Τα φυλλώδη λαχανικά είναι όλα πολύ θρεπτικά, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αλλά τι πραγματικά είναι αυτό που κάνει τη ρόκα να ξεχζωρίζει;
Θρεπτική αξία για 2 φλυτζάνια:
10 θερμίδες
1 γρ πρωτεΐνης
1 γρ λίπος
1 γρ υδατάνθρακες
0,5 γραμμάρια ινών
1.476 χιλιοστόγραμμα καλίου
284 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α
64 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
44 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ
39 χιλιοστόγραμμα φυλλικού οξέος
19 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου
0,5 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
Η ρόκα προσφέρει μερικά οφέλη για την υγεία που σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Η ρόκα έχει μια εξαιρετικά χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα: Με 90% νερό, φέρνει τον κορεσμό για αρκετή ώρα με πολύ λίγες θερμίδες.
Μπορεί να ενισχύσει την αθλητική σας απόδοση
Το φυλλώδες λαχανικό είναι γεμάτο με φυσικά νιτρώδη άλατα, ενώσεις που είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και ενισχύουν τη φυσική απόδοση μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου που πρέπει να πάρετε ενώ είστε δραστήριοι.
Τρώγοντας μια σαλάτα ρόκα για μεσημεριανό γεύμα, μπορεί να σας επιτρέψει να πιέσετε περισσότερο τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης αργά το απόγευμα.
Προωθεί την υγιή αρτηριακή πίεση
Εκτός από το ότι είναι πλούσιο σε νιτρώδη που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, η ρόκα είναι μια πρώτη πηγή καλίου – 2 φλιτζάνια αντιστοιχούν σε 3 1/2 μεσαίες μπανάνες. Το μέταλλο αυτό χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ προκαλεί τον οργανισμό να παράγει περισσότερο νάτριο, το οποίο μαζί μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε έλεγχο.
Διατηρεί την καλή όραση
Όλο αυτό το μπλε φως στο οποίο εκτίθενται τα μάτια σας από τις οθόνες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες με την πάροδο των χρόνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οφθαλμικές παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.
Πώς βοηθάει η ρόκα: Είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά για την ικανότητα τους να προστατεύουν την υγεία των ματιών και να επιβραδύνουν την πρόοδο της βλάβης που προκαλείται από το μπλε φως.
Προστατεύει το οστά
Η ρόκα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αλλά είναι γεμάτη με βιταμίνη Κ, την οποία ο οργανισμός χρειάζεται να χτίσει και να διατηρήσει πυκνά, ανθεκτικά οστά.
Η έλλειψη βιταμίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάγματα , ειδικά αργότερα στη ζωή, αλλά η τακτική κατανάλωση ρόκας θα σας βοηθήσει να είστε υγιείς: 2 φλιτζάνια σαλάτας έχει καλύπτει τη μισή ημερήσια ανάγκη για βιταμίνη Κ.
Μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες
Μπορεί να μην εκπλήσσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι πιο υγιείς συνολικά, καθώς διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.
Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες Β σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως η ρόκα, θεωρείται ότι βοηθούν στην προστασία από βλάβες του DNA, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο: Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μόλις δύο έως τριών μερίδων την εβδομάδα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι, στο στήθος και στο δέρμα.
Διαβάστε επίσης:
9 μη αμυλούχα λαχανικά για τον έλεγχο του διαβήτη
Ποια τρόφιμα καταπολεμούν την κόπωση
Ποια είδη πράσινης σαλάτας είναι πιο υγιεινά;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση