Διατροφή

Τι φταίει και δεν μπορούμε να χάσουμε κιλά

Photo by alan KO on Unsplash

Για κάποιους, η προσπάθεια να χάσουν κιλά, είναι μία μόνιμη «μάχη» με τη ζυγαριά, που τις περισσότερες φορές όχι μόνο δεν παρατηρείται μείωση αλλά αύξηση. Επομένως γεννιέται το ερώτημα «Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος»;

Η απάντηση σε μία φαινομενικά απλή απορία, είναι πάντα δύσκολο να δοθεί. Οι πιο προφανείς λόγοι, είναι η κακή διατροφή, οι μεγαλύτερες μερίδες φαγητού και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Σίγουρα όλα αυτά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση μίας δίαιτας, όμως υπάρχουν μερικές ακόμα αλήθειες, που όσο και αν μας «ενοχλούν» πρέπει να τις παραδεχτούμε, αν όντως θέλουμε να δούμε αποτελέσματα.

1. Δεν το αποφασίζετε σοβαρά ότι θα ακολουθήσετε μία συγκεκριμένη διατροφή
Αν προσεγγίζετε την απώλεια βάρους με μία βραχυπρόθεσμη στάση, τότε δεν θα καταφέρετε τίποτα στην πραγματικότητα. Αν δεν αντιμετωπίσετε το θέμα της διατροφής, ως μία συνήθεια, όπως ακριβώς βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας, τότε ίσως να καταφέρετε να χάσετε τα κιλά που σας ενοχλούν, όμως είναι πολύ πιθανό να τα ξαναπάρετε, μόλις αρχίσετε πάλι τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Αυτό που θα σας φανεί χρήσιμο και αποτελεσματικό, είναι να ακολουθήσετε μία διατροφή, που λειτουργεί και μακροπρόθεσμα. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, ακόμα και μερικές λιχουδιές που θα μπορείτε να απολαύσετε με μέτρο.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, η βιώσιμη – επιτυχημένη απώλεια βάρους, είναι αυτή που έχει μόνιμο και όχι παρωδικό αποτέλεσμα. Επομένως καλό είναι να γίνει κατανοητό ότι οι δίαιτες «αστραπή» και η υπερβολική άσκηση, συνήθως δεν λειτουργούν. Διαρκούν όσο και ο ενθουσιασμός σας και ως συνήθως δεν ξεπερνούν τους δύο με τρεις μήνες.
Η φυσιολογική απώλεια βάρους, είναι ένα με δύο κιλά την εβδομάδα. Το όριο αυτό σημαίνει ότι αν χάνετε με αυτόν τον ρυθμό, θα είναι πιο δύσκολο να ξαναπάρετε πίσω αυτά τα κιλά.

Photo by Kimzy Nanney on Unsplash

2. Η λογική του «όλα ή τίποτα»

Η στάση αυτή απέναντι στην προσπάθεια για απώλεια κιλών, είναι μία ακόμα βραχυπρόθεσμη στάση. Το να γίνεστε αυστηροί με τον εαυτό σας, δεν μπορεί να σας προσφέρει κανένα όφελος. Αντιθέτως θα κάνει τον αγώνα που δίνετε ακόμα πιο επίπονο, με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείψετε προτού καν τον ξεκινήσετε.
Η σκληρή γυμναστική και οι πολλές στερήσεις, δεν αντιπροσωπεύουν καμία υγιεινή διατροφή, ούτε καν εκείνες που σχεδιάζονται με στόχο την απώλεια κιλών. Αν μπαίνετε σε διαδικασία να τρώτε ελάχιστα και να φτάνετε στα άκρα με τις προπονήσεις, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για ψυχοσωματικά προβλήματα.

3. Δεν λαμβάνετε την κατάλληλη υποστήριξη

Είναι σημαντικό να έχετε στο περιβάλλον σας και κυρίως μέσα στο σπίτι άτομα που να σας στηρίζουν και να σας βοηθούν, να τηρήσετε μία συγκεκριμένη διατροφή. Όταν κάποιος ακολουθεί μία δίαιτα, δυσκολεύεται στην κοινωνική του ζωή, όταν θα πρέπει να ακολουθεί τις παρέες έξω για φαγητό ή ποτό.
Τα υποστηρικτικά άτομα, δεν σημαίνει ότι θα απαρνηθούν και εκείνα τις εξόδους, αλλά σίγουρα θα φροντίσουν να επιλέξουν κάποιο εστιατόριο στο οποίο θα μπορέσετε να βρείτε κάποιο κατάλληλο γεύμα για εσάς στον κατάλογο του. Επίσης δεν θα σας βάλουν σε πειρασμό να δοκιμάσετε πιάτα που δεν ενδείκνυνται για τη διατροφή σας. Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι. Αν έχετε την υπος΄τηριξη των υπόλοιπων μελών, τότε σίγουρα θα αποφεύγουν να παραγγέλνουν πίτσες και άλλες λιχουδιές και να τα τρώνε μπροστά σας.

4. Πιστεύετε ότι η άσκηση είναι το μυστικό της επιτυχίας

Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε. Η σωματική άσκηση, σαφώς και προωθεί την απώλεια κιλών, όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή. Μάλιστα σύμφωνα με τους διαιτολόγους, είναι πιο πιθανό να χάσετε περισσότερα κιλά ακολουθώντας μόνο μια διατροφή, παρά κάνοντας σκληρή γυμναστική. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να χάνετε πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που νομίζετε.

Ο ακριβής αριθμός θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της άσκησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος σας, η ένταση της δραστηριότητας, η διάρκεια της προπόνησης, η ηλικία και η σύνθεση του σώματος σας.

Επιπλέον, η εστίαση μόνο στην άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό κύκλο επιπλέον άσκησης για να κάψετε όλες τις θερμίδες που πιστεύετε ότι δεν έπρεπε να έχετε φάει. Ούτως ή άλλως, η υιοθέτηση αυτής της σκέψης μπορεί να οδηγήσει σε τεταμένη σχέση με το φαγητό και την άσκηση, καθώς και την απώλεια βάρους.

Επειδή όμως για κάθε κανόνα υπάρχει και μια εξαίρεση, ορισμένοι άνθρωποι όπως εκείνοι που έχουν «χτίσει» εδώ και χρόνια τη μυϊκή τους μάζα, μπορούν να τρώνε πολλά τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες χωρίς να κερδίζουν βάρος. Ακόμα και αυτό όμως, δεν σημαίνει είναι υγιές, καθώς μπορεί να μην λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, υγιή λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής άλεσης, είναι ιδανική για να μην πεινάτε και να μειώσετε το βάρος, ειδικά αν τη συνδυάσετε με σωματική δραστηριότητα.

Photo by picjumbo.com from Pexels

5. Ο ύπνος, το άγχος και ο φόρτος εργασίας σας δουλεύουν εναντίον σας

Το χρόνιο άγχος και η έλλειψη ύπνου, μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδο της απώλειας βάρους. Η κόπωση και η κακή διάθεση, είναι δύο παράγοντες που σας απομακρύνουν από τον στόχο σας, αφού δεν σας δίνουν απολύτως κανένα κίνητρο για να ξεκινήσετε.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να παρακάμπτετε τα γεύματα και μετά να μην έχετε την ενέργεια να βγείτε για τρέξιμο ή για κάποιου άλλου είδους γυμναστική.
Με το που τελειώσει η μέρα, όπως είναι επόμενο θα νιώσετε μεγαλύτερη πείνα και επειδή πάλι δεν θα έχετε το κουράγιο να ετοιμάσετε ένα πιο υγιεινό δείπνο, θα καταφύγετε σε κάτι έτοιμο. Όσο περισσότερο σας γίνεται συνήθεια αυτή η κατάσταση, είναι πιθανότερο να κερδίσετε βάρος παρά να διατηρηθείτε έστω στα ίδια επίπεδα.

6. Χρησιμοποιείτε συμπληρώματα αντί να τρώτε μια υγιεινή διατροφή

Η απλή κατανάλωση λιποδιαλυτών στο γραφείο, δεν πρόκειται να σας βοηθήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάποια δράση, αλλά ότι δεν λειτουργούν από μόνα τους. Χρειάζεται και από εσάς κάποια προσπάθεια, από σωματική άσκηση, μέχρι και διατροφή. Η λογική είναι ότι «δουλεύουν» συμπληρωματικά, δηλαδή σας βοηθούν να χάσετε πιο γρήγορα κιλά, αρκεί να τους δώσετε τα κατάλληλα «καύσιμα» που χρειάζονται.

Για παράδειγμα, ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα το πρωί θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες της μέρας. Επίσης θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την μυϊκή σας μάζα. Ορισμένα συμπληρώματα για απώλεια βάρους έχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν τη δράση τους, αλλά κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα ακτινίδια θεωρούνται υπερτροφές;

Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας

Μελέτη απέδειξε ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες