό για την ίδια.

Η εκκλησία είναι επίσης διακοσμημένη με ξυλόγλυπτα, ενώ στον ναό υπάρχουν και 9 βιτρό παράθυρα με θέμα τους αγίους.

Σήμερα, η εκκλησία χρησιμοποιείται από την Αγγλικανική εκκλησία για υπηρεσίες στα Αγγλικά κάθε Κυριακή, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχουν, επίσης, υπηρεσίες τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα, όταν είναι διαθέσιμοι οι ιερείς. Σε άλλες περιόδους του έτους, υπάρχουν υπηρεσίες λατρείας, όταν αυτό συμφωνείται.

Με τα χρόνια, πάντως, η Εκκλησία υπήρξε δημοφιλής τοποθεσία για γάμους, ειδικά από νορβηγικά-βρετανικά νυφικά ζευγάρια, που εμπνέονταν από την ιστορία της Γκριν και του συζύγου της.

15. Κάστρο του Σιγιόν, Λίμνη της Γενεύης, Ελβετία – «Η Μικρή Γοργόνα»

Ένα αρχαίο και ιστορικό κάστρο, τοποθετημένο στην λίμνη Λεμάν της Γενεύης, στην Ελβετία, είναι εκείνο που ενέπνευσε τους συντελεστές της Disney, για να δημιουργήσουν το παλάτι του πρίγκιπα Έρικ στην ταινία «Η μικρή Γοργόνα».

Ο λόγος για το κάστρο το Σιγιόν, όπως λέγεται κανονικά, το οποίο χρονολογείται από την μακρινή Ρωμαϊκή εποχή. Οι πρώτες κατασκευές του ανέρχονται περίπου στον 10ο αιώνα, αν και θεωρείται πιθανό αυτή η τοποθεσία να προϋπήρχε αυτής της ημερομηνίας ως στρατιωτική οχύρωση.

Το κάστρο του Σιγιόν είναι χτισμένο πάνω σε έναν μακρόστενο βράχο από ασβεστόλιθο που προχωρά μέσα στη λίμνη Λεμάν, ανάμεσα στο Μοντρέ και το Βιλνέβ. Από τη μία πλευρά, μπορεί κανείς να δει μια απότομη πλαγιά, ενώ από την άλλη, το βλέμμα του μπορεί να χαθεί στο απύθμενο βάθος της λίμνης.

Από την ταινία «Η μικρή γοργόνα»
Κάστρο του Σιγιόν, πηγή: instagram

Για πολλά χρόνια, το κάστρο Σιγιόν λειτουργούσε ως δρόμος για να διασχίσει κανείς τις Άλπεις. Η τοποθεσία είναι ιδανική: Αποκλείει το πέρασμα ανάμεσα στην Ριβιέρα του Βω (πέρασμα στον Βορρά προς την Γερμανία και την Γαλλία) και την κοιλάδα του Ρον, που επιτρέπει την ταχεία πρόσβαση στην Ιταλία. Μια φρουρά μπορούσε έτσι να ελέγχει στρατιωτικά και εμπορικά την διαδρομή προς την Ιταλία και να επιβάλει δασμούς διέλευσης.

Το κάστρο του Έρικ βρίσκεται σε μία εξαιρετική γεωγραφική θέση, που προσφέρει στον επισκέπτη του μοναδική θέα προς τις ακτές της Σαβοΐας, που βρίσκονται από την άλλη μεριά της λίμνης.

Η θέση αυτή κατατάσσει αναμφίβολα το κάστρο Σιγιόν σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά και παραμυθένια μέρη!

16. Mont Saint Michel, Νορμανδία, Γαλλία – «Μαλλιά Κουβάρια»

Το κάστρο που θα φυλάκιζε για πάντα την πολυπόθητη πριγκίπισσα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι μεγάλο και εντυπωσιακό.

Έτσι, η Disney δημιούργησε ένα υπερμεγέθες, εντυπωσιακό κάστρο, απομονωμένο από όλους και από όλα, σε μία νησίδα καταμεσής της θάλασσας, με μία και μοναδική γέφυρα να το συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την ταινία «Μαλλιά Κουβάρια»
Το κάστρο Mont Saint Michel, πηγή: instagram

Η Disney, όμως, δεν χρησιμοποίησε μόνο τη φαντασία των δημιουργών της για να φτιάξει αυτό το κάστρο, αλλά εμπνεύστηκε και από ένα αληθινό. Πρόκειται για το κάστρο Μον-Σαν-Μισέλ της Νορμανδίας, που αποτέλεσε την κυρίαρχη έμπνευση για το βασίλειο της γνωστής σε όλους μας «Ραπουνζέλ».

Το κάστρο Μον-Σαν-Μισέλ βρίσκεται σε μία νησίδα, μερικά χιλιόμετρα από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Πολύ συχνά, παλιρροϊκά ύδατα υπερκαλύπτουν αυτό τον δρόμο και αποκόπτουν το κάστρο από την υπόλοιπη πόλη.

Αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο, μάλιστα, καθιστά ταυτόχρονα το κάστρο Μον-Σαν-Μισέλ ιδανική αμυντική τοποθεσία σε περίπτωση εισβολής.

17. Κάστρο Eilean Donan, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο – «Brave»

Ακόμη ένα παραμυθένιο κάστρο είναι αυτό που βλέπουμε να εμφανίζεται στην ταινία «Brave» και φυσικά πρόκειται για άλλη μία δημιουργία που βασίστηκε σε πραγματικό κάστρο.

Το κάστρο αυτού του παραμυθιού, λοιπόν, βασίζεται στο Eilean Donan, ένα μικρό παλιρροϊκό νησί στα παραμυθένια Highlands της Σκωτίας, όπου συναντιούνται τρεις θαλάσσιες λίμνες, οι Loch Duich, Loch Long και Loch Alsh.

Κυρίαρχο στοιχείο της νησίδας αυτής αποτελεί φυσικά το κάστρο, η ξεχωριστή ομορφιά του οποίου έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλές κινηματογραφικές, αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές.

Το ιδιαίτερο αυτό σκωτσέζικο κάστρο έχει μακρά ιστορία πίσω του.

To νησί Eilean Donan, που σημαίνει απλά «το νησί του Donan» πήρε το όνομά του από τον Donnán Eigg, έναν κελτικό άγιο που μαρτύρησε το 617. Μάλιστα, η ιστορία λέει ότι ο Donnán είχε ιδρύσει στο νησί μία εκκλησία, αν και σήμερα δεν απαντάται κανένα ίχνος μίας τέτοιας κατασκευής.

Από την ταινία «Brave»
Κάστρο Eilean Donan, Σκωτία, πηγή: instagram

Το κάστρο που βρίσκεται στο νησί ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και μετατράπηκε σε οχυρό των Clan Mackenzie και των συμμάχων τους, Clan MacRae. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η συμμετοχή των Μακένζων στις εξεγέρσεις του Ιακώβου οδήγησε, το 1719, στην καταστροφή του κάστρου από κυβερνητικά πλοία.

Η αποκατάσταση του κάστρου ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και ανακατασκευάστηκαν τα ερείπια υπό τις οδηγίες του υπολοχαγού John Macrae-Gilstrap, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα σημερινά κτήρια του κάστρου.

Μάλιστα, στην ανακατασκευή αυτή, δημιουργήθηκε και μία γέφυρα για πεζούς, η οποία συνδέει το νησί με την ηπειρωτική χώρα. Η ανακατασκευή ολοκληρώθηκε το 1932.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απογραφή του 2001, το νησί Eilean Donan είχε καταγεγραμμένο έναν κάτοικο. Αργότερα, ωστόσο, στην απογραφή του 2011, ο καταγεγραμμένος πληθυσμός του νησιού ήταν μηδενικός.

Ενδιαφέρον έχει και ο γνωστότερος μύθος για το παλάτι, ο οποίος λέει ότι στα τείχη του κάστρου είναι παγιδευμένη η ψυχή ενός Ισπανού στρατιώτη από την περίοδο της Ιακωβίτικης εξέγερσης.

18. Οι Βάλτοι Της Λουιζιάνα, Η.Π.Α – «Η Πριγκίπισσα Και Ο Βάτραχος»

Στην ταινία της Disney «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος», η ιστορία μας εξελίσσεται, υποτίθεται, στους βάλτους της Νέας Ορλεάνης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται.

Ωστόσο, οι βάλτοι που απεικονίζονται στην ταινία αποτελούν, στην πραγματικότητα, μία πιστή απεικόνιση των διάσημων βάλτων της Λουιζιάνα.

Η Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι μια περιοχή, η οποία φημίζεται για τους βάλτους της, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι βάλτοι αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος του συνολικού εδάφους παγκοσμίως, στη νότια Λουιζιάνα συγκαταλέγεται το 40-45% των υγροτόπων που βρίσκονται στις χαμηλότερες πολιτείες.

Από την ταινία «Η Πριγκίπισσα Και Ο Βάτραχος»
Οι βάλτοι της Λουζιάνα, ΗΠΑ, πηγή: instagram

Οι υγρότοποι αυτής της περιοχής είναι σημαντικοί σε εθνική κλίμακα, καθώς αποστραγγίζουν περισσότερα από 24 εκατομμύρια στρέμματα (97.000 km2) σε επτά πολιτείες, από το νότιο Ιλλινόις έως τον Κόλπο του Μεξικού.

Μάλιστα, στους συγκεκριμένους λιμνώδεις βάλτους, που απεικονίζονται στην ταινία, ζουν πολλά ζώα, όπως αλιγάτορες, γατόψαρα και χελώνες.

Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο που δημιουργεί αυτός ο συνδυασμός στοιχείων έχει ως αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ανά τα χρόνια πολλοί αστικοί μύθοι, που κάνουν λόγο για μαγικά και υπερφυσικά πλάσματα.