Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τα κιλά και την υγεία της καρδιάς μας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχει επίσης σημαντική επιρροή στο δέρμα μας. Και, αποδεικνύεται, ότι ο νούμερο ένα εχθρός είναι η ζάχαρη – πιο συγκεκριμένα, η προστιθέμενη ζάχαρη.
Η Γουίτνι Μπόουε, από τις πιο αναγνωρισμένες δερματολόγους των ΗΠΑ, εξηγεί στο Eat ths Not that, ότι οι επιδράσεις που έχουν οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μπορούν επίσης να αυξήσουν τις ορμόνες που διεγείρουν την παραγωγή λιπαρότητας. Αυτές οι ορμόνες μπορούν ακόμη και να αλλάξουν τη σύνθεση της στο δέρμα, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε προβλήματα.
Σύμφωνα με τη δερματολόγο, η ζάχαρη προκαλεί ζητήματα που προκαλούν «πολλαπλές αλλαγές στο σώμα μας, από τις κυτταρικές μεμβράνες και τις αρτηρίες μας, στις ορμόνες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το μικροβίωμα του εντέρου». Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί ακόμη και να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας.
Πώς να αποφύγετε τη ζάχαρη
Ένας σημαντικός λόγος για την αποφυγή της ζάχαρης, είναι ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία καταστροφής του δέρματος που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Δηλαδή τα μόρια της ζάχαρης συνδέονται με μόρια πρωτεΐνης ή λίπους για να δημιουργήσουν κάτι που ονομάζεται “τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης” ή AGE.
Αυτά με τη σειρά τους, αναστέλλουν την ελαστικότητα σε όλα τα είδη των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Με άλλα λόγια, μπορούν να προκαλέσουν πρόωρες ρυτίδες.
Ένας παράγοντας για τη δημιουργία προϊόντων γλυκοζυλίωσης, είναι η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης και φρουκτόζης (ζάχαρη φρούτων) στη διατροφή σας, που σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία, κάνουν το δέρμα λιγότερο ελαστικό.
Η περισσότερη ζάχαρη ισοδυναμεί με δέρμα που έχει χάσει πρόωρα την ελαστικότητα και την σφριγηλότητα του. Αντίθετα, η μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του τόνου, της ελαστικότητας και της συνολικής εμφάνισης του δέρματος. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε το ανεπιθύμητο, ανθυγιεινό βάρος.
Λιγότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων πρέπει να προέρχεται από πρόσθετα σάκχαρα, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες . Ωστόσο, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσε ότι το 42% των ημερήσιων θερμίδων μας προέρχεται από υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας, όπως εξευγενισμένοι κόκκοι και πρόσθετα σάκχαρα. Το γεγονός αυτό, δεν είναι καλό – για το δέρμα ή τη γενική υγεία μας.
Διαβάστε επίσης:
Ποια τρόφιμα δρουν κατά της κατάθλιψης
Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης
Τι πρέπει να ξέρετε για το τσάι matcha
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση