Διατροφή

Παντζάρια: 4 οφέλη για την υγεία που υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Τα παντζάρια έχουν χαρακτηριστεί ως ένα νέο superfood. Από την υγεία της καρδιάς έως την πέψη, εξετάζουμε τα στοιχεία για τα διάφορα οφέλη για την υγεία.

Εκτός από το ότι περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να καθαρίσουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο αίμα, αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β9 (αλλιώς γνωστή ως φυλλικό οξύ) και βιταμίνη C.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα παντζάρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αύξηση της αντοχής και στην υγιή πέψη.

Διαβάστε παρακάτω για μερικά ακόμη οφέλη:

Τα παντζάρια για την υγεία της καρδιάς
Τα παντζάρια πιστεύεται ότι είναι ευεργετικά για την υγεία του κυκλοφοριακού.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και τα υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το λαχανικό αυτό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τους. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η επιστημονική βάση για την ικανότητα των παντζαριών να μειώσει την αρτηριακή πίεση, οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα.

Η κατανάλωση παντζαριών θεωρείται επίσης ότι αυξάνει δυνητικά τα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης που θα βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης στο σώμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βλάβη στα τοιχώματα της αρτηρίας, οδηγώντας σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες θεωρούν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Το παντζάρι βοηθά στο πεπτικό σύστημα

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βεταΐνη. Αυτός ο παράγοντας θεωρείται ότι είναι ευεργετικός για την καλή πεπτική υγεία. Η βεταΐνη έχει αναφερθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της πέψης, υποστηρίζοντας τα επίπεδα οξέος του στομάχου, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος, στην πρόληψη της δυσανεξίας στα τρόφιμα και στον έλεγχο της ανάπτυξης ζύμης και βακτηρίων.

Η υποστήριξη του στομαχικού οξέος με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βεταΐνη, θα πρέπει επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης των τροφίμων και κατά συνέπεια της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών.

Είναι ευεργετικό για την αθλητική διατροφή

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Physiology» έδειξε ότι ο χυμός παντζαριών μπορεί να αυξήσει την αντοχή κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να βελτιωθεί η αντοχή των αθλητών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Έχει αναφερθεί ότι η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να μειώσει το επίπεδο κόπωσης, που μπορεί να νιώσει ένα άτομο μετά από μια μακρά προπόνηση, καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί λιγότερο οξυγόνο κατά την άσκηση.

Θρεπτικά για το δέρμα και τα μαλλιά
Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα παντζάρια μπορούν θεωρητικά, να βοηθήσουν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής τους περιεκτικότητας – τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και του DNA.

Το λαχανικό αποτελείται από ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως ανθοκυανιδίνες που πιστεύεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ανθοκυανιδίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία και την υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου.

Είναι ενδιαφέρον ότι η κατανάλωση παντζαριών, μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίλικα. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι το διοξείδιο του πυριτίου μπορεί να βελτιώσει την υφή και την ποιότητα του δέρματος, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα των μαλλιών. Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στα παντζάρια και μην διστάσετε να πειραματιστείτε με αυτό το υπέροχο λαχανικό ρίζας.

Μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο ή ωμό σε σαλάτες, στιφάδο, σούπες, αναμειγνύεται σε smoothie, ως χυμός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε κέικ.