Διατροφή

Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά

Photo by Ella Olsson on Unsplash

Η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι όσο πιο πολλά λαμβάνει ο οργανισμός, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επισης ελαττώνει τον κίνδυνο για φλεγμονή των ασθματικών αεραγωγών.

Άλλα πολύ σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό είναι τα εξής:

– Μειώνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη και άλλων ψυχικών διαταραχών

– Ενισχύουν την όραση και προστατεύουν από παθήσεις των ματιών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

– Συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Βελτιώνουν τους καρδιαγγειακούς δείκτες όπως τα τριγλυκερίδια, η LDL χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση

– Είναι γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση. Ειδικότερα προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού

– Δρουν κατά των κρίσεων του παιδικού άσθματος

– Προωθούν την υγεία των οστών και των αρθρώσεων

Photo by Adam Jaime on Unsplash

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα, που να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Η μέση δυτική διατροφή είναι χαμηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά και πλούσια σε λιπαρά ωμέγα-6 από μεταποιημένα τρόφιμα, φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και κρέατα. Μια υγιής ισορροπία για τον οργανισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιστεύεται ότι είναι 1: 1 αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6.

Παρόλα αυτά, η τυπική σύγχρονη διατροφή παρέχει αναλογία 1:10 και 1:15. Τα ωμέγα-6 λιπαρά, εξυπηρετούν ζωτικές λειτουργίες, αλλά η υπερβολική ποσότητα σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη ωμέγα-3, μπορεί να είναι προβληματική.

Τα θέματα προκύπτουν όταν τα πολυακόρεστα λίπη, μετατρέπονται μέσα μας σε μόρια σηματοδότησης που ονομάζονται εικοσανοειδή. Τα ωμέγα-6 λιπαρά, μετατρέπονται εύκολα σε εικοσανοειδή που προάγουν τη φλεγμονή και την πήξη, ενώ αυτά που προέρχονται από ωμέγα-3 έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά, ανταγωνίζονται να μετατρέψουν τα αντίστοιχα εικοσανοειδή τους. Άρα η αύξηση των λιπαρών ωμέγα-3 θα μειώσει τη σύνθεση των προ-φλεγμονωδών και των ω-6 εικοσανοειδών.

Κατά συνέπεια, η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των επιπέδων ωμέγα-3 και ωμέγα-6, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων που προκύπτουν από υπερβολική, χρόνια φλεγμονή.

Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια υγιή ισορροπία λιπαρών, είναι να καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα,σε αυτά, όπως σολομό, φυλλώδη χόρτα, καρύδια και προϊόντα λιναρόσπορου.

Παράλληλα, καλό είναι να περιορίσετε τα μεταποιημένα και τηγανητά τρόφιμα, το αραβοσιτέλαιο κ.λπ. και να λάβετε ένα ανάλογο συμπλήρωμα.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα προϊόν ιχθυελαίου που έχει δοκιμαστεί να έχει υψηλή καθαρότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε περιβαλλοντικούς ρύπους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν είστε αφυδατωμένοι

Μελέτη απέδειξε ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

6+1 λόγοι που οι μπανάνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση