Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Κάποιες σχετίζονται έμμεσα με την υγεία, όπως η διαχείριση με την κόπωση, ενώ άλλες άμεσα όπως είναι το κομμάτι της διατροφής.
Το άγχος και η αλλαγή του προγράμματος στη ρουτίνα της δουλειάς και της προσωπικής ζωής, τον τελευταίο χρόνο έκανε πολλούς να παραμελήσουν τη διατροφή τους. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν από την μη επαρκή σίτιση, μέχρι την υπερφαγία και την αύξηση στην κατανάλωση junk food και άλλων ανθυγιεινών τροφίμων.
Η ανάπτυξη των νέων αυτών συνηθειών όμως αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, που μελλοντικά δεν αποκλείεται να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ακολουθούν όλα όσα είναι καλό να διακόψετε ή έστω να περιορίσετε άμεσα:
Αποφύγετε τις εύκολες λύσεις
Για πολλούς η κούραση και ο περιορισμένος χρόνος δεν τους δίνει την πολυτέλεια να προετοιμάσουν και να μαγειρέψουν ένα υγιεινό δείπνο. Έτσι καταφεύγουν σε πρόχειρες λύσεις, όπως το να ζεστανουν μια κατεψυγμένη πίστα ή ένα “έτοιμο” γεύμα. Όλα αυτά περιέχουν συντηρητικά, δεν προσφέρουν θρεπτικές ουσίες και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και παχυσαρκία. Αντί για αυτά, δοκιμάστε να φάτε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψωμί ολικής αλέσεως.
Delivery φαγητό
Το κακό με το delivery φαγητό, είναι ότι μπορεί να παρασυρθείτε και να παραγγέλνετε καθημερινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα. Προσπαθήστε να κινήστε σε πιο υγιεινές επιλογές, όπως ψητά και σαλάτες χωρίς sauce και πολλές σάλτσες.
Σνακ και συσκευασμένα γλυκά
Όλοι έχουν μπει στον πειρασμό να αγοράσουν διάφορα σνακ και γλυκά όπως σοκολάτες και μπισκότα. Το θέμα είναι να καταναλώνονται ελάχιστα και όχι σε καθημερινή βάση. αντί να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτά προτιμήστε να τοποθετήσετε ένα μπολ στο τραπέζι της κουζίνας με φρούτα, ώστε όταν έχετε όρεξη για κάτι, η πρώτη επιλογή να είναι μια μπανάνα, μανταρίνια ή ένα πορτοκάλι κ.ο.κ.
Τρόφιμα που βλάπτουν το συκώτι
Αποφύγετε τις τροφές που βλάπτουν το συκώτι όπως τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού ή τα τρανς λιπαρά.
Τρώτε πάρα πολλούς υδατάνθρακες
Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε υπερβολικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως ζάχαρη και λευκά αλεύρια. Αυτοί οι τύποι σνακ δεν σας χορταίνουν, είναι προφλεγμονώδεις και συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.
Προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες.
Τρώτε απερίσκεπτα
Πολλές φορές ο λόγος που τρώτε δεν είναι επειδή πεινάτε αλλά επειδή βαριέστε. Προσπαθήστε να το ελέγξετε γιατί μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερφαγία.
Παραλείπετε γεύματα
Το να έχετε ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το άγχος και να εστιάσετε στο παρόν.
Τρώτε πολύ αλάτι.
Το υπερβολικό αλάτι δεν βοηθά ποτέ κανέναν. Η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σοβαρές συνέπειες.
Μία μελέτη σε ποντίκια σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, διαπίστωσε ότι υπέφεραν από σοβαρότερες βακτηριακές λοιμώξεις λόγω της μειωμένης ικανότητας των ανοσοκυττάρων. Αντίστοιχη μελέτη που έγινε σε υγιείς εθελοντές για μία εβδομάδα, έδειξαν εξασθενημένη αντιβακτηριακή ανοσολογική λειτουργία.
Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας
Η πανδημία έχει αυξήσει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Εκτός του ότι όσοι βρίσκονται σε αυτή την ψυχική κατάσταση αναπτύσσουν κακές διατροφικές συνήθειες, έχουν και πιο χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο συνδυασμός αυτός αρκετές φορές τους φέρνει αντιμέτωπους με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με το CDC, εάν διαπιστώσετε ότι οι διατροφικές σας συνήθειες εμπίπτουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις κατηγορίες, αναζητήστε τρόπους με τη βοήθεια ενός ειδικού για αντιμετωπίσετε.
Διαβάστε επίσης:
Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος
Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης
Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση