Διατροφή

6 Κρυφά οφέλη που έχουν τα σταφύλια για την υγεία

Photo by miryam on Unsplash

Πιθανότατα έχετε ακούσει τον όρο «superfood» που χρησιμοποιήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς ένας επιστημονικός όρος, αλλά περιλαμβάνει γενικά όλα τα φυσικά τρόφιμα που θεωρούνται πιο θρεπτικά από άλλες επιλογές.

Σύμφωνα με την American Heart Association, παρόλο που δεν υπάρχει μια παγκοσμίως αποδεκτή λίστα με superfoods, οι περισσότεροι διατροφολόγοι και ειδικοί συμφωνούν ότι τα σταφύλια, γενικά θεωρούνται εξαιρετικά για την καρδιά και τη γενική υγεία, όταν ενσωματώνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα οφέλη για την υγεία ξεκινούν από τις φλούδες τους, όπου περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά – χημικά φυτών που περιέχουν ενώσεις που προλαμβάνουν διάφορες ασθένειες. Στη συνέχεια, τα οφέλη για την υγεία επεκτείνονται σε μία σειρά από πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν διάφορα είδη καρκίνων, το Αλτσχάιμερ και τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, τα οφέλη δεν σταματούν εκεί.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Αναζωογονούν το δέρμα

Περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος. Στην πραγματικότητα, μπορούν ακόμη και να το προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, που προκαλεί τον καρκίνο του δέρματος και φωτογήρανση. Επίσης ενισχύουν τον σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο ευθύνεται για τη νεανική σφριγηλότητα του προσώπου.

Προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου 

Η ρεσβερατρόλη που περιέχουν τα σταφύλια είναι μία χημική ένωση η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των πλακών και ελευθέρων ριζών που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο και ενδεχομένως να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ. Βοηθά επίσης στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει την γνωστική επιδεξιότητα.

Photo by Jakub Kapusnak on Unsplash

Χαρίζουν περισσότερη ενέργεια

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα σταφύλια, μπορούν να σας δώσουν την απαραίτητη ώθηση ενέργειας. Συχνά καταναλώνονται από αθλητές, καθώς αποτελούν το τέλειο σνακ πριν από την προπόνηση.

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα οφέλη για την υγεία επεκτείνονται στην καρδιά. Τα σταφύλια περιέχουν πολυφαινόλες που καταστέλλουν την αθηροσκλήρωση, δηλαδή έναν τύπο καρδιακής νόσου, που προκύπτει από τη συσσώρευση χοληστερόλης στα αρτηριακά τοιχώματα της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Προστατεύουν τα μάτια

Η βιταμίνη Α και η λουτεΐνη, που περιέχονται στα σταφύλια, μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των ματιών. Πιθανώς να γνωρίζετε για τη βιταμίνη Α, όμως μπορεί να μην ξέρετε αρκετά για τη λουτεΐνη. Αυτή είναι μια ουσία, που βρίσκεται σε μια ποικιλία λαχανικών και είναι απαραίτητη για τους αμφιβληστροειδείς και για την προστασία τους από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν περιττό άγχος και εκφυλισμό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Bascom Palmer Eye Institute στο Πανεπιστήμιο του Miami, τα σταφύλια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των οφθαλμολογικών παθήσεων.

Δυναμώνουν τα οστά

Τα σταφύλια περιέχουν μαγγάνιο, μία ουσία που βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών. Πρόκειται για ένα μέταλλο που υπάρχει ήδη στο σώμα μας σε μικρές ποσότητες. Συμβάλλει στο να διατηρούνται υγιή τα οστά και επιτρέπει στο σώμα να απορροφά καλύτερα το ασβέστιο. Επίσης ενισχύει το μεταβολισμό, ρυθμίζει τις ορμόνες και ομαλοποιεί το σάκχαρο στο αίμα.

 

Διαβάστε επίσης:

6+1 λόγοι που οι μπανάνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας

10 στοιχεία που σπάνια αναφέρονται για το καρπούζι

Τι μαρτυρούν τα πρησμένα χείλη και γλώσσα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση