Διατροφή

5 λόγοι που δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Photo by alan KO on Unsplash

Αν έχετε ξεχάσει πλέον τη γεύση της πίτσας και του αγαπημένου σας γλυκού και δεν παρατηρείτε καμία αλλαγή στο σώμα σας  ή στη ζυγαριά σας τότε σίγουρα θα νιώθετε απογοητευμένοι.

Προτού τα παρατήσετε και παραδοθείτε στους γευστικούς και παχυντικούς πειρασμούς σκεφτείτε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνετε κάτι λάθος. Υπάρχει λόγος που δεν μπορείτε να χάσετε κιλά από τη στιγμή που αποφεύγετε συνειδητά φαγητά που γνωρίζετε ότι το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι η απόλαυση της στιγμής.

Για να εντοπίσετε το λάθος που κάνετε ξεκινήστε να καταγράφετε καθημερινά σε ένα σημειωματάριο τις τροφές που καταναλώνετε, τις ώρες που γευματίζετε και τις ποσότητες φαγητού που βάζετε στο πιάτο σας. Αυτή είναι η αρχή που πρέπει να κάνετε σύμφωνα με τους διαιτολόγους. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα για τη διατροφή σας. Από εκεί και έπειτα δείτε τους 5 βασικούς λόγους που σας εμποδίζουν να χάσετε κιλά. Πιθανότατα θα «κρύβονται» κάπου μέσα στις σημειώσεις σας.

1. Καταναλώνετε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες

Μπορεί να νομίζετε ότι καταναλώνοντας μόνο υγιεινά τρόφιμα άσχετα με την ποσότητα τους θα καταφέρετε να χάσετε βάρος. Η σκέψη αυτή δεν είναι απόλυτα σωστή. Ακόμα και οι θρεπτικές τροφές έχουν θερμίδες.

Για παράδειγμα μία κουταλιά της σούπας λάδι περιέχει 155 θερμίδες και ένα ολόκληρο αβοκάντο περίπου 320 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι αν φτιάξετε μία σαλάτα με αυτά τα υλικά και προσθέσετε και ξηρούς καρπούς κ.τ.λ. τότε θα έχετε ήδη λάβει 500 θερμίδες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε αυτές τις τροφές. Άλλωστε είναι ιδιαίτερα θρεπτικές για τον οργανισμό. Χρειάζεται απλά προσοχή στην ποσότητα των μερίδων και στην αναλογία τους σε αυτές.

Μπορείτε για παράδειγμα αντί για ένα αβοκάντο να φάτε το μισό και να προσθέσετε στην σαλάτα περισσότερο αγγούρι που αποτελείται κυρίως από νερό.

2. Ακολουθείτε δίαιτες detox για μεγάλα διαστήματα

Οι φρέσκοι χυμοί και τα smoothies είναι σίγουρα ωφέλιμα για εσάς όμως όχι για πολύ καιρό. Αν η διατροφή σας αποτελείται μόνο από αυτά τότε θα χάνετε υγρά και μυϊκή μάζα αντί για λίπος. Σταδιακά θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι πήρατε πίσω τα κιλά που χάσατε.

Για να αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα, αντί να καταναλώνετε χυμούς προτιμήστε τα τρώτε ολόκληρα τα λαχανικά και τα φρούτα αντί τον χυμό τους. Με τον τρόπο αυτό θα λάβετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ίνες που είναι σημαντικές για το πεπτικό σύστημα.

3. Μετράτε τις θερμίδες

Είναι καλό να ελέγχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αυτό εξηγείται γιατί πολλοί έχουν την τάση να εξισώσουν τις θερμίδες στα τρόφιμα.

Μία μπάρα σοκολάτας μπορεί να έχει 300 θερμίδες όπως ακριβώς μία μεγάλη χούφτα αμύγδαλα όμως δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία. Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν τα τρόφιμα είναι αυτά που βοηθούν στις καύσεις του μεταβολισμού.

Επίσης δεν μπορείτε να βασίζεστε μόνο στις θερμίδες και αυτό γιατί δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε πόσες ακριβώς θερμίδες «καίτε» καθημερινά.

 

Photo by Brooke Lark on Unsplash

 

4. Δεν χρησιμοποιείτε μαχαίρι όταν τρώτε

Όταν δεν χρησιμοποιείτε μαχαίρι κάνετε μεγαλύτερες μπουκιές και τρώτε πιο γρήγορα το φαγητό σας. Ο εγκέφαλος όμως χρειάζεται περίπου είκοσι λεπτά για να συνειδητοποιήσει ότι έχετε φάει και να εκτιμήσει πόσο γεμάτο είναι πραγματικά το στομάχι.

Επομένως μέσα σε αυτά τα είκοσι λεπτά θα έχετε ήδη τελειώσει το πιάτο σας όμως δεν θα αισθανθείτε την αίσθηση του κορεσμού. Αυτό μπορεί να σας ωθήσει να τρώτε μεγαλύτερες μερίδες ή να κάνετε άτακτα τσιμπολογήματα.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι πεινάτε παρά το γεγονός ότι έχετε καταναλώσει ένα πιάτο φαγητό τότε σίγουρα τρώτε μεγάλες μπουκιές. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαχαίρι και να κόβετε τη μερίδα σας σε μικρά κομμάτια. Μασήστε αργά το φαγητό για να μπορέσετε να νιώσετε κορεσμό.

5. Υπάρχουν λόγοι υγείας
Αν παρατηρείτε ότι έχετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής και ωστόσο δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά τότε μάλλον πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Ίσως να πάσχετε από θυροειδή που θα πρέπει να ρυθμίσετε με φαρμακευτική αγωγή. Ένα ακόμη ενδεχόμενο είναι να βιώνετε μία περίοδο γεμάτη άγχος και στρες. Όσοι βιώνουν αυτές τις ψυχικές καταστάσεις συνήθως έχουν την τάση να τρώνε όχι γιατί πεινάνε αλλά για να νιώσουν καλύτερα.

Μία ακόμα επίπτωση που έχει το άγχος στον οργανισμό είναι να μπλοκάρει το πεπτικό σύστημα προκαλώντας φουσκώματα στο στομάχι και το έντερο διαταράσσοντας τον μεταβολισμό.

Τέλος προκαλεί αϋπνίες που δεν επιτρέπουν τον οργανισμό να ξεκουράζεται για να ανακτά τις φυσιολογικές λειτουργίες του.