Τα φιστίκια για όσους δεν έχουν αλλεργία σε αυτά, είναι μία ιδανική επιλογή για σνακ και σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ένας ξηρός καρπός, με μεγάλη διατροφική αξία. Για να αποφύγετε να πάρετε κιλά, περιοριστείτε σε μία χούφτα. Δείτε 5 λόγους που αξίζει η κατανάλωση τους:
1. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη
Σύμφωνα με το «American Pistachio Growers», μια ανάλυση του 2019 σχετικά με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα φιστίκια αποκάλυψε ότι, όχι μόνο αποτελούν καλή πηγή με 6 γραμμάρια ανά μερίδα , αλλά και ότι τα ψημένα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ χρήσιμα και στη vegan διατροφή.
Μια πλήρης πρωτεΐνη περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα – το είδος που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράξει μόνο του και πρέπει να πάρει από τα τρόφιμα. Δεδομένου ότι οι περισσότερες πλήρεις πρωτεΐνες βασίζονται σε ζώα, αυτό έρχεται ως μια συναρπαστική ανακάλυψη για όσους δεν τρώνε κρέας.
2. Μπορεί να σας βοηθήσουν στον ύπνο
Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τον ύπνο, δοκιμάστε τα φιστίκια ως σνακ, λίγες ώρες πριν ξαπλώσετε να κοιμθείτε. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 , οι ξηροί αυτοί καρποί, περιέχουν περισσότερη μελατονίνη (η ένωση που είναι γνωστή ότι προκαλεί υπνηλία) από οποιοδήποτε άλλο.
3. Σας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα
Οι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες όμως δεν είναι «κακές», αφού σας χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι το σώμα σας τους χωνεύει πιο αργά από άλλα τρόφιμα.
4. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις σε τρόφιμα που μπορούν να επιφέρουν αυτά τα οφέλη με τον «καθαρισμό» κυττάρων επιβλαβών ελευθέρων ριζών. Τα φιστίκια είναι γεμάτα από αυτά.
Συγκεκριμένα περιέχουν λουτεΐνη, η οποία προάγει την υγεία των ματιών, βήτα καροτένιο, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη γνωστικότητα και τη γάμμα-τοκοφερόλη, η οποία μειώνει τη συστηματική φλεγμονή .
5. Έχουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες σε ίνες
Τα φιστίκια είναι μια εκπληκτική πηγή ινών. Στα 30 γραμμάρια φιστίκια περιέχονται 3 γραμμάρια ίνες.
Άρα δεδομένου ότι τα συμπληρώματα ινών είναι συχνά αλευρώδη και εντελώς ακαθάριστα, προτιμούμε να λαμβάνουμε την ημερήσια δόση μας από τρόφιμα – και νόστιμα τρόφιμα.
Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών δεν βοηθά μόνο το πεπτικό τμήμα. Ενισχύει επίσης την υγεία των καλών βακτηρίων στο έντερο.
Αν και η έρευνα για αυτά, είναι ακόμα σε πρώιμη φάση, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στοιχεία που τα σχετίζουν με οφέλη όπως: μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων , υγιέστερο βάρος και ακόμη καλύτερη ψυχική υγεία.
Διαβάστε επίσης:
Μελέτη απέδειξε ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες
6+1 λόγοι που οι μπανάνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας
Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση