Η διατροφή ενός παιδιού είναι μια πρόκληση για το γονέα, ειδικά σε περίπτωση που εκείνο αρνείται να φάει πολλά τρόφιμα. Το μόνο, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στα περισσότερα, είναι ζάχαρη, την οποία βέβαια οι γονείς αποφεύγουν να τους δώσουν.
Όμως ακόμα και αν προσπαθούν να τα κρατήσουν μακριά από αυτή, εκείνη πολλές φορές «κρύβεται» σε πολλά τρόφιμα που δεν θα περίμενε κανείς. Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι το 17% των θερμίδων στις παιδικές διατροφές προέρχεται από ζάχαρη, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από ποτά όπως χυμούς και αναψυκτικά, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.
Σαφώς και υπάρχουν τρόποι να γλυκανθούν τα τρόφιμα τεχνητά για να αποφευχθούν τα πρόσθετα σάκχαρα, αλλά ίσως αναρωτιέστε εάν κάτι τέτοιο είναι πραγματικά η πιο έξυπνη εναλλακτική λύση.
Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η νεοτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη, είναι τόσο πολύ συμπυκνωμένα και χρειάζονται μόνο μικρές ποσότητες για να λειτουργήσουν ως γλυκαντικά, σύμφωνα με το «Eat Right».
Το ασφαλές όριο για αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά, είναι πολύ περισσότερο από αυτό που θα καταναλώσει ένα μέσο παιδί. Για να φτάσει το όριο της ασφαλούς κατανάλωσης, ένα παιδί 20 κιλών, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει 24 πακέτα ασπαρτάμης ή να πίνει τέσσερα κουτάκια 12-ουγγιών σόδας διατροφής κάθε μέρα, σύμφωνα με το Eat Right.
Λόγοι περιορισμού της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και βραχυπρόθεσμης απώλειας βάρους ή σταθερότητας βάρους (μέσω της Κλινικής Cleveland).
Αλλά οι γονείς θα πρέπει να είναι ακόμη προσεκτικοί με την ποσότητα ποτών που περιέχουν ζάχαρη ή εναλλακτικά για τη ζάχαρη. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στα βακτήρια του εντέρου σας, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ. Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από ένα ή δύο φλιτζάνια ποτά με μη θρεπτικά γλυκαντικά την ημέρα.
Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών περιστασιακά δεν είναι βλαβερή για τα περισσότερα παιδιά, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά.
Τα άτομα με φαινυλκετονουρία ή PKU, δεν είναι ικανά να μεταβολίζουν τη φαινυλαλανίνη, ένα αμινοξύ στην ασπαρτάμη, επομένως πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την ανάλυση της σχέσης μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και της υγείας μας, αλλά η προτεραιότητα μιας διατροφής με λιγότερη ζάχαρη και τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής τόσο για εσάς όσο και για την οικογένειά σας.
Διαβάστε επίσης:
Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος
Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης
Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσ