,Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, όπως και το κόκκινο κρέας, αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεϊνών. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αν αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με τα φυτικά τρόφιμα, θα μειώσετε αρκετά τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Μια νέα μελέτη που βασίζεται σε 30 χρόνια παρατήρησης, διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υψηλής ποιότητας φυτικά τρόφιμα, όπως τα φασόλια και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (CHD).
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε από το British Medical Association, επικεντρώθηκε σε 23.272 άνδρες στις ΗΠΑ, με τη μέση ηλικία τα 53 χρόνια. Κανένας από αυτούς τους άνδρες δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο όταν ξεκίνησε η παρατήρηση το 1986. Έκτοτε, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο διατροφής κάθε 4 χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι για κάθε μερίδα ανά ημέρα, το συνολικό κόκκινο κρέας συσχετίστηκε με 12% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Από τη άλλη μεριά, όσοι καταναλωναν ημερίσιες μερίδες που συνδύαζαν πρωτεΐνες, οι οποίες προέρχονται από φυτικά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα ξηρούς καρπούς, όσπρια και σόγια, συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Με απλά λόγια, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεϊνών, μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά την υγεία και τη λειτουργία της καρδιάς σας.
“Οι φυτικές επιλογές αυξάνουν επίσης την πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών, ινών, αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Όλα αυτά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς, προκαλώντας αύξηση στην προστατευτική χοληστερόλη, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη, είτε βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς”, δήλωσε η Νικόλ Ρόουτς, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Lenox Hill Hospital, στη Νέα Υόρκη.
Αν και η έρευνα επικεντρώθηκε στους άνδρες, οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα θα ισχύουν και για τις γυναίκες.
Οι διατροφολόγοι συστήνουν κυρίως τα τριμμένα καρύδια πάνω από τις σαλάτες, τα ωμά φυστίκια ή αμύγδαλα στη βρώμη, όπως και ψιλοκομμένα κάσιους στις πατάτες. Ένα ακόμα όφελος που προσφέρετε στον οργανισμό, είναι η πρόσληψη υγειών λιπαρών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.
Επίσης, τα φασόλια είναι μια πηγή πρωτεϊνών που συχνά παραβλέπεται και δεν εκτιμάται. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι μπορούν να προστεθούν εύκολα σε σαλάτες, στα ζυμαρικά και σαν γαρνιτούρες σε πολλά πιάτα. Επιπλέον μπορούν να αφομοιωθούν πολύ εύκολα από τον οργανισμό.
Διαβάστε επίσης:
10 Καθημερινά superfoods για να ενσωματώσετε στη διατροφή σας
Διατροφή και Αlzheimer: Ποια τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο
5 καθημερινά λάθη που κάνουμε με το φαγητό
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση