Διατροφή

4 μύθοι γύρω από το αλάτι

Photo by Jason Tuinstra on Unsplash

Το αλάτι όσο και αν νοστιμίζει τα φαγητά είναι καλό να καταναλώνεται με μέτρο. Η ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα είναι τα 1,3 γραμμάρια και αυτό γιατί αν και δεν περιέχει θερμίδες προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατακράτηση υγρών που προκαλεί αύξηση στο βάρος.

Τη στιγμή που κλονίζεται η υγεία σε αυτό τον ανησυχητικό βαθμό, είναι καλό να ξέρουμε πώς να τη διαφυλάξουμε με μία πιο υγιεινή διατροφή. Ειδικά όσον αφορά το αλάτι που καταναλώνουμε καθημερινά σε όλα τα φαγητά που μαγειρεύουμε.

Το αλάτι περιέχεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Περιλαμβάνει διάφορα μέταλλα όπως σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και σε ορισμένες περιπτώσεις ιώδιο. Επειδή όμως συναντάται σε διάφορες μορφές και εμπλέκεται σε ανησυχίες που αφορούν την υγεία, είναι αναγκαίο να γνωρίζετε τι ισχύει πραγματικά γύρω από αυτό. Δείτε τους τέσσερις πιο συνηθισμένους μύθους για το αλάτι:

Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι πιο ευεργετικό από το επιτραπέζιο

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ζήτηση για το ροζ αλάτι αντί του επιτραπέζιου. Η επιστήμη όμως δεν διαθέτει πολλά αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξει ότι είναι όντως καλύτερο.

Το αλάτι Ιμαλαΐων προέρχεται μέσα και γύρω από το Πακιστάν και εξακολουθεί να αποτελείται πάνω από 97 % από χλωριούχο νάτριο, δηλαδή το ίδιο με το επιτραπέζιο. Το ροζ χρώμα του προέρχεται από τα ανόργανα άλατα όπως σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο που περιέχονται σε αυτό. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά έχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Οι ποσότητες όμως είναι τόσο μικρές που είναι απίθανο να συμβεί αυτό. Επιπλέον, στο επιτραπέζιο αλάτι, προστίθεται ιώδιο για την κατάλληλη λειτουργία του θυρεοειδούς και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι η μοναδική πηγή ιωδίου για κάποιον. Το ροζ αλάτι δεν επεξεργάζεται άρα δεν περιέχει ιώδιο.

Photo by Andrijana Bozic on Unsplash

 Μια δίαιτα με  χαμηλή ποσότητα σε αλάτι είναι πάντα καλή

Η άποψη αυτή δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και αυτό γιατί οι έρευνες αλλάζουν συχνά και πολλές φορές ακυρώνει η μία την άλλη. Είναι αλήθεια όμως είναι ότι η διακοπή του αλατιού είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε πολλούς ασθενείς με υπέρταση και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μία αναδυόμενη όμως έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο συνδέεται με καρδιαγγειακούς κινδύνους. Αυτές οι νέες σύγχρονες μελέτες υπονοούν τη δυνατότητα να μην μειωθεί το νάτριο αλλά να αυξηθούν και άλλα μεταλλικά στοιχεία, συγκεκριμένα το κάλιο, που προστατεύει την υγεία.

Η έρευνα εξελίσσεται διαρκώς και ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι πάντοτε χρήσιμες, το καλύτερο που μπορεί να γίνει για να προωθηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια υγιής σχέση με τα τρόφιμα είναι να καταναλώνεται με μέτρο.

Είναι εύκολο να εντοπίζονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Φυσικά τα αλμυρά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ωστόσο και οι γλυκές τροφές περιέχουν αλάτι. Τα μπισκότα, τα δημητριακά, τα ψωμιά, ακόμη και το παγωτό περιέχουν όλα αλάτι ως συντηρητικό αλλά και για καλύτερη γεύση. Επομένως δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίζετε τα τρόφιμα με αλάτι βασιζόμενοι αποκλειστικά στη γεύση. Μπορείτε πάντα να ελέγχετε τα συστατικά που περιέχονται στις συσκευασίες των τροφίμων,

Τρώμε περισσότερο αλάτι από ποτέ

Η άποψη αυτή δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Αντιθέτως παλιότερα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιούταν περισσότερο το αλάτι για να συντηρεί τα τρόφιμα χωρίς τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων. Από την εφεύρεση της ψύξης και έπειτα το αλάτι χρησιμοποιούταν μόνο στα φαγητά όπως κι σήμερα.

Η άποψη αυτή μπορεί να προέκυψε επειδή πολλοί είναι αυτοί που προσθέτουν μεγάλη ποσότητα αλατιού για να νοστιμίσουν το φαγητό τους.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον διαιτολόγο σας ή τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας που απαιτεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής.  Η υγεία του οργανισμού συνδέεται άμεσα με αυτά που τρώμε και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.