ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Kαρότο και αγγούρι: Όλα όσα είναι καλό να γνωρίζετε για τα δύο δημοφιλή λαχανικά

αγγούρι και καρότο
Photo by Heather Gill on Unsplash

Το καρότο και το αγγούρι, είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, καθώς χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και σε μεγάλη ποσότητα στη μεσογειακή διατροφή.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε οι τροφές που τρώμε, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική.

Τα λαχανικά είναι μια κατηγορία με μεγάλη θρεπτική αξία. Πιο συγκεκριμένα τα καρότα και τα αγγούρια, είναι μερικά από τα λίγα που είναι ευπροσάρμοστα και μπορούν να καταναλωθούν σε οποιαδήποτε μορφή, ωμά ή μαγειρεμένα.

Καρότα

Τα καρότα θεωρούνται μία από τις καλύτερες αντικαρκινικές τροφές καθώς είναι εξαιρετικά πλούσια σε β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα καλή πηγή βιταμινών για το σώμα. Περιέχουν πολυβιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι όλα απαραίτητα για την ανάπτυξη του σώματος. Τα καρότα περιέχουν μια καλή πηγή βήτα καροτίνης, φυτικών ινών, βιταμίνης Κ1, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Επίσης, βοηθούν στην προσπάθεια για απώλεια βάρους και συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Μια ακόμα ισχυρή ιδιότητα που έχουν, είναι ότι ενισχύουν την υγεία των ματιών, ενώ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την όραση.

Η βήτα καροτίνη, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους τα καρότα συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. Έχουν περίπου 41 θερμίδες ρο ένα, αλλά λιγότερη αξία σε πρωτεΐνη.

Αγγούρια

Τα αγγούρια είναι ευρέως γνωστά για την ιδιότητα που έχουν να ενυδατώνουν καλά το σώμα.

Σε περίπτωση που είστε αφυδατωμένοι και έχετε απώλεια υγρών, η συχνή τους κατανάλωση, μπορεί να ενυδατώσει το σώμα σας και να αντισταθμίσει τυχόν απώλεια υγρών. Είναι εξαιρετικά ευεργετικά σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού και διαλυτών ινών που είναι ιδανικές για απώλεια βάρους και την ενυδάτωση του σώματός σας.

Αυτό το λαχανικό είναι ευέλικτο καθώς μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτες, σκέτο, στο γιαούρτι, σε χυμό και σε smoothies. Περιέχει 45 θερμίδες, ενώ έχει μηδενικό λίπος.

Αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι επίσης γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που είναι εξαιρετικά απαραίτητα για το σώμα σας. Τα αγγούρια έχουν επίσης ορισμένα αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την οξείδωση και σας κρατούν ενυδατωμένους. Βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Συμπέρασμα

Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση αγγουριών με τη φλούδα παρέχει τη μέγιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Από την άλλη μεριά, τα καρότα αποτελούνται από άμυλο, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και σάκχαρα. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αλλά κάνουν καλό στη γενική υγεία και ευεξία.

Αν και πολλοί θα περίμεναν ότι το καρότο είναι πιο θρεπτικό, η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Το αγγούρι για είναι ελάχιστα πιο υγιεινό.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί αξίζει να προσθέσετε blueberries στη διατροφή σας

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις