Τα superfoods είναι αρκετά εμπορευματοποιημένα, αλλά και μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που πρέπει να τρώτε καθημερινά. Αν και δεν υπάρχει πραγματικός ορισμός της λέξης «superfood», μπορούμε να τα ορίσουμε ως τρόφιμα πολλαπλών εργασιών, πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, που «καταπολεμούν» τις ασθένειες.
Τα πιο υγιεινά γεύματα και οι δίαιτες, εστιάζονται σε φυσικά ολόκληρα τρόφιμα. Ως συνήθως, αυτά είναι λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιείς πρωτεΐνες και λίπη. Η προσθήκη ζάχαρης και νατρίου σαφώς και είναι περιορισμένη.
Δείτε τη λίστα με τα πιο εύχρηστα και εύγευστα, superfoods:
1. Μούρα
Όλα τα μούρα είναι εξαιρετικές πηγές ινών και θρεπτικών συστατικών. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Όλα τα μούρα είναι ιδανικά για smoothies, πλιγούρι βρώμης ή συνοδευτικά στο γιαούρτι.
2 Αυγά
Ένα αυγό έχει περίπου 70 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επιπλέον, οι κρόκοι αυγών περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη-δύο αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Η ουσία αυτή, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες.
3. Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες οφείλουν το πορτοκαλί χρώμα τους, στην άλφα και τη β-καροτένη. Το σώμα μετατρέπει αυτές τις ενώσεις σε ενεργή μορφή βιταμίνης Α. Αυτή με τη σειρά της, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών, των οστών και του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τα παραπάνω φυτοχημικά λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που προάγουν τις ασθένειες. Μια μέτρια γλυκοπατάτα, παρέχει σχεδόν τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια τιμή της βιταμίνης Α, συν κάποια βιταμίνη C και B6, κάλιο, μαγγάνιο και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
4. Μπρόκολο
Το λαχανικό αυτό είναι πολύ δυναμωτικό καθώς περιέχει βιταμίνες A, C και K (που βοηθούν στην υγεία των οστών), καθώς και φυλλικό οξύ. Υπάρχει ένας άλλος λόγος που το μπρόκολο κερδίζει συχνά κορυφαία θέση στις λίστες “superfoods”. Παρέχει μια ουσία (σουλφοραφάνη, έναν τύπο ισοθειοκυανικού), που θεωρείται ότι αποτρέπει τον καρκίνο και βοηθά στην τόνωση των ενζύμων που αποτοξινώνουν το σώμα.
5. Σπανάκι
Το σπανάκι είναι γεμάτο με σημαντικά θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες A, C και K-καθώς και μερικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση περισσότερων χόρτων , όπως το σπανάκι, μπορεί να σας βοηθήσει να: χάσετε βάρος, μειώσετε κίνδυνο διαβήτη, τονώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης καρκίνου.
6. Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια είναι ένα υποτιμημένα φρούτα αν και αποτελούν, μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Ένα μεγάλο πορτοκάλι, περιέχει μια πλήρη ημερίσια δόση. Η βιταμίνη C είναι κρίσιμη για την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου που συσφίγγει το δέρμα. Τα πορτοκάλια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
7. Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά ή “καλά βακτήρια”, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων . Είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο. Μόνο 1 φλιτζάνι γιαούρτι παρέχει σχεδόν τη μισή συνιστώμενη ημερήσια τιμή ασβεστίου και παρέχει φωσφόρο, κάλιο, ψευδάργυρο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνες. Τα αρωματισμένα γιαούρτια τείνουν να έχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα που προσθέτουν θερμίδες χωρίς διατροφή. Γι΄αυτό επιλέξτε τα χωρίς γεύσεις.