ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νuggets από κοτόπουλο: Τι θα συμβεί στην υγεία σας αν τα καταναλώνετε συχνά

κοτόπουλο
Photo by Nadine Primeau on Unsplash

Τα τηγανητά nuggets από κοτόπουλο, είναι μια πολύ νόστιμη λιχουδιά που είναι δύσκολο να της αντισταθεί κανείς. Παρόλα αυτά μάλλον θα χρειαστεί να το κάνει, γιατί η τακτική κατανάλωση αυτού του τροφιμου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Δείτε παρακάτω τι θα συμβεί αν τρώτε συχνά τηγανιτό κοτόπουλο:

1 Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

Εάν τρώτε ένα τηγανητό κοτόπουλο σχεδόν κάθε μέρα, είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα χοληστερόλης σας να είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά.

Όταν τα τρόφιμα τηγανίζονται γίνονται πιο πυκνά επειδή το εξωτερικό μέρος της τροφής χάνει νερό και απορροφά το λάδι. Τα λάδια στα οποία τηγανίζονται τα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν trans λιπαρά, που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη χοληστερίνη.

2 Σταδιακή αύξηση βάρους

Το τηγανητό κοτόπουλο είναι παναρισμένο με αλεύρι και αυγό και βυθίζεται στο τηγανιτό λάδι. Αν και είναι πολύ νόστιμο, η τηγανιτή του εκδοχή, σας χαρίζει επιπλέον 200 θερμίδες.

Ένα σάντουιτς με τηγανιτό κοτόπουλο έχει 700 θερμίδες, ενώ με ψητό 360. Η διαφορά είναι εμφανής.

Photo by Erik Mclean on Unsplash

3 Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2

Αυτή η παρενέργεια μπορεί να συμβαδίζει με την αύξηση βάρους. Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 , ένας από τους κορυφαίους είναι η παχυσαρκία. Ένας άλλος βασικός παράγοντας κινδύνου είναι η υψηλή χοληστερόλη, ειδικά τα αυξημένα επίπεδα LDL. Μάλιστα, μια μελέτη του 2014 αποκάλυψε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητού φαγητού συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

4 Αλλαγές στη διάθεση

Ο άξονας του εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να εξηγήσει γιατί η διάθεση και τα συναισθήματά μας μπορούν να αλλάξουν με βάση αυτό που τρώμε. Περίπου το 95% της προσφοράς σεροτονίνης από τον οργανισμό μας (η «αίσθηση καλής» ορμόνης) παράγεται από βακτήρια του εντέρου στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι επίσης επενδυμένο με εκατομμύρια νευρικά κύτταρα, που ονομάζονται νευρώνες, τα οποία βοηθούν στην πέψη των τροφίμων και στη ρύθμιση της διάθεσης. Η ποσότητα σεροτονίνης παράγει το έντερο, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ποσότητα των καλών βακτηρίων που περιλαμβάνει το μικροβίωμα του.

Η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό περισσότερων κακών βακτηρίων, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό μπορεί επίσης να αναστέλλει πόση σεροτονίνη παράγεται στο έντερο και στη συνέχεια επικοινωνεί με τον εγκέφαλο. Αν λοιπόν έχετε την τάση να γκρινιάζετε αφού φάγατε τηγανητό κοτόπουλο  με πατάτες, τώρα γνωρίζετε γιατί σας συμβαίνει αυτό.

5 Αυξημένος κίνδυνος για πρόωρο θάνατο 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ , οι γυναίκες που έτρωγαν μία μερίδα τηγανητό κοτόπουλο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν τηγανητά τρόφιμα. Ο περιορισμός της κατανάλωσης τηγανητού κοτόπουλου, σε μία φορά την εβδομάδα (ή λιγότερο), μπορεί να είναι ένα βήμα που μπορείτε να κάνετε για να ζήσετε μια μακροβιότερη και υγιέστερη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση