Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία τάση παραπληροφόρησης όσον αφορά στη διατροφή. Το πιο συνηθισμένο που κάποιοι αναφέρουν είτε από άγνοια είτε από απερισκεψία, είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.
Η άποψη αυτή σαφώς και είναι απόλυτα λανθασμένη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαδίδεται. Μία θρεπτική τροφή δεν σημαίνει ότι είναι και θαυματουργή.
Σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσα από τα τρόφιμα. Επίσης κάτι άλλο που ισχύει σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν δυνατό σύμμαχο υπέρ της υγείας. Όχι θεραπευτικά αλλά σε επίπεδο πρόληψης.
Υπάρχουν πραγματικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να μας προστατεύσει από οποιαδήποτε νόσο του αναπνευστικού. Η υγιεινή διατροφή έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις άμυνες του οργανισμού. Παρόλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι κάποιο τρόφιμο ή φυσική θεραπεία αποτρέπει τη νόσο.
Για πολλά χρόνια, η κατανάλωση υψηλής δόσης βιταμίνης C ήταν η πρώτη επιλογή για κάποιον που υπέφερε από κρύωμα ή γρίπη. Αυτό οφείλεται σε ένα βιβλίο που δημοσίευσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Linus Pauling ο οποίος ανέπτυξε τα επιχειρήματα του για το πώς η βιταμίνη C βοηθά στη θεραπεία των κρυολογημάτων.
Στις επόμενες δεκαετίες που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκαν μελέτες που εξέτασαν εάν η βιταμίνη C είχε όντως κάποια επίδραση στο κοινό κρυολόγημα. Τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν απογοητευτικά.
Μια ανάλυση 29 μελετών, συμπεριλαμβανομένων των 11.306 συμμετεχόντων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπλήρωση με 200 mg ή και περισσότερο βιταμίνης C δεν μείωσε τον κίνδυνο πρόκλησης κρυολογήματος.
Ωστόσο, τα τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης C είχαν πολλά οφέλη, όπως η μειωμένη σοβαρότητα και διάρκεια ενός κρυολογήματος.
Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και οι παστίλιες είναι ένα άλλο δημοφιλές φάρμακο για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και των αναπνευστικών ασθενειών. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι παστίλιες ψευδαργύρου μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια του κρυολογήματος σχεδόν κατά μία ημέρα και μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα για τον ψευδάργυρο είναι μικτά.
Μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ούτε μία τροφή ούτε φυσική θεραπεία για να αποφευχθεί η ασθένεια.
Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία και την ανταπόκριση του οργανισμού μας απέναντι σε μία λοίμωξη.
Η τήρηση των γενικών οδηγιών υγιεινής διατροφής και η κατανάλωση επαρκών υγρών φαίνεται να είναι η καλύτερη συμβουλή για τώρα.