Διατροφή

Υψηλή-χαμηλή χοληστερίνη: Τι είναι καλό να γνωρίζετε γι’ αυτή

Photo by Ponyo Sakana from Pexels

Η χοληστερίνη είναι μια ουσία, η οποία ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερίνης: λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Οι λιποπρωτεΐνες αποτελούνται από λίπος και πρωτεΐνες. Η χοληστερόλη κινείται μέσω του σώματός μας ενώ βρίσκεται μέσα στις λιποπρωτεΐνες. Η HDL, είναι γνωστή ως καλή χοληστερόλη καθώς βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από την περίσσεια χοληστερόλης. Και η LDL θεωρείται κακή χοληστερόλη καθώς μεταφέρει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες. Αυτό δεν είναι καλό γιατί αντί να την αποβάλλει το σώμα, καταλήγει να συλλέγεται στα τοιχώματα των αρτηριών.

Πρωταρχικές αιτίες υψηλού επιπέδου χοληστερόλης

Μερικές από τις κύριες πηγές χοληστερόλης είναι οι εξής:

1. Τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά: Κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

2. Η έλλειψη προπόνησης αυξάνει το επίπεδο χοληστερόλης.

3. Η αύξηση του βάρους συμβάλλει επίσης στην αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης.

4. Ο διαβήτης και ο θυρεοειδής μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κατάσταση.

Ιδανικό επίπεδο χοληστερόλης

Ακολουθούν τα φυσιολογικά επίπεδα:

HDL: Πάνω από 55mg / dL για γυναίκες και άνω των 45mg / dL για άνδρες

LDL: Κάτω από 130 mg / dL

Τριγλυκερίδια: Κάτω από 150 mg / dL

Αλλαγές στον τρόπο ζωής που συστήνουν οι ειδικοί:

Διακοπή του καπνίσματος

Υγιεινή διατροφή

Φροντίδα της ψυχικής υγείας

Τακτική σωματική άσκηση

Τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης:

Φρούτα και λαχανικά.

Ολικής αλέσεως.

Πουλερικά χωρίς δέρμα.

Photo by Valeria Boltneva from Pexels

Άπαχο χοιρινό και άπαχο κόκκινο κρέας.

Ψητά ή ψητά λιπαρά ψάρια.

Μη αλατισμένοι σπόροι, ξηροί καρποί και όσπρια.

Ελαιόλαδο.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε σε όταν έχετε υψηλή χοληστερίνη:

Ακατέργαστο κόκκινο κρέας

Τηγανητά φαγητά

Τροπικά έλαια

Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά

Τι μπορείτε να κάνετε σε προληπτικό επίπεδο:

1. Έχετε καστανό ρύζι αντί για λευκό

2. Καταναλώστε περισσότερα ψάρια.

3. Αποφύγετε τις σάλτσες στις σαλάτες και επιλέξτε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού για σαλάτες

4. Ψήστε το κρέας και τα πουλερικά αντί να τα τηγανίσετε

Διαβάστε επίσης:

Γιατί αξίζει να προσθέσετε blueberries στη διατροφή σας

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις