Διατροφή

5 μαγειρικά tips για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας πιθανότατα σας έχει παροτρύνει να ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή που σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή θα οδηγήσει γρηγορότερα στη θεραπεία σας. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το φαγητό σας αφού πολλά από τα αγαπημένα σας τρόφιμα είναι συμβατά με όσα ορίζει το νέο σας διατροφικό πλάνο. Τα βότανα δίνουν νοστιμιά και φρεσκάδα σε κάθε συνταγή, τα καρυκεύματα ζωντάνια και πικάντικη γεύση, τα καρύδια προσθέτουν υφή και βουτυρώδη αίσθηση, ενώ τα τσάι είναι μία από τις πιο δυνατές φυσικές πηγές σε αντιοξειδωτικά. Καρδιολόγοι αλλά και γκουρμέ chef, μοιράζουν συχνά συμβουλές για την παρασκευή νόστιμων γευμάτων που θα ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σας. Εδώ βρίσκονται οι βασικότερες από αυτές που μπορείτε να εφαρμόσετε στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή αλλά και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ανακαλύψτε ξανά τη γεύση και την υφή των βοτάνων και των μπαχαρικών

Το αλάτι και το λίπος είναι δύο συστατικά που αγαπούν ή έχουν συνηθίσει πολλοί να χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνουν καλό στην υγεία τους. Η συχνή επανάληψη στη χρήση αυτών των δύο έχει ως αποτέλεσμα να βλάπτει την υγεία της καρδιάς και να εξασθενεί τη γεύση. Υπάρχουν πολλές περισσότερες ευεργετικές επιλογές όσον αφορά στο μαγείρεμα ενός γεύματος που μπορούν εξίσου να νοστιμίσουν το πιάτο σας. Τα βότανα και τα μπαχαρικά και πιο συγκεκριμένα ο βασιλικός, η ρίγανη, το θυμάρι, το κόλιανδρο, το τζίντζερ και η πάπρικα, είναι μερικά από αυτά που θα δώσουν έξτρα γεύση χωρίς τις βλαβερές συνέπειες του λίπους.

Συνοδεύστε με λαχανικά τα κυρίως γεύματα σας

Τίποτα δεν καταστρέφει ένα καλό γεύμα όσο ένα βαρετό συνοδευτικό πιάτο. Λάβετε υπόψη ότι τα ψητά όπως και τα ωμά λαχανικά συνδυάζονται εξαιρετικά με το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά. Ένας άψογα μαγειρεμένος σολομός έχει ακόμα πιο ευχάριστη γεύση, όταν τον σερβίρετε με λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια και καρότα. Για τους περισσότερους ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και πολλών σεφ, τα λαχανικά σημαίνουν συνοδευτικσα πιάτα και αυτά με τη σειρά τους είναι συχνά μια δεύτερη σκέψη. Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός του πιάτου είναι πολύ σημαντική για το τελική του γεύση. Όταν ψωνίζετε στο μπακάλικο ή στην λαϊκή αγορά, φροντίστε να επιλέγετε κυρίως εποχιακά φρούτα και λαχανικά γιατί είναι πάντα φρέσκα. Τα εσπεριδοειδή είναι κυρίως διαθέσιμα τον χειμώνα και από τα πιο γευστικά και πολύτιμα συστατικά στις σαλάτες, τις σάλτσες και το μαγείρεμα. Οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες είναι μία ακόμα πολύ γευστική και θρεπτική επιλογή για τις σούπες σας.

Φτιάξτε σπιτικό ζωμό από λαχανικά ή κρεατικά

Ο ζωμός είναι το θεμελιώδες συστατικό οποιασδήποτε σούπας ή σάλτσας, οπότε είναι σημαντικό να τον εμπλουτίσετε με όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το να φτιάξετε το δικό σας απόθεμα σε σπιτικό ζωμό, είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Μπορείτε να ρίξετε σε μία κατσαρόλα ό,τι σας έχει περισσέψει από τα λαχανικά που χρησιμοποιήσατε για την παρασκευή του γεύματος σας μαζί με σέλινο, μαϊντανό, κρεμμύδια και μπαχαρικά και να τα βράσετε όλα μαζί. Στη συνέχεια τα σουρώνετε και κρατάτε τον ζωμό στο ψυγείο ή ακόμα και στην κατάψυξη. Την ίδια τακτική ακολουθείτε και για την παραγωγή ζωμού κρέατος. Η σημασία αυτού δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο η παραγωγή σπιτικού ζωμού είναι ιδιαίτερα οικονομική αλλά με το ότι είναι πολύ πιο υγιεινή από τους συσκευασμένους αφού αποφεύγετε τα συντηρητικά, το έξτρα λίπος και ελέγχετε την ποσότητα του αλατιού ρίχνοντας μόνο τη δόση που σας επιτρέπετε.

Προσθέστε ξηρούς καρπούς για υφή και γεύση

Μελέτες έχουν δείξει ότι μερικοί ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Οι ωμοί ή ελαφρώς ψημένοι ξηροί καρποί, αποτελούν τις πιο υγιεινές επιλογές για την υγεία της καρδιάς, επειδή δεν περιλαμβάνουν πρόσθετα έλαια ή ανθυγιεινά λίπη. Πολλές μάλιστα κουζίνες χρησιμοποιούν τα καρύδια ως βασικό συστατικό στις συνταγές τους. Για παράδειγμα, θα βρείτε φιστίκια σε σάλτσες ή καρυκεύματα μέσα σε πολλά πιάτα εμπνευσμένα από την Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Αφρική.

Συμπεριλάβετε το τσάι στο μαγείρεμα

Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι τσάι με το πρωινό σας ή πριν τον ύπνο, μπορείτε να δοκιμάσετε να το χρησιμοποιήσετε και ως συστατικό στο μαγείρεμα. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση τόσο της κακής χοληστερόλης όσο και της αρτηριακής πίεσης. Το πράσινο όπως και το μαύρο τσάι έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς δεδομένου ότι περιέχουν τις περισσότερες ωφέλιμες ιδιότητες. Το τσάι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για έναν ζωμό ή σάλτσα και σε υγρή μορφή για μαγείρεμα στον ατμό.

 

Διαβάστε επίσης:

Oι 5 κανόνες της υγιεινής διατροφής

5 λανθασμένοι μύθοι για τη διατροφή που μας κάνουν να παίρνουμε ξανά βάρος

Γιατί πονάει η καρδιά μας όταν βιώνουμε μια απώλεια ή όταν είμαστε πληγωμένοι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση