Διατροφή

Γιατί είναι απαραίτητα τα λιπαρά ψάρια στη διατροφή

Photo by Micheile Henderson on Unsplash

Τα λιπαρά ψάρια, εκτός από πολύ γευστικά, είναι απαραίτητα για τη διατροφή και κατά προέκταση και για την υγεία.

Σύμφωνα με την American Heart Association, καλό είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών κάθε εβδομάδα. Ο λόγος είναι ότι αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, αρθρίτιδας, άνοιας και ακόμη και ορισμένων καρκίνων, σύμφωνα με το Medical News Today.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών, καθιστώντας τα ένα απαραίτητο φαγητό για εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες.

Ένας ακόμη λόγος που τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, ο τόνος και το σκουμπρί χρειάζονται στη διατροφή μας, είναι επειδή περιέχουν πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά που ίσως να έχετε έλλειψη σε αυτά. Για παράδειγμα η βιταμίνη D μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία της κατάθλιψης, να μειώσει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος όπως και τις πιθανότητές να αναπτύξετε μια αυτοάνοση διαταραχή. Παρόλα αυτά, οι διατροφολόγοι δεν συνιστούν να τα καταναλώνετε πολύ συχνά.

Photo by Olya Kobruseva from Pexels

Τα βασικά μειονεκτήματα της υπερκατανάλωσης λιπαρών ψαριών:

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να πιστεύουν ότι τα υγιεινά τρόφιμα δεν παχαίνουν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα που σχετίζεται με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας λιπαρών ψαριών. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να τηρείτε ένα μέτρο.

Ένας ακόμα κίνδυνος, είναι ότι τα ψάρια αυτά μπορεί να περιέχουν ρύπους, που στη συνέχεια θα  συσσωρευτούν στο σώμα σας και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη ενός εμβρύου στη μήτρα. Γι ‘αυτό συνιστάται στις γυναίκες να μην υπερβαίνουν τις συνιστώμενες δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (μέσω του The NHS).

Εκτός από αυτή τη βασική παρατήρηση, ορισμένα ψάρια ιδίως ο ξιφίας περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις.

Για να αποφευχθεί αυτό, το FDA συνιστά την κατανάλωση περισσότερου κονσερβοποιημένου ελαφριού τόνου και σολομού που συγκεντρώνουν αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα.

Εναλλακτικά, αν ψάχνετε για λίγες πηγές υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, δοκιμάστε λιναρόσπορους, καρύδια, σπόρους chia και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σύμφωνα με όσα προτείνει η κλινική Mayo.

Διαβάστε επίσης:

3 tips για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου μέσω της διατροφής

Τελικά το φαγητό πριν τον ύπνο όντως μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους

Με ποια φρούτα μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση