Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, βιώνουν μια ψυχική κατάσταση, που θεωρείται αίτιο κατάθλιψης, γνωστό ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD). Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως, απώλεια εστίασης, μειωμένη διάθεση και δυσκολία στην αφύπνιση.
Το θετικό όμως είναι, ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν με το χειμώνα.
Δείτε τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να νικήσετε τη χειμερινή μελαγχολία
Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ όπως φακές και φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β, ζωτικής σημασίας για μια σειρά σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της υγιούς ανάπτυξης και λειτουργίας των κυττάρων.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychiatric Research , οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη, έχουν χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος από τα υπόλοιπα υγιή.
Τα φυλλώδη χόρτα όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι φορτωμένα με φυλλικό οξύ. Οι φακές επίσης. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων φακών έχει περίπου 358 mcg φυλλικού οξέος , που είναι το 90% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.
Ιώδη τρόφιμα, όπως μούρα και δημητριακά ολικής αλέσεως: Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Reviews , μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί δυνητικά να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία αλλάζει τις συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών, για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Για να πάρετε τις ίνες που χρειάζεται το σώμα και ο εγκέφαλός σας, προτιμήστε μούρα και τροφές ολικής αλέσεως. Ένα φλιτζάνι ακατέργαστων σμέουρων, θα σας δώσει 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Επίσης τα ολόκληρα δημητριακά όπως βρώμη και φαγόπυρο είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Εάν αισθάνεστε ζάλη, συνδυάστε τα δύο σε ένα smoothie μούρων.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως τα σταυρανθή λαχανικά και η σόγια: Ο διαιτητικός ψευδάργυρος και ο σίδηρος μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research . Για να πάρετε τη δόση σιδήρου, καθώς και μια ώθηση της βιταμίνης C, προσθέστε σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο στη διατροφή σας.
Ξηροί καρποί και σπόροι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Όπως και οι φυτικές ίνες, τα ωμέγα-3 είναι σημαντικά για την καλή ψυχική υγεία, επειδή μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής. Οι λιναρόσπόροι είναι η πλουσιότερη πηγή ωμέγα-3 διατροφής, με περίπου 2.350 mg ανά κουταλιά της σούπας , τιμή που είναι πραγματικά μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη. Τα καρύδια, οι σπόροι chia και οι σπόροι κάνναβης, είναι επίσης πλούσιοι σε ωμέγα-3.
Ζυμωμένα τρόφιμα γεμάτα προβιοτικά: Η βελτίωση της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου με προβιοτικά, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο άγχος και την κατάθλιψη. Ένας βασικός τρόπος για να το ενισχύσετε, είναι να τρώτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
Αυτά, είναι πλούσια σε προβιοτικά που ενισχύουν με καλά βακτήρια το έντερο, βοηθώντας στην ενίσχυση της υγείας του σώματος και του εγκεφάλου. Άλλα είδη τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τα τουρσιά.
Διαβάστε επίσης:
Πώς πρέπει να τρώμε για να ζήσουμε περισσότερο;
Πώς να ελέγξετε τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκoύ συνδρόμου
Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακή υγεία: Τι πρέπει να προσέξετε
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση