Παρόλα αυτά υπάρχουν φυτικές τροφές που περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου.
Η διαφορά μεταξύ του σιδήρου που λαμβάνουμε από ζωική πηγή (οργανικός σίδηρος) σε σχέση με αυτόν που λαμβάνουμε από φυτική πηγή (ανόργανος σίδηρος), υπόκειται στην απορροφητικότητα από τον οργανισμό.
Αν και ο οργανικός σίδηρος είναι πιο βιοδιαθέσιμος και απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό δεν σημαίνει ότι είναι πιο ωφέλιμος από τον ανόργανο. Σύμφωνα με το «World Cancer Reaserch» η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Επίσης σε μελέτη της «European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)» που σύγκρινε τα επίπεδα πρόσληψης σιδήρου σε 33.000 κρεατοφάγους, 18.000 χορτοφάγους και 2.500 vegans διαπίστωσε ότι οι vegans σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά, αμέσως μετά ακολούθησαν οι χορτοφάγοι και τέλος οι κρεατοφάγοι.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις καλύτερες τροφές για χορτοφάγους και vegan που είναι πλούσιες σε σίδηρο
1. Φακές
Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο και πρωτεΐνες και ίνες. Επομένως καλό θα ήταν να τις καταναλώνετε συχνά. Κάθε κούπα από μαγειρεμένες φακές περιέχει 6,59 mg σίδηρο και 17,86 mg πρωτεΐνη. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι όσοι τρώνε αρκετά φακές μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο και καρδιακών νοσημάτων.
2. Λευκά φασόλια
Κάθε κούπα από λευκά φασόλια περιέχει 5,2 mg σίδηρο. Τα πλεονεκτήματα τους μοιάζουν με αυτά που έχουν οι φακές. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η συχνή τους κατανάλωση ελαττώνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Άλλες κατηγορίες φασολιών όπως για παράδειγμα τα μαύρα φασόλια, τα ρεβύθια και τα κόκκινα φασόλια περιέχουν εξίσου ικανοποιητικά ποσά σιδήρου.
3. Tofu
To tofu είναι ένα τυρόπηγμα φασολιών που παρασκευάζεται από την πήξη του γάλακτος από σόγια. Είναι ένα τρόφιμο δημοφιλές στους vegans και τους χορτοφάγους καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου. Μιάμιση κούπα tofu περιέχει 6,65 mg σιδήρου και περίπου 10 g πρωτεΐνης.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα σόγιας μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του προστάτη. Το Tempeh και το natto είναι άλλα προϊόντα σόγιας που περιέχουν σίδηρο και μπορεί να προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την υγεία.