ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό

Photo by Mike Mayer on Unsplash

Τα άτομα που δεν αρρωσταίνουν συχνά ως συνήθως έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Η καλή φυσική κατάσταση είναι ο ένας παράγοντας που επηρεάζει θετικά, ενώ ο άλλος είναι η μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν σημαντικά στην αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού. Αυτά συγκεντρώνονται σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων και έχουν την ιδιότητα να τον θωρακίζουν από τον κίνδυνο διάφορων λοιμώξεων και γρίπης.

Δείτε τα πιο «ισχυρά» τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς αυτήν την περίοδο:

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα πολύ ισχυρό τρόφιμο κατά των ιών και ένα από τα ποιο χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. Η συχνή κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τη συχνότητα που εμφανίζεται ένα κρυολόγημα κατά 63% και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κατά 70%.

Γλυκάνισος

Ο γλυκάνισος περιέχει σικιμικό οξύ που χρησιμοποιείται ως βασικό υλικό για την παραγωγή του tamiflu, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά του ιού της γρίπης. Το φυτό του θεωρείται ένα φυσικό παρασιτοκτόνο και από τα πιο τα πιο δυναμωτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ginger

Το μπαχάρι αλλά και η ρίζα του ginger περιέχουν πολλά ωφέλιμα συστατικά που δρουν αποτελεσματικά για υγεία. Περιέχει σίδηρο, βιταμίνη C, κάλιο και ψευδάργυρο. Προτείνεται να καταναλώνεται και ως ρόφημα αλλά και ατόφιο μέσα στο φαγητό.

Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη είναι μία φυσική ουσία, μία φαινόλη που βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως στις φλούδες κυρίως των κόκκινων σταφυλιών, στους ξηρούς καρπούς και στα μούρα. Προστατεύει από τους παθογόνους οργανισμούς και συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, δρώντας ενάντια στη γήρανση.

 

Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

 

Τρόφιμα με βιταμίνη C

Η βιταμίνη C δρα στον οργανισμό ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με πολλές ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξη αντισωμάτων. Τα τρόφιμα στα οποία συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι το ακτινίδιο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, ο μαϊντανός και οι πιπεριές.

Βότανα

Το βότανα, κυρίως το μάραθο, η μέντα, ο κουρκουμάς, η ματζουράνα και ιδίως η ρίγανη έχουν την τάση να δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ρίγανη συγκεκριμένα και το αιθέριο έλαιο της δρα ενάντια στο κρυολόγημα και στις ρινικές λοιμώξεις και περιέχει ασβέστιο κάλιο και μαγνήσιο.

Αμύγδαλα

Σύμφωνα με μελέτες, τα αμύγδαλα και ιδίως οι φλούδες τους, διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιούς. Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά στην προστασία μόλυνσης από ιούς ενώ δρα θετικά σε εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί.