Διατροφή

Kουνουπίδι vs λάχανο: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Photo by cottonbro from Pexels

Οποιοδήποτε λαχανικό είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για την υγεία, γεγονός που κάνει αρκετά δυνατή τη “μάχη” ανάμεσα στο κουνουπίδι και το λάχανο, για το ποιο υπερτερεί σε θρεπτική αξία.

Το κουνουπίδι μοιάζει αρκετά με το μπρόκολο, η μόνη ορατή διαφορά είναι ότι έχει λευκό χρώμα. Από την άλλη το λάχανο, αποτελείται από πολλά φύλλα τα οποία ενώνονται όλα με ένα κεντρικό. Το χρώμα του δεν είναι μόνο πράσινο, αλλά έχει και άλλα χρώματα, όπως μοβ.

Και τα δύο, μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, είτε στον ατμό, μαγειρεμένο σε φαγητό, κτλ. Τόσο το κουνουπίδι όσο και το λάχανο ανήκουν στην οικογένεια Brassicaceae και είναι σταυροειδή λαχανικά. Από τα οφέλη για την υγεία έως τη γεύση, εδώ είναι μερικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους.

Κουνουπίδι

Οφέλη για την υγεία

Η τακτική κατανάλωση αυτού του λαχανικού βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, προσφέροντας έτσι συνολικό όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία.

Το κουνουπίδι είναι επίσης αποτελεσματικό στη βελτίωση της πεπτικής διαδικασίας του σώματος. Είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βοηθά το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες.

Περιέχει βιταμίνη C, που προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου το οποίο διατηρεί την υγεία των οστών και προστατεύει τις αρθρώσεις.

Γεύση

Το κουνουπίδι λέγεται ότι έχει γλυκιά γεύση με πικρές αποχρώσεις. Η υφή είναι τραγανή και η γεύση είναι ήπια. Μπορεί να γίνει άσχημη ή να γίνει πικρίσει, εάν είναι υπερβολικά ψημένο.

Λάχανο

Οφέλη για την υγεία

Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και θείο, που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, όπως οι ελεύθερες ρίζες και το ουρικό οξύ.

Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες και συγχρόνως πολύ χαμηλό σε θερμίδες.

Τα κόκκινα λάχανα είναι πλούσια σε βεταλίνη, μια ουσία που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθά στην παραγωγή ινσουλίνης. Το λάχανο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, ενώ οι αντι-υπεργλυκαιμικές ιδιότητες που έχει,  το καθιστούν αποτελεσματικό στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Photo by Alesia Kozik from Pexels

Γεύση

Το λάχανο έχει πολύ σκληρή και τραγανή υφή. Το ωμό λάχανο έχει πολύ εύκολα αναγνωρίσιμη και πικρή γεύση. Ενώ τα περισσότερα είναι λίγο πικρά, μερικές φορές το λάχανο μπορεί να είναι λίγο γλυκό.

συμπέρασμα

Δεδομένου ότι τόσο το λάχανο όσο και το κουνουπίδι έχουν παρόμοια επίπεδα βιταμινών C, A, E και πολλών άλλων θρεπτικών ουσιών, μπορεί να ειπωθεί ότι και τα δύο είναι εξίσου υγιή και θρεπτικά για τον οργανισμό. Ο αγώνας αυτός τα βρίσκει ισόπαλα.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση