Το δεύτερο lockdown, για τους περισσότερους ενισχύει το άγχος που ήδη ήταν έντονο τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί να ξεσπούν στο φαγητό.
Η συνήθεια αυτή, δεν είναι όμως και τόσο καλή ιδέα, διότι εκτός από τα περιττά κιλά που μπορεί να προστεθούν, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και μετά από την κατανάλωση ενός junk food.
Η αλήθεια είναι, ότι ακόμα και αυτό μερικές φορές είναι όντως καλό για την ψυχολογία. Όμως όταν μετατρέπεται σε συνήθεια, παύει να προσφέρει χαρά, ενώ αντιθέτως μπορεί οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή πίεση και τα καρδιακά νοσήματα.
Γι’ αυτό και αν έχετε παρατηρήσει ότι τις τελευταίες μέρες καταναλώνετε συχνά διάφορα ανθυγιεινά σνακ, κάθε φορά που αισθάνεσθε νευρικότητα ή δεν έχετε καλή διάθεση, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να βάλετε ένα «φρένο».
Ο τρόπος για να το πετύχετε είναι ένας και μπορεί να αποδώσει και αυτό γιατί δεν πεινάτε στην πραγματικότητα, αλλά τρώτε λόγω ψυχολογικού παράγοντα.
Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσετε το συναισθηματικό φαγητό, είναι να αφαιρέσετε τους πειρασμούς από την κουζίνα σας. Εάν δεν έχετε άμεσα διαθέσιμα αυτά τα τσιπς, τα μπισκότα ή τα γλυκά, είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτείτε ότι τα έχετε ανάγκη.
Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσετε από πού προέρχονται τα βασικά συναισθήματα του στρες για να τα αντιμετωπίσετε με βιώσιμο τρόπο.
Μπορείτε να το κάνετε αυτό διατηρώντας ένα ημερολόγιο φαγητού, στο οποίο θα αναγράφετε τι τρώτε και πώς αισθάνεστε. Στη συνέχεια βρείτε άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που σας ευχαριστούν να κάνετε όταν αισθάνεστε άγχος ή ακόμα αν βαριέστε χωρίς να περιλαμβάνουν το φαγητό.
Για παράδειγμα: παρακολούθηση ταινίας, βόλτα ή κλήση σε ένα φίλου για συνομιλία.
Θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τα γεύματά σας και μερικά σνακ εκ των προτέρων για να μειώσετε το παρορμητικό τσιμπολόγημα.
Βεβαιωθείτε ότι αυτά τα προ-προγραμματισμένα γεύματα περιλαμβάνουν άφθονη πρωτεΐνη και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, καθώς αυτά μπορούν να διατηρήσουν τις ορμόνες της πείνας σας πιο σταθερές όλη την ημέρα.
Παράλληλα, ενώ σχεδιάζετε αυτά τα υγιεινά γεύματα, προγραμματίστε την ημέρα σας με τρόπο ώστε να υπάρχει χρόνος για χαλάρωση με όποιο τρόπο λειτουργεί καλύτερα για εσάς, είτε πρόκειται για άσκηση, διαλογισμό, ζεστό μπάνιο, stretching, ανάγνωση ή ακόμα και απλά ένα φλιτζάνι τσάι. Η εξάσκηση αυτού του είδους της σκόπιμης αυτοφροντίδας θα σας βοηθήσει να μειώσετε, ή ακόμα και να διακόψετε το συναισθηματικό φαγητό.
Διαβάστε επίσης:
Πόσο καλό είναι για την υγεία το καυτερό φαγητό;
Πώς μπορείτε να τονώσετε τη μνήμη σας με τη βοήθεια της διατροφής
5 «χρωματιστές» συνταγές χυμών που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση