Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το καρπούζι είναι φρούτο. Στην πραγματικότητα όμως, είναι λαχανικό. Δείτε παρακάτω 10 στοιχεία για το αγαπημένο τρόφιμο του καλοκαιριού, που σπάνια αναφέρονται:
1. Το καρπούζι εκτός από την γλυκιά του γεύση και την ιδιότητα που έχει να μας ξεδιψά, μπορεί επίσης να σβήσει τη φλεγμονή που συμβάλλει σε καταστάσεις όπως το άσθμα, η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η αρθρίτιδα.
2. Υπάρχουν περισσότερες από 1.200 ποικιλίες καρπουζιού που καλλιεργούνται παγκοσμίως.
3. Το καρπούζι είναι ένα ιδανικό για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού, επειδή δεν περιέχει λίπος ή χοληστερόλη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C και είναι μια καλή πηγή καλίου.
4. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι αποτελεί πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού καροτενοειδούς και του λυκοπενίου. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά δρουν μέσα στον οργανισμό εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
5. Το καρπούζι είναι λαχανικό! Είναι μέρος της οικογένειας Cucurbitaceae, η οποία περιλαμβάνει επίσης αγγούρια και κολοκύθες.
6. Αποτελείται από 92% νερό.
7. Το καρπούζι καλλιεργείται σε περισσότερες από 96 χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με το “PA Preferred” , το εποχιακό καρπούζι υπολογίζεται μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.
8. Στην Κίνα και την Ιαπωνία, το καρπούζι είναι ένα δημοφιλές δώρο για έναν οικοδεσπότη σε μία επίσκεψη.
9. Στο Ισραήλ, την Αίγυπτο αλλά και στη χώρα μας, η γλυκιά γεύση του καρπουζιού συνδυάζεται συχνά με την αλμυρή γεύση του τυριού φέτα.
10. Κάθε μέρος ενός καρπουζιού είναι βρώσιμο, ακόμη και οι σπόροι και η φλούδα.
Συνταγή για γρανίτα καρπουζιού
Βγάζει 6-8 μερίδες
Συστατικά
3 φλιτζάνια σάρκα καρπουζιού χωρίς τους σπόρους
1/2 φλιτζάνι σμέουρα
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
Χυμός 2 λεμονιών (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
1 1/2 φλιτζάνια ανθρακούχο νερό (με γεύση φράουλα προαιρετικά), χωρίς θερμίδες, διατηρημένο στο ψυγείο
Οδηγίες
Τοποθετήστε κύβους καρπουζιού και τα σμέουρα σε μπλέντερ. Χτυπήστε τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στραγγίξτε τα σε σουρωτήρι και κρατήστε μόνο τον χυμό τους.
Ανακατέψτε τη ζάχαρη και το νερό σε μία μικρή κατσαρόλα. Ζεσταίνετε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε στην άκρη, αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
Ανακατέψτε το σιρόπι και τον χυμό λεμονιού με το μείγμα χυμού καρπούζι. Ρίξτε το μείγμα σε ένα κλειστό δοχείο κατάψυξης. Καταψύξτε μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι παγωτού, τοποθετήστε τις μπάλες σε ψηλά ποτήρια. Ρίξτε 3 έως 4 κουταλιές της σούπας ανθρακούχο νερό με γεύση φράουλα. Σερβίρετε αμέσως.
Διαβάστε επίσης:
To παγωτό σοκολάτας που προσφέρει λίγες θερμίδες και χαρίζει λαμπερό δέρμα
Είναι υγιεινό να καταναλώνουμε κατεψυγμένα λαχανικά;
6 ισχυρά οφέλη των φρούτων του πάθους για τον οργανισμό
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση