Διατροφή

Ποιες διατροφικές συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 50%

Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash

Τα εγκεφαλικά επεισόδια, είναι από τα πιο συνηθισμένα νευρολογικά νοσήματα και αφορούν τον έναν στους έξι ενήλικες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο σημειώνονται 25.000 περιστατικά.
Όπως ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης, είναι η πρόληψη. Η διατροφή σε αυτή την περίπτωση, είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων, που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα προσβολής από εγκεφαλικό μέχρι και κατά 50%

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Πιείτε τσάι

Πιείτε καθημερινά τρία φλιτζάνια με πράσινο ή λευκό τσάι για να περιορίσετε την πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι και 33%, σύμφωνα με δύο μελέτες. Και τα δύο παρασκευάσματα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που μειώνουν τα τριγλυκερίδια.

Θυμηθείτε να μην αφήσετε το πράσινο τσάι να κάτσει για πάνω από δύο λεπτά, διότι υπάρχει κίνδυνος να πικρίσει. Για το λευκό μπορείτε να περιμένετε, από τέσσερα έως και δεκαπέντε λεπτά, καθώς έχει πιο γλυκιά γεύση.

Ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού 

Αν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες, ή αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, για σωματική δραστηριότητα, τότε μπορείτε να ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού, καθώς έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών, ότι μειώνεται κατά 27% η πιθανότητα εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οποιαδήποτε κίνηση, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα, των τριγλυκεριδίων και άλλων μεγάλων παραγόντων κινδύνου.

Photo by Sander Dalhuisen on Unsplash

Φάτε πατάτες

Η απόλαυση μιας μεγάλης πατάτας (με τη φλούδα) καθημερινά, βοηθά στο να διατηρείται υπό έλεγχο η αρτηριακή σας πίεση. Οι πατάτες είναι γεμάτες με κάλιο, το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα σας, οπότε έχετε και χαμηλότερη πίεση στο αίμα.
Άλλες πλούσιες σε κάλιο επιλογές, περιλαμβάνουν σπανάκι, ντομάτες, σταφίδες, αβοκάντο, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και μπανάνες.

Λάβετε αρκετή βιταμίνη C

Η βιταμίνη C σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου, μιας ουσίας που συσφίγγει το δέρμα και χρησιμοποιεί το σώμα για να επιδιορθώσει και να ενισχύσει τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του εγκεφάλου.

Φάτε μαγειρεμένες ντομάτες

Η χρωστική που δίνει στις ντομάτες το έντονο χρώμα τους, το λυκοπένιο, είναι επίσης ένα αντιφλεγμονώδες που βοηθά στην προστασία των αρτηριών από βλάβες. Η κατανάλωση μισού φλιτζανιού κάθε μέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου 26% ή περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα. Για καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να τις φάτε μαγειρεμένες και αυτό γιατί η θερμότητα τριπλασιάζει την απορρόφηση του λυκοπενίου.

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Αν περιλάβετε μπόλικη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 29%, σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Neurology».
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου πήζουν το αίμα, αλλά η λήψη σταθερής ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή, είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε τα επίπεδα τους σταθερά. Όλες οι πρωτεΐνες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά τα ψάρια φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά, όχι μόνο τη μειώνουν, αλλά επίσης διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία σε άριστη κατάσταση.