ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 τρόποι για να τρώμε πιο υγιεινά τα ζυμαρικά μας!

Photo by Natalia Y on Unsplash

Τα ζυμαρικά, είναι για πολλούς το αγαπημένο φαγητό, σε όποια εκδοχή και αν είναι μαγειρεμένα. Κυρίως τα μακαρόνια, που δύσκολα θα αντισταθεί κανείς σε αυτά, ακόμα και αν έχει κάποια δυσανεξία ή προσπαθεί να χάσει βάρος μέσω μίας εξειδικευμένης διατροφής.

Αν και έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως για τα κατεργασμένα άλευρα, από τα οποία παράγονται και για την περιεκτικότητα τους σε γλουτένη (που επηρεάζει όσους έχουν ευαισθησία σε αυτή), παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων μας.

Παρόλα αυτά, μπορούν να συμπεριληφθούν πιο εναλλακτικά στη διατροφή μας, χωρίς να κινδυνεύουμε να λάβουμε περιττό βάρος ή να έχουμε επιπτώσεις στην πέψη.

Ακολουθούν τρεις συνταγές, που είναι αρκετά πιο υγιεινές σε σχέση με τις συνηθισμένες που χρησιμοποιούν πολλά λιπαρά.

1. Ζυμαρικά με βάση τα ρεβίθια

Η άφιξη των ζυμαρικών με βάση ρεβίθια πριν από λίγα χρόνια ήταν όφελος για τους λάτρεις των ζυμαρικών παντού. Μαγειρεύονται σαν κανονικά ζυμαρικά αλλά είναι χωρίς γλουτένη και προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Έχουν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης, παραπάνω από το διπλάσιο των ινών και 30% λιγότερους καθαρούς υδατάνθρακες από το τυπικό μπολ ζυμαρικών. Η γεύση θυμίζει όσπριο, είναι παραπλήσιο σε συνοχή με τα ζυμαρικά και είναι το ίδιο νόστιμα ζεστά ή κρύα σαν σαλάτα.

Photo by Juan Encalada on Unsplash

2. Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Για τους λάτρεις των ζυμαρικών που δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τη γλουτένη αλλά αναζητούν κάτι πιο θρεπτικό από τα παραδοσιακά ζυμαρικά σιμιγδάλι, η καλύτερη επιλογή είναι τα ολικής αλέσεως. Πολλές εταιρείες διαθέτουν μια πλήρη σειρά ζυμαρικών ολικής αλέσεως (φτιαγμένη από 100% αλεύρι σκληρού σίτου ολικής αλέσεως) για να ικανοποιήσει κάθε προτίμηση. Σε γεύση είναι λίγο πιο γήινα από τα λευκά μακαρόνια και έχουν πιο πυκνή υφή. Πολλοί πιστεύουον ότι ταιριάζουν αρκετά με τα πέστο, αλλά και οι πιο όξινες γεύσεις τους ταιριάζουν αρκεί να τις εξισορροπήσετε με τα μπαχαρικά.

3. Ζυμαρικά φτιαγμένα με quinoa 

Συχνά αναμιγνύονται με άλλους κόκκους, οι οποίοι συνδυάζουν οργανικό καλαμπόκι και καστανό ρύζι, με βιολογικό quinoa για να δημιουργήσουν διάφορα σχήματα χωρίς γλουτένη . Οι περισσότερες ποικιλίες προσφέρουν περίπου 3 γραμμάρια ινών και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τα μείγματα δημητριακών μπορούν να είναι ένας εύκολος τρόπος για να δοκιμάσετε τους αρχαίους σπόρους.

Ενώ πολλά από αυτά τα ζυμαρικά είναι χωρίς γλουτένη, λάβετε υπόψη ότι τα συλλαβισμένα, einkorn και farro είναι αρχαίοι τύποι σιταριού.

Επομένως, κάθε χυλοπίτες που γίνονται με αυτούς τους κόκκους δεν είναι κατάλληλα για όσους πρέπει να αποφύγουν τη γλουτένη. Αλλά είναι νόστιμες εναλλακτικές λύσεις, ειδικά το farro, το οποίο είναι αρκετά γήινο και ταιριάζει καλά με δυνατό τυρί, όπως η φέτα και τα φρυγανισμένα καρύδια.

Η γεύση μπορεί να ποικίλει από γήινη έως ξηρή έως ήπια. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με οποιονδήποτε τρόπο που συνήθως μαγειρεύετε τα ζυμαρικά.

 

Διαβάστε επίσης:

6+1 τρόποι για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη σε πρωτεΐνες

Tι είναι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και πώς προστατεύουν τον οργανισμό

Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση