Όσο περνούν τα χρόνια, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ότι η διατροφή μπορεί να έχει βαθιά επίδραση σε πολλές πτυχές της υγείας όπως: βάρος, καρδιαγγειακή υγεία, υγεία του εντέρου, υγεία του εγκεφάλου, επίπεδα ενέργειας και διάθεση. Πλέον η λίστα μεγαλώνει καθώς σε αυτή προστίθεται η καλή ακοή.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Μαΐου 2018, που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Nutrition», ερευνητές από τη Βοστώνη βρήκαν μια σχέση μεταξύ των προτύπων διατροφής και της διατήρησης της καλής ακοής.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 22 χρόνια ιατρικών δεδομένων από σχεδόν 71.000 γυναίκες και εξέτασαν προσεκτικά τα τρόφιμα που κατανάλωναν σε τακτική βάση.
Αφού συνέταξαν τις πληροφορίες, οι συγγραφείς της μελέτης από το Brigham και το γυναικείο νοσοκομείο, ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες των οποίων το στυλ διατροφής μοιάζει πολύ με την εναλλακτική μεσογειακή διατροφή (AMED) (αναδείχθηκε ως καλύτερη για το 2020)- ένα διατροφικό πλάνο που αποτελείται από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς , ψάρια και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ – ή τη δίαιτα για τη διακοπή της υπέρτασης (DASH) – ένα διατροφικό πλάνο με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – έδειξε σχεδόν 30% χαμηλότερο κίνδυνο για μέτρια ή χειρότερη απώλεια ακοής, σε σύγκριση με τις γυναίκες που σπάνια ακολούθησαν αυτούς τους τρόπους ζωής.
Η Jennifer Caudle, DO , πιστοποιημένη γιατρός και καθηγήτρια στο τμήμα στο Rowen University School of Osteopathic Medicine, εξηγεί την πιθανή σύνδεση. «Γνωρίζουμε ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει τόσα πολλά καλά πράγματα για το σώμα μας, όπως βελτίωση της χοληστερόλης μας, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση της φλεγμονής. Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος στον κοχλία των αυτιών».
Αν και η μέθοδος της αυτοαναφοράς των συμμετεχόντων (ανέφεραν από μόνοι τους πώς ήταν η ακοή τους όταν τους ρωτούσαν και μετά λέγανε τι είδους διατροφή κάνουν) συνοδεύεται από ένα ορισμένο περιθώριο σφάλματος, η καθηγήτρια θεωρεί ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι «βαθιά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα».
Σύμφωνα με την ίδια ένα πραγματικά σπουδαίο πράγμα για αυτά τα δεδομένα, είναι ότι υπάρχει ακόμη ένας λόγος να ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή: «Χρειαζόμαστε ακόμη περαιτέρω μελέτες για να το πούμε οριστικά, αλλά φαίνεται ότι ακολουθώντας την κατάλληλη διατροφή, μειώνεται ό κίνδυνος για απώλεια της ακοής.
Διαβάστε επίσης:
Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας
Νέα έρευνα συνδέει το γάλα με τον καρκίνο του μαστού
6 εναλλακτικές συνταγές για να τρώτε περισσότερο σπανάκι
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση